UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4610. FRAG?? –kuslig framtid??

Landet utom sig börjar bli skrämmande?? Den organiserade brottsligheten innehåller allt mer en kamp mellan gängen för att skydda sina brottsrevir?? –man dödar även inom splittrande gäng !!

Brottslighet infiltrerar även inom kommun och företag?? –detta är mycket skrämmande?? Då man har sett hur detta är början i fallna demokratier i Sydamerika.

När man ser graffiti på torget i den akademiska bondbyn med uppmaning till FRAG!! Vilket enligt nätet anger ”fragging”?? –vilket betyder döda i dina egna led??

Uppmaning till FRAG på Mårtenstorget  i  Lund anno 2024-02-17

Postat 2024-02-19 07:27 | Läst 553 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4609. Jodens gåva

Vi glömmer ofta?? –källan till allt?? Födan från myllan?? Utan den finns inte någon framtid?? –inget liv?? –igen kärlek?? –ingen fortplantning?? Moroten ger oss allt inför det nästa!!

Ta en morot ur jorden och du inser att du lever fortfarande?? Men om du slarvar och misshandlar jorden?? –ja, då är det kört?? Klart va??

Roten till allt idag

Postat 2024-02-18 08:12 | Läst 539 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4608. Mästaren och hans handledare

Det är skönt att man kan få lysande läkarvård i landet utom sig fortfarande?? Kataraktoperationer är bland de vanligaste operationerna?? Grå starr som det också kallas drabbar många äldre.

Idag är vanligt att optikerna ser att du har grå starr när du skall prova ut nya glasögon. De har i sin tur möjlighet att remittera dig till en klinik med ögonläkare för ytterligare bedömning för operation. Privata operationskliniker är vanliga i vårt land numera.

Assistent Ninni, seniorplåtis hustru, har arbetet som sjuksköterska i över 40 år på Lunds lasaretts ögonklinik. I nästan alla de åren var hon avdelningsföreståndare där och var med att assistera alla de olika typerna av operationer. Naturligtvis assisterade Ninni många kataraktoperationer. Eftersom Lunds universitet utbildar läkare så assisterade hon många nyexaminerade läkare som skulle ha ögonsjukdomar som specialitet. En elev vid ögonoperationen var läkaren Ingemar Håkansson och Ninni assisterade honom vid hans första operation som ensam läkare. Han hade tofs i håret och blev snabbt mycket skicklig operatör.

Ninni berättade för mig han var den snabbaste och den skickligaste operatören av katarakter hon assisterat. Om jag får grå starr vill jag att han opererar. Här står de nu för en vecka sedan efter förundersökningen.

Ögonläkare Ingemar Håkansson och fd ögonsköterskan Ingrid Bovin

Så det blev som Ninni önskade och hon blev opererad av Ingemar, och han har fortfarande tofs i håret, och operationen tog ungefär 15 minuter. Ögat var bedövat med en droppe och allt gick bra. Hon fick gå hem direkt och en vecka senare har allt känns bra utan skav eller irritationer. Hon såg genast med ögat och ser idag bättre med det opererade än det andra.

Postat 2024-02-17 07:39 | Läst 603 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4607. Hur många bländarlameller har du i gluggen?

Som den okunnige visste jag att det fanns ett samband mellan antalet och antalet strålar från en liten ljuskälla i bilden?? –om bländaröppningen var liten?? –som f16 eller f22??

Nu är det möjligt att läsa om detta på nätet?? –som t ex här. Antalet strålar i ”stjärnan” är relaterat till antalet bländarlameller i ditt objektiv. Regeln är att om ditt objektiv har ett jämt antal lameller så blir antalet strålar det samma. Men har du ett udda antal så blir antalet strålar det dubbla.

Här är en bild med strålar från solen. Objektivet i fråga är Sony FE 28/2.

Solen med 18 strålar från diffraktion i bländarlamellerna i objektivet Sony FE 28/2

Det här objektivet har rundade blad?? –vilket betyder att bländarhålet blir än mer runt och minskar bildande av tydliga strålar stjärnan?? En schematisk bild av hur stjärnan bildas i objektivet kan ses nedan (från länken ovan).

Diffraktionsstrålarna i ett objektiv med 9 lameller framgår av den här skissen från länken ovan

Strålarna emanerar från hörnet som uppstår där två lameller möts. Det betyder att vid jämt antal lameller så är det också dubbla antalet strålar, men två överlappar varandra. Läs och figurer i länken för ytterligare förståelse.

Men det här visste du väl redan.

Postat 2024-02-16 08:16 | Läst 489 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4606. Ledljus

Alla bilder behöver ljus för att bli synliga?? –om man inte utnyttjar andra våglängder vi inte kan se?? –men som sensorn kan se. Men i en bild kan det va bra att ha ljusriktningar som pekar mot huvudobjektet??

Antag att du ska göra reklam för en läskedryck?? –då skulle en bild kunna se ut så här:

Den gröna linjen passerar genom flaskan och leder blicken till drycken

Nu är det viktigt att ledljuset visar det viktiga i bilden?? –och inte avleder uppmärksamheten:

Här passerar ledljuset fel del i objektet

Det man undrar över i den här bilden är varför bär gubben sönderriven kartong under armen??

När man fotoflanerar är det mycket sällan man har tid att komponera en bild innan man trycker av?? –åtminstone fungerar seniorplåtis sålunda.

Postat 2024-02-15 08:00 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa