CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Kortrapport #14 från Brödåkra november 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 


Henry Dunker himself (1870-1962) är alltid på plats.

Det blev alltså Dunkers i Helsingborg som fick besök av oss på lördagen. Och det som drog där var utställningen ”Dekadens – Sex, droger och moraliskt förfall”


Utställningens tyngsta del är den kända bildberättelsen från 1700-talets London : ”A Rake´s Progress” (Rucklarens väg) av William Hogarth. Den följer en ung arvtagares plötsliga rikedom, svek, spel, kvinnor, armod, svek igen, ny rikedom, droger, fängelse, dårhus och död. Hogart målade sin serie i olja och gjorde sedan gravyrer av målningarna för tryckning och spridning till en större publik.

Hogarts bildsvit är en berättelse som talar om ställningstaganden. Vilken väg i livet ska vi välja?  Den trygga trofasta eller den utmanande fräcka? Ibland den ena eller den andra men aldrig båda på en gång.


Det var nästan så att man skulle haft med sig en pannlampa för att få ledsyn när man vandrade runt bland Hogarts gravyrer i det helsvarta plastbeklädda rummen.


Konstnären David Hockney har gjort en bildserie i modern tappning där han inspirerats av Hogarts ”Rucklaren väg”. Hockneys bildserie visades i ett vitt helkaklat rum vilket gav dom en sarskild lyster.


Videoskulptur av Nathali Djurberg. Tre videofilmer fulla av humor, äckel, liv och död.


Tecknaren Gunnar Krantz visade sin dekadenstolkning i ruffa hårda tuschteckningar om Stureplanskulturens överklassmän, märkesprylar och dyr champagne.


Paula Regos tre stora målningar från 1999 om resonemangsäktenskapets följder är direkt inspirerade av Hogarts bildsvit ”Marriage à la mode” från drygt 200 år tidigare. Nedre bilden detalj av första tavlan.

...................................................................................................................


Vi tittade också in på en annan utställning ”Teaterns Väsen”, om Halsingborgs Stadsteaters rika historia.



Ett möte med teaterns värld, både bakom och framför kulisserna. Historia, Dräkter, masker, bilder, ljud, scenskisser, installationer m.m. Riktigt tung utställning om och varför vi behöver teater.

 


I entréhallen på Dunkers finns en monter som kallas ”Månadens föremål” Där visar olika personer, kända och okända med varierad bakgrund ett för dem alldeles speciellt föremål. Det verk som visas just nu är av konstnärinnan Ebba Matz, hon arbetar med installationer, skulptur, fotografi, ljus och konceptbaserad konst.



Det känns att det är senhöst nu. Några tappra kamrater som kurat ihop sig i ett Dunkershörn.

 


På hemvägen i blå timmen fick en Sibyllakiosk fick besök av oss. Jag tog en 200 grams hamburgare, Christer en lite mindre fiskvariant. Bilden har fått sig en genomkörning i Topaz Adjust, mest för att göra kioskägaren vykortsglad. Originalet nedan som jämförelse.


 

Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 1 november 2009.

/Bernt


 

Postat 2009-11-01 18:58 | Läst 5749 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kortrapport #12 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Här om morgonen så sa blomsterexperten på Nyhetsmorgon att man mår bra av att ha blommor omkring sig och att det också förhöjer livskänslan.

Pratade med Christer om detta eftersom han har massor av blommor omkring sig hela dagarna på sitt arbete. Men han har inte märkt att hans närkontakt med blommor förändrat hans livskänsla direkt förutom att han har ett jobb han gillar.

Det är kanske skillnad när man har sina privata blommor hemma som man har närkontakt med hela tiden och är tvungen att pyssla med då och då.


Jag har en orkidé hemma som jag följt nu i fyra år med bilder från knoppning till utslagna blommor. I år blev blommorna på den bra mycket mindre än vanligt och inte heller lika färggranna. Kanske var det sista året för den nu. Jag har i alla fall mått bra när jag arbetat med mitt digitala orkidéprojekt. Bilderna från augusti och september 2008.

 

 Ernst Göran Westlund frågade i mitt förra inlägg hur jag gör mina digitala kalotypin bilder.

Fast det är snarare en digital gummitrycks liknande effekt som jag gjorde första gången då jag fick fotografen Henry B Goodwins bok " Vårt vackra Stockholm" i min hand.

Sen har jag förfinat teckniken ytterligare genom att arbeta vidare på de strukturer jag har i filen.

 

 


 

Har också gjort ett par tre bilder med den nygamla effekten, här kan ni läsa läsa lite om hur lagerarbetet ser ut på bilden ovan.

 

 

 

Annars då...

 


 Försöker hålla lite bättre ordning den här gången med bilderna från höstens ”Brödåkra-Meeting” än vad jag gjort tidigare. Min medhavda laptop börjar bli lite till åren nu vilket gör att slangningen av bilderna via usben inte går med blixtens hastighet direkt. Men jag har å andra sidan rätt gott om tid så det är ingen större fara.

 


 Brödåkra 2009-10-30 kl. 09:31. Solnedgångsbilderna till höger är från Christers år i Australien.

 

Nu stundar sista helgen i Brödåkra för den här gångens Brödåkra-Meeting, någon slags ”kulturdrogning” lär det säkert bli i helgen också..

Kanske något av följande, lite beroende på hur ”två dagar i full frihet” firas i kväll.

 

Galleri Format i Malmö

Dunkers i Helsingborg

 

Då och då undrar jag hur det har gått för Karlsson på takets Sverigeresa. Så här såg han ut förra året då han var på besök hos mig i Vasastan, sina gamla hemtrakter.


 Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 30 oktober 2009.

/Bernt

 

 

 

 

 

Postat 2009-10-30 13:42 | Läst 6844 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortrapport #10 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

När jag var på Louisiana i lördags och tittade på den stora Jocob Holdt utställningen hade jag siktat in mig på att köpa utställningskatalogen också som jag brukar göra vid mina Louisiana besök. Efter snabb en bläddring hoppade jag den då jag redan har en tidigare Holdt bok hemma, ”American Pictures”.



 

I stället köpte jag Ian Jeffreys ”How to Read a Photograph” som redan gett en hel del intressant läsning. Man bör nog vara lite intresserad av fotohistoria, startar med urfotografen Fox Talbots bilder från mitten av artonhundra talet och slutar med Joel Sternfeld i nutid och allt där i mellan som tex Alfred Stieglitz, Bill Brandt, Henri Cartier-Bresson, Walker Evans. Bra texter om och av fotografer och om deras bilder.

Här några uppslag:


 

 

 

 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Korsbefruktningar!


 


 

När jag var ute på nätet häromdagen och letade info om Vest Pocket Kodak kameror hittade jag den här bilden (den nedre) på Flickr. Så här skriver han nom sin modifiering:

“The backplate of the VPK camera can be screwed off, originally for purposes of cleaning the rear of the lens. I've removed the backplate and attached an M42 extension tube with double-sided tape, sealed against light leaks with some blu-tack. The camera can now be mounted as a lens on any M42 screw mount SLR camera (including modern DSLRs with M42 adapters). When used on a DSLR with in-body anti-shake and possibly an electronic M42 adapter (as required for Sony), one can even get image stabilisation and focus confirmation working for this old thing. I bet the original designers never saw that coming. =)”.

 

 

 


 

Hemresan är bokad och betald. SJ är extra snälla mot oss lite äldre (65+)  just nu, fick tag i en biljett Lund – Stockholm för 65 kronor. På tisdag kväll bär det av mot betongen igen.

Paparatsi foto: Christer Smedberg


Klick, klick, klickbart...från Brödåkra den 28 oktober 2009.

/Bernt

 

 

Postat 2009-10-28 16:47 | Läst 6796 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kortrapport #9 från Brödåkra oktober 09

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Christers närmaste granne här i Brödåkra heter Ragnar och han är en rask sjökapten som åkt världen runt på de stora haven tidigare i sitt liv. Han kör numera ”inomskärs” på Ventrafiken. En kväll när han var oss och språkade berättade han att han hade en gammal fin liten kamera från början av 1900-talet hemma. I förrgår kom han över med kameran. Jag kände genast igen den. ”Retro” Olle Janson som är med i det gäng som träffas på Ellens har vid något tillfälle haft med sig en Vest Pocket Kodak kamera.

Den klickbara bilden ovan på Ragnar ljuger lite. Det är sällan man ser honom så här allvarlig. Han är en duktig historieberättare och dessa leder också ofta till skratt. De flesta bilder man tar i dåligt ljus som här där exponeringstiden blir 0.5 sekunder blir ofta oskarpa, men LX3:an jobbar hårt för att få bilden så skarp som möjligt. ISO 200 f/2,8.


Allt svartvitt bildarbete gjort i ACR:en från den här originalfilen.

Då och då när vi träffas blir det lite gitarrspel och sång också som på den här bilden från september 2008.

........................................................................................................................


Vest Pocket Kodak Autographic Special. Nr 1723112


Vest Pocket Kodak kameran fanns i många olika modeller som tillverkades mellan 1912 och 1926 de var små och pålitliga och enkla i designen. Den smidiga storleken och det enkla handhavandet bidrog till att den är en av världens mest sålda 127 films kameror.


Vest Pocket Kodak Autographic Special fans med många olika objektiv. Den här kameran har ett fixfocus Rapid Rectilinear objektiv f/7.7.


På Autographic modellen (som den här) kunde man genom användning av en särskild film  skriva en kort kommentar till varje bild på själva filmen bakom en lucka på kamerans baksida.


Det här exet av Vest Pocket Kodak Autographic Special är enligt märkning tillverkad i Kanada. Om Canadian Kodak Co.Ltd tillverkning har jag inte lyckats få fram någon info om.


Vest Pocket Kodak Autographic Special fans med många olika objektiv. Den här kameran har en fixfocus Rapid Rectilinear objektiv f/7.7.


Världens första ”Snap-Shot” kamera? Klicka och läs!


När man får en sån här gammal fin välbehållen kamera i sin hand funderar man lite på hur många generationer som har passerat framför objektivet? VPK kameran var bla mycket populär hos soldater under första världkriget 1914-1918. Kanske just den här kameran har varit med någon kanadensisk soldat i Europa.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

  • Vest Pocket Kodak Autographic Special  No.1376598
  • Film: Rullfilm 127
  • Bildstorlek: 6x4 cm
  • Slutare: Kodak ball bearing shutter, T, B, 25, & 50th
  • Objektiv: Rapid Rectilinear f/7.7

    Här en site om Vest Pocket Kodak kameror.

    Vest Pocket Kodak Manual del 1 PDF

    Vest Pocket Kodak Manual del 2 PDF

    ........................................................................................................................



    Efter två dagar med rått, fuktigt och gråmulet väder. Äntligen lite sol, Brödåkra 2009-10-27 kl.14:12.

     

    Klick, klick!...från Brödåkra den 27 oktober 2009.

    /Bernt

     

    Postat 2009-10-27 14:37 | Läst 8506 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

    Kortrapport #8 från Brödåkra oktober 09

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Det blev Louisiana och Jacob Holdt som blev vårt resmål i lördags. Christer kamrat Håkan skulle också hänga på så vi bestämde möte vid färjeläget i Helsingborg. Därifrån snabbt till Helsingörfärjan i Håkans stora SUV. Gråväder och blåsigt på överfarten. Från Helsingör körde vi efter kusten direkt ner till Humlebæk och Louisiana Museum of Modern Art.Louisiana.


    Det gäller att hålla låg profil när man är ute och rör på sig i stora världen.

     

    LOUISIANA



    ”The World Is Yours”

    ”The World Is Yours” är den största utställning av samtidskonst som Louisiana haft på de senaste tio åren. 24 konstnärer från hela världen visar här verk som dom vill skall kommunicera direkt med oss och beröra våra sinnen, kroppen, hjärnan och hjärtat.


    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Ett av verken som jag fastnade för var Simon Evans ”Everything I Have”.


    Everything I Have, 2008
    Pen, paper, scotch tape, white out
    60 1/4 X 40 1/8 inches


    Han har skapat ett fantastiskt meditativt verk om konsumtionssamhället och hans egen del av detta genom att avbilda alla sina ägodelar. Ett projekt kanske för framtiden att fotografera och skriva om allt man har. Fick idéer direkt till några saker man skulle kunna göra med samma grundtema.

    Vi gick ganska snabbt igenom den stora utställningen eftersom vi mest var intresserade av Holdts utställning.

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Jacob Holdt, Tro, håb og kærlighed


    Louisiana stora urval (över 200 st) av Jacob Holdt bilder sträcker sig från början av 1970 och framåt fram till idag. De ger en fascinerande berättelse om Amerikas utveckling genom fyra decennier. Och en man med en kamera, en enorm känslighet och en speciell närvaro.

    Här några ”snaps” från utställningen som pågår till den 7:e februari 2010.



    Det finns massor att läsa om Jacob Holdts liv och leverne på hans site.

     

    Mellan de båda utställningarna tog vi oss en rökpaus plus en promenad i museets park.

    "Spegeltoaletten" av Monica Bonvicini. En märklig känsla med en toa där man kan se allt som händer och sker utanför.



    Efter ca tre timmar drog vi oss upp mot Helsingör igen och färjan över sundet.

    Alla bilder där jag förekommer är tagna av Christer Smedberg alt Håkan Ivö.


    Klick, klick!...från Brödåkra den 26 oktober 2009.

    /Bernt

     

    Postat 2009-10-26 20:01 | Läst 4600 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
    Föregående 1 ... 66 67 68 ... 102 Nästa