CARLZONZ BILDER II
Bilder är bäst på papper tyckte många på Twang.
Smet upp till Twang på eftermiddagen för att leverera några av mina böcker, Staffan, Thomas, Mats och Per-Olov fick sina signerade exemplar. Uppslutningen var god säkert 20 pers och många intressanta ämnen ventilerades som vanligt runt bordet allt från Blurbböcker, Koudelka, Anton Corbijn, raktecknande objektiv, analogt filmkorn och lite om olika kameramärken.
Micke Borg hade med sig en bra bunt ”provprintar”, bilder tagna med sin numera återfunna Yashica sexsexa.
Krille Kleréus med sin nya ögonsten en Fuji X-100 som han fyndat begagnad till ett bra pris. Claes till höger kollar in min kamera eller så tänker han på sin nästa Orsaresa.
Krille visade också nya printar med temat ”Barn i stad”. Som vanligt från Krille mycket fina saker.
Magistern gick omkring bland borden och gav goda råd samt berättade vilken Leica M-kamera som han tycker är bäst.
Söderbon Micke Berg anslöt sig till sällskapet efter en stund och vi fick några trevliga historier om Christer Strömholm, sanna eller inte det spelar inte så stor roll tycker jag. Även jag berättade lite om min tid tillsammans med Christer S i hans labb på Drottninggatan där jag under en termin (när jag gick på Fotoskolan) arbetade som hans kopist. Strömholm var en mycket fåordig man och när han snabbt gick igenom kopior jag gjort så var det oftast bara, bra, dålig, för mjuk, mörkare. Jag kommer tillbaka om två dagar.
Herr Berg hade också med sig en laddning ögongodis och jag fastnade för två. Den ganska nya Anton Corbijn boken ”Fameouz” och den fina specialutgåvan av ”Camera” från 1980 om Christer Strömholm. Mats A som satt bredvid mig hade också med sig en fin bok, Josef Koudelkas Retrospective.
.
Efter ett par timmar när mina ögon och öron var fullmatade drog jag mig hem till Vasastan igen.
/Bernt
Sommaren på torpet håller redan på att planeras.
Förra året blev vi ju torpägare i norra Uppland efter det att vi sålt vår fjällstuga i Härjedalen. Vi köpte det gamla soldattorpet i slutet på juli och hela hösten gick åt för upprustning, mycke slit och släp var det. Men vi hann bli klara med själva torpet med den på 50-talet påbyggda köksdelen. Nu väntar en dust med sovstugan med sin lilla uteplats (som syns till höger på bilden) plus att så småningom rensa vinden på torpet som är knökfull med skräp och prylar som samlats där de senaste 50-60 åren.
Sen också lite ordningsställande av själva tomten med lite nya fräscha buskar och kanske nått träd plus lite blomster och grönsaker. Hustrun kommer att ha nästan fem veckors semester i sommar (jag har ju ständig semester) och vi kommer med största sannolikhet tillbringa hela sommaren där.
Som gammal grafisk designer kunde jag inte låta bli att göra en "torplogga".
.
Bonusbild!
Vårsolen lyser som en jättelik ”super trouper” på Eastman Institutet tvärs över gatan där jag bor.
/Bernt
Blurb fixade leveransen i tid!
I dag strax efter tolv ringde UPS på min dörr och överlämnade bokpaketet från Blurb, så om ni som har beställt min bok ”Femtio Bloggbilder” dyker upp på Twang i morgon så kan ni få ert exemplar. Jag är nu uppe i tjugoen stycken tryckta böcker vilket glädjer mig oerhört. Ett varmt tack till er alla som varit med mig på resan!
Cash is king!
/Bernt
Nu är den klar ”AS I SEE MYSELF”!
Nu har jag gjort klar min nya bok ”AS I SEE MYSELF” med svartvita självporträtt och också slangat över den till Blurbarna. Eftersom jag inte har någon riktig kalibrerad skärm utan arbetar på min laptop känns det lite pirrigt men som tidigare tar jag därför bara hem ett exemplar till att börja med. Men jag har lärt mig från mina tidigare böcker att mina bilder bör ställas ett litet snäpp ljusare än den bild som ser ok ut på min laptopskärm. Sen är det där med pappersval också. Jag blev väldigt nöjd med Proline Perl Photo som jag valde sist till min bok ”Femtio Bloggbilder” även fast det är lite dyrare. Känns lite som riktigt fotopapper plus att det är lite tjockare och jag tycker att det passar mina lite hårda grafiska bilder bra, behåller ”klöset” i dom vilket jag gillar.
Varför då engelsk text i min nya bok frågar sig säkert någon? Jo för den här gången har jag också tänkt lägga ut boken för hugade köpare på Blurb. Inte för att jag tror att det kommer att bli någon storsäljare utan mera för att det kan vara kul att visa upp sig lite.
Efterbeställningarna på ”Femtio Bloggbilder” är på väg från Blurb och enligt trackspårningen skall dom vara hos mig på tisdag eftermiddag vilket betyder att jag kan ha med dom till er som beställt när vi träffas på Twang.
.
Annars då…
I fredags gjorde hustrun och jag en tur ut till IKEA för att skaffa lite prylar till vårt torp. Om det är någonting jag inte gillar och nästan får ångest av så är det att besöka detta mammons tempel i Kungens kurva. Pressar hustrun med att vi i förväg skall göra en lista på det som vi skall handla så att vi kan gå direkt på sakerna pang, pang, pang och sen snabbt som attan dra därifrån. Nu blev det ju inte riktigt så såklart, jag fick hänga med runt lite på husets olika plan. Och när jag då muttrade och gnällde lite för mycket sa hon: -Nu är det gubbvarning Carlzon! Sånt får man tåla…
.
Bonusbild!
Hur hög upplösning har vår syn? Det mänskliga ögats förmåga att skilja två punkter åt anges som en vinkel, då den beror på avståndet mellan öga och objekt. Denna vinkel är cirka 0,005 grader, så vi kan skilja 200 punkter i ett synfält på en grad. Antar man att det totala synfältet är 120 grader både lodrätt och vågrätt, uppgår det totala antalet bildpunkter som ögat kan skilja till 576000000. Man kan således säga att människans öga har en upplösning på 576 megapixlar. Det är betydligt mer än de 8–10 megapixlar som har blivit standard i digitala kompaktkameror, men siffrorna kan inte direkt jämföras. Det beror framför allt på att ögats ljuskänsliga sinnesceller ligger betydligt tätare i den så kallade gula fläcken på näthinnan, som uppfattar det som vi fokuserar direkt på. Precis utanför den centrala delen av näthinna sjunker tätheten av sinnesceller tämligen drastiskt. Det innebär att vi har ganska svårt att skilja mellan detaljer i omgivningen av det som vi fokuserar på. (från Illustrerad Vetenskap)
/Bernt