UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4646. Blackjack

Guldgrävarna i Klondike fann 1896 att guld i fast klyft ofta var associerad med mineralet Zinkblände (Sphalerite)?? --som en svarta kappa och kallades därför blackjack??

Det fördes därför över till kortspelet ”21” som var populärt i ”Salonen” på kvällen?? I kortspelet är alltså det klädda kortet den stora turen i spelet till 21?? --som den svarta jackan kring guldet??

Den som kan sin mineralogi vet att färgen hos Zinkblände varierar från ljusgul till svart, beroende på störningar av järnatomer i atomstrukturen. Det är alltså den svarta zinkbländen som är förklaringen till att kortspelet namnges som blackjack??

Detta kan vi föra vidare till dagens mode trend med svarta blanka täckjackor?? –som omsluter ”guldklimpen”??

Skimrande blackjack kring ”gulden girl” i Lund anno 2024-03-21

Ser man sig runt samma dag i den lilla akademiska bondbyn i syd så vimlar det black jacks?? –å inte all skyler någon guldklimp??

Svart jackor i Lund anno 2024-03-21

Döm om min förvåning, men även blomhandlaren på Mårtentorget hade en blank svart jacka denna dag

Blomsterhandlaren i samtal med blomplanteraren på Mårtenstorget

P.S. Observera att alla bilderna här är tagna med 1938 års objektiv Leitz Elmar 9cm f:4 D.S.

Postat 2024-03-26 00:13 | Läst 740 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4645. Den gamla dyrgripen Canon 35/1,5 levererar??

I gårdagens blogg tog vi upp Canon 35mm 1:1,5 som alternativ till Summilux 35/1.4 som nu signaleras som uppstående igen hos Leitz. Det är idag dyra objektiv och är de verkligen bra??

Seniorplåtis har använt Canon gluggen av och till i gatufotografi under flera år. Den är utan tvekan tillräckligt bra för publicering på nätet och tryck i böcker. Om man skulle kräva meterförstoringar för utställningar så skulle man se skillnad mellan bländare 1,5 och bländare 4?? –men knappast i centrum av bilden?? Vid bländare 4 skulle bilden vara fullt acceptabel för betraktande av en meterförstoring?? Här är två bilder där bländare 1,5 är bilden överst. Ingen processning har skett i LR, bara minskning av bilden till 2880 pixel i långsidan.

Två bilder med Sony a7RII + Techart LM-AE9 + Canon 35/1,5 där bländare 1,5 gäller för bilden överst och den andra är gjord med bländare 4

Faktiskt är att man kan göra extrema beskärningar även med full glugg och få användbara kopior för nätet och tryckning i bok. Här har vi tagit ut en (motsvarande 2:1 läget i LR) kraftig beskärning av bilden, från kameran ovan, en bit från centrum. Det framgår av bilderna nedan??

Originalbild @ bl 1,5 med 1/800 sek och ISO 100 och därunder bilden av en kraftig beskärning (motsvarande förstoring 2:1 i LR)

Det tråkiga är att denna Canon glugg blivit så eftertraktad av video proffs att den säljs till nästan samma pris som den nya och gamla Leica Summilux 35/1.4 gluggen. Men har du en liggandes i byrålådan så gör egna bilder med den eller varför inte sälja den.

Postat 2024-03-25 01:08 | Läst 598 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4644. Nya Leica- eller gamla Canon gluggen??

I Juni månad 1958 började Canon sälja den här kameran, Canon VI-T, och i Augusti samma år kom objektivet Canon 35/1.5 på marknaden?? –troligen riktad mot en marknad av professionella fotografer.

Vid den tiden var det här vidvinkelobjektivet det ljusstarkaste på marknaden. Det var först sex år senare som Leitz kom ut med ett motsvarande objektiv, Summilux-M 1:1.4/35. De först tusen exemplaren kom 1964 och 1966 tillverkades 1200. Något senare, 1967, tillverkades  tusen av modell II.

Det intressanta är att Leica objektivet i stort har samma linskonfiguration som Canon objektivet. Enda tydliga skillnaden är att Canon har frontlinsen i ett element av två linser. Skisser finns med i bilderna nedan:

Canon VI-T från 1958 med samtida Canon 35mm f:1,5

Objektivet på vår kamera har ett tidigt serienummer, 10513, vilket betyder att det är det femhundratrettonde objektivet som tillverkades?? Det kunde troligen köpas som julklapp 1958 här i vårt land??

Canon 35mm f:1,5 med Ser. Nr. 10513 med skiss av linskonstruktion. I den undre skissen anger Leica den nygamla linskonstruktionen

Som ni säkert sett ger Leica ut en ny samlar upplaga av 200 exemplar av sitt objektiv från 1964. Linskonstruktionen säges vara den samma och det kan va förståligt för dessa gamla gluggar är populära med sin tidstypiska karaktär i bilden. Samma gäller Canon förlagan som idag prisas högt för sin karaktär. Priset är idag mellan sextio till hundra tusen kronor. Samma som Leica säger sig ta för den nya samlar upplagan.

Som väl är kan man idag använda en Techart adapter för att montera både Canon- som Leica-objektiven på en Sony a7RII kamera. Då får man autofokus med de gamla objektiven.

Sony a7RII+ Techart LM-AE9 + Canon 35mm f:1,5

Seniorplåtis har använt den här kameran många gånger i sitt fotoflanderande och det fungerat utmärkt även på bländare 1,5.

Postat 2024-03-24 01:03 | Läst 468 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#4643. Vårsådden

Det har ni säkert uppfattat på lokal ort att våren har kommit till nedre halvan av landet utom sig. Landets trädgårdsägare tillbringar mer tid att plantera och ansa i jorden kring??

Men det finns många som har trädgårdsarbete som yrke?? –och även i kommunens tjänst finns många som håller vår tillvaro grön?? Alltför få bilder ägnas åt denna viktiga yrkesgrupp i var by?? Därför kommer här två bilder från dekorationen av Mårtenstorget inför våren:

Vårbruk i Lund anno 2024-03-21

Postat 2024-03-23 01:01 | Läst 394 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4642. Kan man bli med en telefon

Vi hade ingen telefon när seniorplåtis va liten på 40-tale?? –först som tonåring hade vi en svart klumpig telefon med en roterande skiva för ett finger att slå ett nummer??

Denna samtalsöverförande apparat dominerande helt möjligheten att prata med släkten?? Det är en formligen exceptionell utveckling av elektronik och datorer som möjliggjort att du bär en dataprocessor som är enormt mycket kraftfullare än de datorer som fanns vid våra universitet på 70-talet?? Då kunde en dator ta upp hela utrymmet i en stor byggnad och den datorn var en leksak jämfört med din mobil idag??

Man skulle tro at det skulle inte spela så stor roll?? –men det har förändrat livet helt på jordklotet?? Idag kan en bedragare (= gamla tiders ”bondfångare”) råna en pensionär på hela sparkapitalet om hundratudentals kronor genom att ringa upp från okänd ort på klotet?? Å märkligt nog kan ingen göra något åt det??

När så seniorplåtis några år gammal iPhone 7 började bli kraftlös och tröttna?? –var det med skräck han besökte en återförsäljare?? Där förklarades att snart upphör tillverkaren att uppgradera programvaran och ganska snart fungerar då inte Bank ID (och utan det finns man snart inte)?? Seniorplåtis blev då indoktrinerad att det var bäst att köpa en nästan ny iPhone 13?? –ja Apple säljer redan iPhone 15.

Genom att köpa modell 13 i stället för toppmodellen av 15 kunde man spara halva priset?? Fan trott?? –men nu sitter man där med en 13 för 9 000 kronor?? Å visst?? --de två kameragluggarna ger bättre bilder än modell 7?? Men det vet å faen hur det  går till?? –men dagens monsterdatorer är involverade??

Här är några iPhone 13 bilder och några är kraftigt delförstorade:

Mobil (=iPhone 13) bilder  i Lund anno 2024-03-19

Postat 2024-03-22 02:55 | Läst 378 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa