UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4504. Vulkaner är livgivande?? –men ska man bo i en??

Runt vårt klot bildas sändigt nya vulkaner?? –å skapar bördiga jordmåner för odling av föda?? Städer och samhällen klänger längs deras sidor i många länder?? Neapel vid Vesuvius är en klassisk oroskälla??

Strax väster om Neapel ligger Solfatara och i dess centrum tältade vi med lervällingen bubblande kring tälten?? –det var  i slutet av sextiotalet. Marken var till och med varm under tältet. Idag får man inte campa där?? Hur farligt det är kring Vesuvius fick invånarna i Pompeji erfara år 79 e Kr.

Men detta att bo nära eller på en vulkan är vanligare än man tror?? Titta på kartan kring Etna eller kolla in öarna Stromboli eller Vulcano?? Samverkan mellan vulkanområden och människor är mycket viktig?? –tänk bara på ön Island.

Detta blev seniorplåtis påmind om när vår corre Jan skickade bilder från Teneriffa som visade att det finns en liten vulkan mitt i turistorten Los Cristianos på södra sidan av ön. Naturligtvis är den jättestora vulkanen Teide dominerande med sina 3915 m. På den höjden lämpar det sig att lägga ett stort viktigt astronomiskt observatorium?? Ett fint exempel på modern samverkan mellan vulkan och människa. Men hit upp åker även många turister och förundras över det vilda vulkanlandskapet??

Teides ogästvänliga lavalandskap på Teneriffa

Vulkanen Montana Chayofita i centrum på Los Cristianos är så liten att den bara når 114 meter över havsnivån?? –så den är poppis att gå upp på av turisterna. Konstigt nog bor det bara en invånare där??  --i en primitiv boning??

Invånaren i vulkanen Montana Chayofita har hund som vakt

Postat 2023-11-05 07:59 | Läst 1011 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4503. Höjdpunkten på dagen

Det finns fortfarande små ljuspunkter kvar i vardagen?? Assistent Ninni bakar fröknäcke regelbundet och det smakar fantastiskt till kaffet på förmiddagen??

Men det kräver tillbehör?? –och det fixar Ninni också?? Hon kokar tre burkar eget äppelmos. Vi breder lite äppelmos på varje skiva fröknäcke kaka?? Sedan behövs det bara en lite skiva god ost på äppelmoset?? Den lilla fröknäcke kakan är ungefär 5x5 cm och måste tas i små bitar för att tuggas sakta kring alla tungans smaklökar: Under några minuter ljusnar tillvaron??

Äpplen inköpes på Mårtenstorget och sedan behöver de skalade äpplena en smula socker för att kokas till mos.

Äpplets väg till äppelmos när Ninni kokar 2023-11-02

Postat 2023-11-04 08:05 | Läst 432 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4502. Den ä min!!

Nu för tiden får man vara om sig och kring sig och bevaka de egna dyrgriparna?? Vi har naturligtvis olika normer för vad vi sätter högst?? En har en Leica M11-P nära hjärtat?? --och någon annan en burk pilsner??

De här grabbarna har uppenbarligen lärt sig olika teknik för hur man sitter på en parkbänk?? Det säges vara osannolikt att det har med uppfostran att göra?? –ja inte ens av livsmiljön i unga år?? Kompisen har en mer jordnära stil och har helt klart för sig att man måste hålla ett öga på det viktiga här i livet??

Den ä min! I Lund anno 2023-11-02

Man måste säja att han har ett miljövänligt sätt att sköta transporten av sin ögonsten?? Finessen är ju att under höst och vinter håller den sig vid lämplig temperatur?? –för inmundigan??

Postat 2023-11-03 07:55 | Läst 644 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4501. Nu har vi provtryck

När du publicerar en bok hos Amazon, med kdp.com, erbjuder de att du kan köpa upp till fem exemplar av boken till lågt pris?? 880 kr, med transport, som är slarvigt förpackad??

Men böckerna hade inga skador?? När man bläddrar genom boken så är trycket ganska ok?? Skärpan i bilderna kunde va bättre?? Det hade varit bättre med blankare pappar. Färgerna i trycket är inte helt som originalen?? Men allra värst är omslaget där hudfärgerna är för röda??

Så det blir att lägga in uppdateringar av bilderna i manuset. Mer än vanligt?? Tryckeriet är; Amazon Fulfillment Poland Sp Z O. O., Wroclaw.

Vår nya bok med gatufoto från Lund har kommit i provtryck men är inte helt ok

Vi använder olika kameror när vi går ut och fotoflanerar?? Ibland blir det Sony a7RII med en Techart Pro adapter som ger gamla objektiv autofokus?? Men ibland tar vi vår favoritkamera Panasonic GM5 med Leica Summilux 15mm f1.7. Det är förunderligt att så få tillverkare har fattat att detta är storleken av kamera för en fullformatare med minst 40MPix?? Sony har just kommit ut med Sonya7C R som har 61MP. Den kan va mycket bra, men till vilket pris. Måste en fotointresserad va GD för att köpa rätt kamera.

Postat 2023-11-02 08:12 | Läst 675 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4500. Island en ö av två kontinenter

Det lilla landet Island driver en tydlig kampanj på nätet för att locka turister med mycket vackra bilder?? När det gäller variation av naturscenerier så finns det nog inget land som är mer tilldragande.

Alla skolbarn får lära att Island bildats av vulkanutbrott när två kontinentalplattor, den nordamerikanska i väst och den euroasiska i öst?? Även i nutid är det ju nästan varje år någon vukanspricka som sprutar ut lavakaskader?? Detta har blivit en verklig magnet för att locka turister?? Du vet väl att Island använder jordvärme för att totalt täcka sitt energibehovv.

Å du badhus och utomhuspooler är värmda direkt av vattnet från innanjorden?? Stora delar av de inre Island är täckta av glaciärer. Floder av smältvatten ger spektakulära vattenfall och några av eruptionerna av gejsrar är de mest spektakulära på det här klotet??

Med andra ord: detta är paradiset för naturfotografer!! Det har också några svenska fotografer insett?? –men förvånande få?? Om du är landskapsfotograf å inte varit där så har du något kul att se fram mot??

Seniorplåtis har varit där fyra gånger.  Å vår son, corren Jan, har kört Island runt med egen Land Rover och kompisar.

På Island möts verkligen berg och vatten på många sätt och med inslag av grönt blir prakten bedövande:

Strokkur har utbrott ungefär var femte minut i Haukadalur på Island

Vatnajökul speglar sig i små smältsjöar på sydöstra sidan av Island

Svartifoss störtar ned vid vacker pelarförklyftad basalt på sydsidan av Island

Vatnajökul kalvar små isberg ned i Jokulsarlon sjön på sydvästsidan av Island

Vad du än gör i resväg glöm inte att åka till Island en gång i din livstid. Du kommer aldrig att ångra den resan. Är du intresserad av mat då åker du flera gånger.

 

Postat 2023-11-01 07:50 | Läst 1173 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6