UNDER FOCUS
#26. Stör inte “Satchmo"??!!! –med Hasselbladare på jazzkonsert!!! –å missat scoop!!
Du kan väl plåta lite på Armstrongs jazzkonsert ikväll!! –men stör honom??!! Kanske händer det nått?? Men --troligen tar vi inte in några bilder tidningen?? –it’s not such a big thing!! –sa kulturredaktör Otto Cantzler på Östgöten. Det säger lite om hur man såg på en stor kulturell händelse?? –i en liten lokal socialdemokratisk tidning på 50-talet!! --skicka den lille fotografen! Men juniorplåtis blev jätteglad, --inte störa = ingen blixt!! Hasselblad med f/2,8 80mm, Tri-X med långsoppa, --sitter som en smäck. Det var den 5 februari 1959, sporthallen i Linköping var inte fullsatt. Armstrong kommer in sist!!, -- med vit näsduk och trumpet i handen??!! --applåder ---lätta--- i publiken och jag sitter redo på golvet!! Vid den låga scenen.
Juniorplåtis 1959, Hasselblad 1000F, med sportsökare.
Fantastisk musik, jag gillade jazz och gör fortfarande, och jag kunde obehindrad lyssna-plåta!!?? Och inte störande!! --som enda fotograf hela konserten, tog en hel rulle 6x6, med Bladaren.
Trummy Young (trombone), Billy Kyle (piano) jazzar med Louis Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm
Satchmo svänger till. 1959. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm
Velma Middleton sjunger med Armstrong. Hasselblad 1000F, f/2,8 80mm
Applåder?, --länge!, --inget extranummer!!, -- Satchmo svettas, å torkar sig med dyngblöt näsduk!! --jag följer med ned i omklädningsrummet!!. En dam tar av honom på överkroppen – blänkande svart, --ser det genom dörren!!. Han är ganska fet!! –sväller ut!! TAR INGEN BILD---INTE STÖRA!!! Missar tidernas Armstrong-bild!! Scoop?!! Otto’s fel!! Näste dag la jag några bilder på Otto’s bord. Bra bilder grabben!!, --ja va liten i den mannens ögon, å de va jag kanske?? –utan tvekan. Men inga bilder kom in i tidningen!! Men va då!!?? --så här idag. Jag fick ju se och höra Armstrong på nära håll!!
#25. Varför jag föredrar en Olympus E-LP1??, --eller liknande?? --före en Leica M9 på utlandsresor!!?
På resande fot styrs kameravalet av två huvudfaktorer: vad skall jag plåta?? –var skall jag plåta!! Skall man närma sig skygga djur!!, --då är det bara att plocka ihop långa gluggar?? -- som är så lätta som möjligt?? Om man skall vandra bland medmänniskor!! och fota miljöer = ”street photography”, ja då gäller en smidig och billig kamera (eller dyrt consealed weapen, M9)!!?? Hur skall man då välja?? Ja, för de analogt inriktade street-freaken??? --är ju valet i det närmaste självklart?? --det blir så klart en Leica MX, + en 35a. Jomenvisst, den funkar kanon!!, --men inte om du dräller runt i gränderna i Neapel eller Palermo!! --eller liknande platser (och det gör man ju??, --det kan va illa nog i Sveg!!). En kamera med en röd cirkel = pengar, pengar hos hälaren!!!
Gatumaskin nr 1. Leica M6, Summicron f/2 35mm
Om jag fortfarande skulle föredra filmrullar framför liten dator att släpa på!!?? --så skulle jag välja en Olympus OM4 eller 2, med en 35:a, som den nedan.!!
Gatumaskin nr 2. Olympus OM4, Zuiko f/2 35mm
Snabb och bra fokusering, utmärkt ljusmätare, liten och lätt och i stort sett värdelös??!! (med en viss prisuppgång dock <4000 kr). Tyvärr en batterislukare!!, --kan gå på mekanisk 1/60 sek!. Om du funderar på en mekanisk OM3 Titan i stället!!! –glöm det, den är värd mer än Leican!! --går för över 20 rosa på ebay.
Så för oss!! --som numera föredrar den digitala lösningen har jag ett förslag?? bland många möjliga!!
Digital gatumaskin nr 3. Olympus Pen E-LP1, Zuiko f/3,5, 16mm, med VF-2
Olympus Pen E-LP1, --eller lite dyrare E-LP2; med ett gammalt objektiv inhandlat på begagnat marknaden!!, --som med adapter måste fokuseras manuellt. Men vadå?? Det är ju manuellt fokus på M9 också!! Om man inte vill ha manuellt fokus kan man köpa ett ”pannkakeobjektiv ~17mm med autofokus (kan köpas för under 2000 kr på ebay), som passar till både Olympus som Panasonics ”halvformatkameror”. Man behöver inte känna sig skämmig att använda halvformat, tänk då på att fotoreportagens mästare W. Eugene ”Gene” Smith använde det!!, --ibland och på film. Digitala halvformatet idag är mycket bra och kolla upplösningen som:
( http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page8.asp)
anger för sensorn hos E-LP2 (samma hos E-LP1). De får fram att upplösningen är över 2400 LPH. Mina egna mätningar (kommer att redovisa dessa i en senare blogg) antyder samma resultat!!!!, --med ett stort antal objektiv (anm. till fotosidans redaktör, --har inrättat mig i ledet). D v s du kan göra meterförstoringar med bilder från dessa sensorerna (jag vet att påståendet är kontroversiellt, men jag har haft sådana bilder på utställningar).
Man går alltså inte i konkurs om man blir robbad på en E-LP1, men om jag hade en M9 så skulle jag gräma mig en hel del!!??. -eller är det så?? att har man en M9, så går man bara å köper en ny utan att blinka.????
Nu får vi ha en bonusbild tagen med den digitala gatumaskinen nr 3.!!
Lund, 2011. Olympus Pen E-LP1, Olympus Zuiko, f/3,5, 21mm
#24. Skriket!!?? –vi lär oss bildkomposition från 50-talet!!?
Hur man komponerar sin bild är helt individuellt!!? Å det är upp till konstnären?? –fotografen, hur han vill göra --- eller är det det?? Man kan alltid kolla hos Ulf Hård af Segerstad, han gav ut en bok om just det!!!! (Bildkomposition. Nordisk Rotogravyr, 1952, och 4 ex finns att köpa på http://www.antikvariat.net). Här kan man lära sig allt om gyllene snitt, diagonaler och trianglar!!! Färger, dagrar, å skuggor. Exempel från och med berömda fotografer och konstnärer.!!?? Man kan läsa den gång på gång och ständigt hitta något nytt. Så svårt att lära!!! Men viktigt om man vill fånga den avgörande ögonblicket formfulländat!!?
Till höger i bilden ovan ser vi ett exempel (på sidan 29 i boken)?? -- som Ulf Hård tar upp!! –det berömda Skriet av Edvard Munch. Det innehåller ovaler, diagonaler och vågor!! --och den skall ju inge skräck. Det betyder att den skall bryta mot alla regler!!! -- även i sin komposition??. Den skall uppröra oss djupt. Vilken bild tycker du är mest obehaglig?????
En detalj?? –diagonalen som går från det nedre vänstra hörnet uppåt mot det högra hörnet är den behagliga känslans diagonal??!! Det betyder att det är inte den,?? --som Munch väljer!!!! –eller??? --jo så är det.
Kolla då upp bilden nedan!! Tycker du att jag skulle ha vänt den i PS, eller som i det här fallet --vänt på stornegativet innan jag exponerade bilden med UV-ljus, för att få min cyanotypi.
Skriet i Norge 1974. Leica M2, Summicron, f/2 35mm. Cyanotypi.
Jag sprider sällan skräck, varför jag föredrar den här valda riktningen!! Men skulle jag ha valt en teknik som ger en blå färg??? Huum?!
#23. Han flög bergtagna till glaciärer??!! –eller hur jag nästan blev av med min assistent!!
Vi hoppade in i det röda K2 planet för att flyga upp till den amerikanska kontinentens högsta topp Mount McKinley!! Jag har proviant och tält för flera dagar!! --- om vi fastnar i en snöstorm????! – sa den gråhårige piloten!! Snöstom??? --- dä va minst 30 garder + på startbanan. De bar iväg i det enmotoriga planet, ut över Alaskas skogsklädda vidder. Vindlande floder och lågt ljus. Efter någon timme började vi komma in över glaciärernas endmoräner! ----in mot mot snöklädda bergsryggar. Vi passerar några prickar i snön,?? --basläger!!?? –mitt på en glaciär!! Här är min vanliga landningsbana??? –piloten röst raspade till i headsettet!! Här låg bergsklättrarna och väntade på attack mot toppen, den högsta!! Vi skulle flyga runt toppen!! --- men fick korta av på grund av hårt väder!!!! Piloten drog på mot toppen och en av dess glaciärtungor, och tog en vid sväng, --- mycket när en bergsvägg!!! --- kunde nästa ta på den!, --huu jag som är flygrädd!! Han flög ned mot en glaciär!! -- och satte ned planets skidor??? --i mot lut, för att få stopp på planet. Solen sken starkt, --och min assistent Ninni hade bara ögonen för piloten?
Ninni med pilot i Mount McKinley 2004, Canon EOS 350D, f/2,8 17-35mm L
Efter att ha vandrat en stund på glaciären, --se upp för sprickorna!!!! Startade vi i utförslut för att få upp fart för lyft!!! Kalas!! --det gick bra – ut genom en smal passage mellan bergsväggarna!! Ja tyckte --- han luta planet!!! Att flyga ut över de smältande glaciärerna på låg höjd, så att man kan se de små klarblå smältsjöarna!! -- hör till de fantastiska fotoupplevelserna i livet.
Smältande glaciär på Mount McKinley, 2004. Canon EOS 350D, f/4-5,6 100-400 mm L
Landningen på Talkeetna flygplats gick fint och efter all spänning behövde man en drink i baren på hotellet den kvällen. Döm om vår förvåning när piloten också satt där med en drink i handen. Han berättade att han var uppfödd i en flygskola i Florida och han hade flugit hela sitt liv. Efter pension hade han flyttat till Alaska!! --och flög sedan flera år bergsbestigare till glaciärbaslägret. De glaningarna vill flyga dit i vilket väder som helt och man får landa ofta utan sikt!!, --sen kan man bli fast där i flera dar?? Men pengar tjänar man!! ---de betalar bra bergsbestigarna!! Han berättade att det var bara ett handfull piloter i hela värden som hade sertifikat att landa på glaciärer på hög höjd i bergen. Dålig lyftkraft!!! Han underhöll oss hela kvällen, kunde blivit en bok!!! Han var skild och singel med eget hus!! Jag såg hur ögonen på assistent Ninni lyste upp!!!!!????
#22. Jordskalv och tsunami!! Japan är utsatt och kommer så bli!!?
Japan har en mycket utsatt natur!! –på kanten av två kolliderande kontinentalplattor blir naturen ofta utsatt för jordbävningar!! Från Sendai’s järnvägsstation, finns en liten tågförbindelse ned till kusten, -- där den berömda orten Matsushima ligger. Där finns flera tempel och en unik skärgård, -- som är nationalpark. Öarna är mycket små kalkstensklippor?? -- på vars topp växer enstaka träd på ett mycket underligt sätt!!. Naturen dyrkas ju i både Buddismen och Shintoismen och det finns ett tempel, Godaido, på en av öarna. Hamnen är mycket populärt att besöka och hör till de tre mest mest platserna att besöka i Japan. Här kan man äta många underliga rätter, men den mest populära är en typ av platta fiskbullar!! -- som man grillar. De smakar utmärkt!!! –dock lite sega.
Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm
Det är möjligt att hyra en motorbåt, -- för en egen tur, som min vän gjorde, och då ingår naturligtvis färska fiskrätter och obegränsat med drycken Nihonshu (=sake)!!!!. Vyerna är spektakulära när man åker runt öarna!! –även före de första sake glasen!!?.
Japan är till stor del täckt av berg, och man måste ju odla stapelfödan ris på stora arealer för att överleva. Det är därför inte oväntat att man är mycket trångbodda på resten av marken. Samhället är ju idag mycket industrialiserat och energikrävande. Den största energikällan är kärnkraft, och man har även Bridreaktorer!! Många av kraftverken är naturligtvis stationerade längs kusten för effektiv kylning. Ett av kraftverken, det i Fukushima, skadades illa av tsunamin och totalhavererade delvis. Men resten av kraftverken verkar ha klarat sig, liksom det som ligger nära Matsushima. Som har en mycket tråkig och tveksam placering, med tanke på de vackra öarna.
Matsushima 1996, Olympus OM3 Titan, f/3,5 21 mm
Hur gick det då för de trädbeklädda öarna när den enorma tsunamin passerade längs kusten. Under av alla under de klarade sig!! Liksom fiskbulle affären!!!!