CARLZONZ BILDER II
Kortrapport # 4 från Brödåkra försommaren 2012
Kultursöndag i Köpenhamn. Under lördagen höll vi kontakt med Håkan för att om möjligt göra en kortresa över sundet. Det var min uppgift att hitta några intressanta utflycktsmål. Först kollade jag upp vad som pågick på Louisiana som vi traditionsenligt brukar besöka när jag är på Skånebesök. Men utställningen där lät inte så intressant för någon av oss.
Både Håkan, Christer och jag är ju vad man brukar kalla ”foto/kulturintresserade” och har under åren jag varit härnere gjort besök på många intressanta platser efter Skånes västkust men också besökt många utställningar i Helsingborg, Landskrona, Malmö och Köpenhamn. Efter lite googlande på Köpenhamn hittade jag flera tänkbara ställen att besöka och av dessa valde vi ut ett par. Det Nationale Fotomuseum och Fotografisk Center.
Vi bestämde oss att ta en bil till Helsingborg och parkera den där och sedan ta färjan över och sedan tåget från Helsingör ner till byn med stort B. Vi stack vid 11-tiden från Brödåkra och började dagen med en tankning av Christers röda ”Ferrari”. Håkan plockade vi sedan upp i Ödåkra.
På färjekontoret köpte vi tur och retur biljetter till Köpenhamn för 190 pix styck. Allt på färjan skulle inspekteras bla då denna märkliga sittmöbel.
Överfarten till Helsingör gick utan problem, lite gråväder och regn i luften.
Både Christer och Håkan jobbar med blommor och har haft slitiga dagar och massor av jobb så här i studenttider och nu kommer dessutom också skolavslutningar och midsommar innan allt blir något sånär normalt igen. Skön då att ta en paus en dag och göra något annat.
När vi hämtade upp Håkan sa han att han bara har lillkameran med sig idag och han plockade då fram sin sprillans nya Sony Nex 5D (normalt har han sin 5D mark II). När håkan var hos oss i tidigare i veckan hade jag visat vad Nexen klarar av och han hade direkt dan efter raggat upp en på nätet. Dom har ju varit lite svåra att få tag i nu några månader. Han har haft den nu några dagar och är hemskt nöjd, här sitter vi på tåget och går igenom olika inställningar.
Det Nationale Fotomuseumet var tråkigt nog stängt så vi hamnade först på Fotografiskt Centers elevutställning med deltagare från olika fotohögskolor. Ömsom vin och ömsom vatten som det normalt brukar vara på samlingsutställningar.
Så det ett ganska snabbt besök men det fanns naturligtvis en hel del bilder jag gillade. Utställning låg i det stora Carlsbergs området.
Pauser är viktiga när man flanerar på stan.
Efter vår lilla paus gick vi vidare till det stora brygghuset i Carlsbergs Byen får att där titta en utställning av internationell samtidsfotografi.
Skönt att slippa galleriköret ett tag. Här hade dom slängt upp bilderna direkt på industriväggarna. Många intressanta bildkollektioner från socialrealism till vackra landskapsbilder i fyra plan.
Det är hemskt trevligt att tillsammans med goda (likasinnade) kamrater besöka olika kulturyttringar och om det gäller fotografi diskutera olika fotografers uttryck och teknik, stora eller små bilder, färg eller svarvitt. Och eftersom vi alla är rökare så brukar vi leta upp någon trevlig park när det pockar på.
Några bilder från Christers kamera:
Håkan och jag utanför Elefantporten i Carlsbrgs Byen. Nu vet jag inte när den byggdes men visst är det märkligt med symbolen på elefanten till vänster. Efter ca tre timmar kände vi oss lite ben och "ögontrötta" och drog oss i lagom takt ner mot vår S-bane station.
Det pågår många fotoutställningar i Köpenhamn just nu under Copenhagen Photo Festival 7-17 juni. Synd att man inte hade en heldag eller två på sig, men lite fick vi se i alla fall.
Hemresan med pendeln till Köpenhams och tåget upp till Helsingör gick snabbt och bra. Och humöret var som synes hela vägen på topp.
På färjan över till Helsingborg tankade vi lite flytande föda och tobak till kontinentala priser. Vi hann också med att klämma i oss lite snabbmat på vägen hem till Brödåkra. Kvällen avslutades med lite tittande på dagens bilder och en rätt hygglig fotbollsmatch mellan Irland och Kroatien.
.
Måndagen den 11 juni försöker jag glömma så snabbt det går. Sverige spelade långa stunder som ett gäng rädda och försiktiga amatörer.
Sen finns det ju andra viktiga saker som man måste bestämma sig för. En grästrimmer till torpet för 199, 699, 1299 kronor eller mer.
Det stilla dagarna i Brödåkra fortsätter ett tag till...trots Sveriges förlust!
/Bernt
Kortrapport # 2 från Brödåkra försommaren 2012
Inte mycke direkt att skriva hem om idag. Har varit okontrollerat slapp hela dagen, kollat på teven, sett lite film på lappen och surfat runt en hel del. Man behöver inte vara nyttig jämt!
Fast lite nyttig har jag varit. Har sedan någon månad börjat arbeta i CS5:an och den suger fett i min något äldre laptop. Men jag måste ha den för mina RAW-filer från Nexen. Skaffade mig Kelbys CS5 bok för att ”plugga” i lite på bussresan ner. Han är i alla fall inte tråkig att läsa Kelby...han går igenom allt A till Ö med ett glatt humör, om man så säger.
Här några före och efterbilder från Nexen på min värd Christer, värdinnan Somjitt och ett Landskronaträd efter det att jag dragit dom igenom Silver’n.
.
.
.
Annars då... ungefär samma väder som igår från fönstret i mitt penthouse.
Allt under kontroll!
/Bernt
Kortrapport # 1 från Brödåkra försommaren 2012
Resan ner gick utan problem. Som vanligt så blev det lite rusning när det det var dags att kliva på bussen, men jag tog det försiktigt.
Mobiler och datorer går ju varma nu för tiden när man är ute och reser. Jag hade laddat min mobil med Jimmy Cliff, Erik Clapton, Eagles och Marvin Gaye. Mysig och avtressande pensionärsmusik. Bussen avgick kl. 11.10 och landade i Helsingborg 18.20 där Christer hämtade upp mig för vidare färd till Brödåkra. Vi hämtade också upp Christers dam Somjitt i Landskrona på vägen.
Det blev en sen söderkontinental middag och en hel del flytande föda och en hel del snack om vad som tilldragit sig i nejden sen jag senast var här för ca ett år sedan.
Christer hade med sig en laddning blomster hem från jobbet till Somjitt som hon skulle göra en bukett av för att ge bort.
Så här blev den färdiga buketten.
I lördags hade vi tänkt oss göra några besök i olika privata trädgårdar eftersom det den här helgen i Skåne pågick en sak som kallas ”Trädgårdsvisning” efter Engelsk modell där privata trädgårdsägare visar upp sina skapelser. Men vädret var inte på sitt bästa humör, kallt, blåsigt och regn. Vi drog i alla fall iväg senare på eftermiddagen mot bebyggda trakter och mötte ett på vägen mot Landskrona ett riktigt kraftigt oväder med med hårda vindar och häftigt ösregn.
Så vi hoppade trädgårdvisningen och drog till Christers fotohandlare i Landskrona. Christers har tröttnat lite på sin nuvarande kamera, en gammal Canon 350D. Speciellt då på displayen som med åren blivit ganska trött och färglös. Jag hade kvällen innan visat vad min Sony Nex 5N klarar av och dess fina bildkvalitet. Han blev totalt helsåld så vi tittade in på Expert för att kolla tillgången och priset på en Nex 5D kit plus en 16 mm vidvinkel. Jag hade redan på nätet kollat lite och där sett att Sony haft lte problem med leveranserna plus att de naturligtvis satsar mera på deras nya Nex 7:a. Men han kollade i sin data och lovade att återkomma med pris och leveranstid per telefon till Christer.
Sen var vi också tvungna att besöka bolaget för att fylla på förrådet av flytande föda lite. Vi skall lite längre fram försöka dra över sundet och handla födan till lite bättre priser och kanske samtidigt ta en tur ner till Lousiana i Humlebaek. Men det blir troligast först till kommande helg.
När vi kom hem blev det sill med färskpotatis och en pilsner plus en Skåne så klart.
.
På söndagen var vädret riktigt hyggligt så vi bestämde oss för att göra ett besök på en av trädgårdarna i ”Trädgårdvisningen”. Christer (som jag berättat tidigare) arbetar som chaffis hos ett blomföretag som heter Arnes Blommor som ligger i Påarp. En av dom utvalda visningsträdgårdarna ”Lisbeth’s” i Asmundtorp som också har en blomsterhandel och till vilken Christer brukar leverera blommor blev det naturliga besöket.
En fin trädgård med vattenkanaler och broövergångar i japansk stil och fyllda områden med växter. Som extra plus fanns en modelljärnväg som gick genom trädgården, fint var också de två fågelhusen.
.
Efter att ha lämnat Somjitt vid sin bostad åkte Christer och jag ner till Landskrona Konsthall för att kolla på utställningen där ”Skulptur Foto Måleri”.
Mest nyfiken var jag på att titta på Thomas H Johnssons bilder som jag inte tidigare sett i original. Och vad tyckte jag då? Några stora porträtt i början gillade jag skarpt.
Hans hundbilder som fyllde största delen av hans utställning var inte dåliga men jag gillar ändå bäst hans dokumentära bilder i böckerna ”En Blues Från Landskrona” och ”Mer Blues från Landskrona”
.
Skulptrisen Lena Cedergrens djurbilder i terakotta och brons i smått och stort format var mycket kännsligt utformade och med stor kärlek.
Det här hundhuvudet hade jag gärna tagit med mig hem.
Christer tar en bild på skulptörens Kaj Engströms verk ”Primitive shoes” i konsthallens skulpturpark…
…och jag tar en också en bild på han och skulpturen.
.
Lite grått å tråkigt här i dag men mina stilla dagar i Brödåkra flyter på....
/Bernt
Från Örbyhus till Vasastan och vidare till Skåne och Brödåkra...
Efter en fantastisk fin försommarvecka i vårt Örbyhustorp drar jag direkt vidare till Skåne och Brödåkra. Som vanligt kommer det lite kortrapporter lite längre fram om det finns något intressant att rapportera från mitt besök i vår södra landsdel.
Våra första rabarber har vi skördat och det blev både finfin paj och kompott.
Lite potatis har vi satt i ett par hinkar. Blir spännande att se om det kommer att funka.
Och lite blått kakel har det också blivit i köket.
Sen har vi också eldat lite gammalt gräs, löv och pinnar från våra syrenbuskar som vi klippte i höstas.
Vi hann också med ett par cyckelturer och en gick till Örbyhus Slott där vi i deras handelsträdgård handlade några kryddväxter och blommor. Och ni som hängde med på historielektionerna vet att det var där som Erik XIV tillbringade sina sista dagar och åt den förgiftade ärtsoppan.
Vi höres!
/Bernt
Tillbaka till framtiden och ett möte med bla en ung studerande och en diversearbetares bilder.
Häromdagen när jag besökte ett av mina antikvariat här i Vasastan hittade jag ovanstående lilla fotohäfte. Totalt sönderläst av tidigare ägare men det kostade bara 15 spänn så jag slog till.
Unga Fotografer 1966 var en utställning arrangerad av Fotografiska Museets Vänner och Moderna Museet. Enväldig juryman för utställningen var Otto Steinert, ett namn som knappast någon seriöst fotohistorieintresserad kunnat undgå att träffa på tidigare (Subjektive Fotografie och Fotoforum). I samband med juryarbetet gjorde Lasse Swanberg en intervju med Steinert för tidningen FOTO:s räkning och han bla då så här om Unga Fotografers bilder:
Steinert: ”---det hela verkade ganska anskrämligt. Första intrycket var att det rörde sig om en jättestor hög schablonbilder. Nu, när jag reducerat materialet till omkring 150 bilder, har jag ett mycket positivare intryck och tycker att utställningen i sin nuvarande form mycket väl tål att visas”.
När Swanberg sedan frågade honom om vad han tyckte om den tekniska kvaliten:
Steinert: ”- Den genomsnittliga tekniska kvaliten var dålig…dock känner jag inte till i vilken mån de insända bilderna betraktas som provkopior. Jag skulle emellertid inte godkänna många av dessa kopior om de var mina elever som lämnade in dem inom ramen för en skoluppgift. Man kopierar genomgående för hårt och mörkt”.
Ganska hårda ord men en utställning med 150 bilder från 84 fotografer och ett litet häfte blev det.
.
Mötena då…
Studeranden: Första bilden i häftet är tagen av Magnus Isacsson som var en av mina ungdomskamrater i Danderyd. Vi var båda mycket aktiva i Danderyds Fotoklubb på 60-talet och hade också mörkrum tillsammans med några andra. Vi deltog också i ett stort antal fototävlingar och utställningar. Magnus emigrerade till Canada 1970 och har sedan dess haft stor framgång som en av Canadas främsta dokumentärfilmare.
En av mina "Magnusbilder" från fotoklubbstiden på 60-talet.
Diversearbetaren: Fotografen som tagit sista bilden i häftet behöver väl inte direkt presenteras för oss som varit med ett tag här på FS. Gnestabon Bengt ”Bengan” Björkbom. Jag gillar verkligen Bengans 60-talsbilder och många av dom finns att se i hans portfolio här på FS.
Många för mig kända fotografer deltog med bilder. Håkan Alexandersson, Björn G Breitholtz, Olle Cederquist, Jan/Ralf, Douglass Kneedler, Björn Myrman, Ralf Nykvist, Inge Roos, Ola Terje, Jan Olow Westerlund m.fl. Här några uppslag:
Jan Adam Åstrand och Jan Delden.
Anders Engman och Wolf Krabel.
Björn Myrman, Jean Hermansson och Bengt O. Nordin.
Bengan i fint sällskap med Walter Hirsch nere till höger.
Magnus till höger med Janne Delden och Anders Engman i överkant.
Och så här såg jag ut 1966 när jag gick på Fotoskolan.
.
Till slut då tycker jag att ni skall lyssna senaste avsnittet av Pubcerat på P1 som bland annat handlar om att staten struntar i stillbilderna,