CARLZONZ BILDER II
Lite om ett gammalt lårbensbrott, torpstök plus ett snabbesök i norrland.
För ganska exakt femtio år sedan råkade jag ut för ett ganska besvärligt lårbensbrott och den skadan gör sig fortfarande påmind då och då. En del förståsigpåare säger att det är väderomslag som gör att man känner av gamla skador. Ont som attan gör det i alla fall när värken slår till och Alvedonen flyger in käften på en som stekta småsparvar.
Jag bröt lårbenet på en hinderbana när jag låg i lumpen och fick ligga en längre tid i en lustig ”spännsäng” på Karolinska Sjukhuset. Det här hände någon månad efter att jag gjort halva rekryttiden och jag var sedan ”käppgående” till samma dag som jag muckade. Jag fick efter skadan en bekväm tjänst i en radiobil och behövde inte bära någon fältutrustning eller vapen. Senare när jag skulle göra repmånad så vapenvägrade jag vilket medförde en hel del stök plus rättegång. Något fängelsestraff fick jag inte utan slapp lindrigt undan med lite böter, kanske för att jag hade en duktig advokat. Bilden från Karolinska är tagen av Gunnar Lantz på SvD.
Förra helgen var vi uppe i vårt Örbyhustorp för lite höststök inför vintern. Hustrun går om en vecka på ett heltidsvikariat så det lär inte bli så många besök däruppe under det kommande halvåret.
Bland annat så bar vi ca sex kubik ved från sovhuset till baksidan av detta. Många vändor blev det.
I storstugan passade jag också på att hänga upp några av mina Skånebilder.
Snabbesök i norrland.
För ett par veckor sedan tog hustrun och jag en Y-buss upp till norrland för att besöka ett par vänner vi har i Njurunda. Resan gick smärtfritt hela vägen och vi hoppade av i Kvissleby där skjuts mötte upp för vidare transport till Njurundabommen.
Maudan och Gerts hus vid Njurundabommen. Namnet Njurunda anses komma av ett ord besläktat med engelskans ”narrow” och syfta på den trånga passagen in i landet som Ljungans nedre lopp förr var. Under folkvandringstid, 400-600 e.Kr., då området hade en blomstringstid, låg havsytan ca 15 meter högre än idag. Namnet Njurundabommen kommer av den bom som sattes upp över vägen vid södra brofästet 1774, då njurundaborna fick tillstånd att ta upp broavgift. Bommen fanns kvar till 1897, då broavgiften avskaffades.
Som närmaste granne har dom Njurunda gamla kyrkoruin. Kyrkan byggdes på 1200-talet och var i bruk fram till 1850-talet då en ny större kyrka byggdes på annan plats. 1870 förstördes kyrkan i en brand orsakad av ett blixtnedslag.
Gert är en passionerad fritidsfiskare och från huset har han bara ca 20 meter ner till Ljungan där han tagit en hel del fina bitar. Just när vi var där var det lite svårt med fisket eftersom det var högvatten då kraftbolagen högre upp i Ljungan har öppnat sina dammar på grund av det myckna regnandet.
Vi han också med en biltur ut till kusten plus ett lyckat besök i svampskogen.
Filmtips!
”Everybody Street” en dokumentär av Cheryl Dunn. Den handlar om gatufoto och består av flera intervjuer med välkända fotografer som Bruce Davidson, Martha Cooper, Bruce Gilden, Joel Meyerowitz och Mary Ellen Mark. Filmen hittar ni HÄR!
/Bernt
Reclaim Photography - Fotografin till det offentliga rummet.
I går deltog jag i ”Reclaim Photography - Fotografin till det offentliga rummet” på Sergels Torg. Tråkigt nog dök inte så många av de fotografer upp som på ”fejjan” anmält sitt intresse. Men vi var i alla fall en tapper skara som visade upp våra bilder. Det blev en trevlig eftermiddag för bildintresserade i det fina höstvädret och en hel del intressanta samtal med nya och gamla bekanta.
Photography is the art form of our time. We see photographs in galleries, museums, on the Internet, in magazines and books.
Many photographs are displayed in the streets and in public spaces. But those pictures are usually about advertising - a call to consume.
We need other images to feed our imagination and sharpen our minds. We need the art of photography to be seen outside galleries, museums or computers.
Support our idea of Reclaim Photography - Photography to the Streets and Public Spaces
Arrange exhibitions in the streets - spread photography as an art form to more people. Help to create a new visual landscape in our everyday environment.
Reclaim Photography!
Photography To The Streets and Public Spaces!"
Reclaim Photography blogspot.com
Reclaim Photography facebook grupp
/Bernt
Några veckor utan dator.
Min laptop la av i början på förra månaden och först trodde jag att det var hårddisken som tröttnat men det visade sig att den var helt och när min privata tekniker (sonen) fick tid att kolla på maskinen. Så nu är disken överflyttad till en ny laptop och allt rullar på som vanligt igen.
Hösten har slagit till ordentligt nu i norra Uppland så vi har återvänt till storstan igen från vårt gamla soldattorp från 1750-talet i Örbyhustrakten. Kartan från början av 1800-talet.
Nu är vi så gott som klara med renoveringen av torpet med köksdelen. Sen har vi en redskapsbod och två stugor på tomten också som behöver fixas till lite. Men det får vänta till våren.
Googlat!
The Stories Behind Photographer William Kleins Contact Sheets.
På siten madeinphoto.fr kan man snurra runt och se en hel del fin fotografi.
Bonusbilder!
All you need to do is frame it…and click!
/Bernt
Tillbaka i stan igen...
Jag är hemma några dagar från torpet i Örbyhustrakten för att bland annat hämta upp lite prylar. Hösten har börjat flåsa en i nacken i norra Uppland nu. Mitt kreativa bildskapande har legat nere ett bra tag nu eftersom en del annat pockat på men en hel del dagboksbilder från arbetet på torpet har det naturligtvis blivit.
Ett flertal olika arbetsställningar har visats upp.
Som jag berättat tidigare har vi ingen bil men vi har ca 5 minuters gångväg till vår busshållsplats…
…och bussen tar oss in till huvudorten Tierp på ungefär 30 minuter när vi har lust att gå på lokal eller besöka bolaget.
Från torpet till Örbyhus tar det ca 35 minuter att gå men med Framcykeln går det på ca 10-12 minuter.
Hustruns lilla ”torpbok” där mycke smått och gott noteras.
Sommaren är också över för det här gänget som jag plockade ihop på fönsterbrädorna i köket när vi kom upp sist.
Bonusbild!
Finbesök i stan plus lite om en snuskgubbe.
Min skånevän Christer från Brödåkra har varit uppe i stan över helgen för ett familjebesök och i går strålade vi samman några timmar på lördagseftermiddagen för lite ”kulturdrogning”. Eftersom Christer inte tidigare varit på Fotografiska så drog vi dit. Många fina bilder fick vi se där.
Många av Robert Mapplethorpes fina porträtt och blomstilleben. En hel del fina modebilder av Peter Farago i hans ”Northern Women in Chanel” projekt. Den kinesiska fotografen Liu Bolin märkliga ”The Invisible Man” och Martin Bogrens poetiska och drömlika svartvita Lowlands-serie.
Efter Fotografiska gick vi över till Gamla stan och där slank in på ett hak där vi utan större svårigheter fick i oss några pilsner medans vi studerade folklivet plus en hel del prat om vad som hänt i våra liv sen vi sist sågs blev det också. En mycket trevlig eftermiddag/kväll och strax före 21 sa vi hej då till varandra vid T-centralen.
Snuskgubbe!
När jag kom ner till T-banan för att ta ett tåg tillbaka hem till Vasastan igen tog jag bilden ovan och samtidigt som jag tog den hörde jag en röst bakom ryggen som sa:
-Det där var väl inte riktigt schysst!
När jag vände mig om stog där en clean ”livets ord” liknande man i 35-års åldern.
-Vad menar du frågade jag? Här finns det inget förbud mot fotografera.
-Du är kanske en liten snuskgubbe? Vräkte han ur sig då.
-Snälle vän svarade jag, nu får du ta det lite försiktigt.
Just då kom ett tåg inrullande på station.
-Jag skall minsann tala om för henne vad du håller på med sa han då och gick fram till kvinnan.
Sen hörde jag honom säga till henne samtigt som han pekade på mig:
- Snuskgubben där borta håller på och tar bilder på dig.
- Who cares! svarade hon samtidigt som dom båda gick på tåget.
Annars då…
På torpet går det frammåt i lagom takt. Storstugan är nu klar och den stora öppna spisen har fått sig en ny dress.
Det gamla torrdasset är urrivet och ny fin mulltoa har i stället flyttat in.
/Bernt