UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4351. Fokusera?? –på vad??

I valet mellan jobbet och skönhet så är det enkelt?? –de festa kan ju inte ta blicken från livet?? Risken är dock att man råkar sätta skrapan på väggen i stället för på fönstret??

Om man nu är fönsterputsare?? –vilket den här grabben råkar vara?? Men situationen kan nog dyka upp i vilken yrkesgrupp som helst??

Fotoflanörens uppgift är att göra en bild av livet i den akademiska bondbyn i syd:

Grabben som fokuserade i Lund anno 2023-05-23

De fikande vännerna på bilden diskuterade något upplägg i studierna?? –och fiken i vår by livnär sig verkligen på universitetets studenter?? –vilka använder fik som sina studiekammare?? I detta fall började det också regna när vännerna kom till fiket:

Vännerna på väg in till fiket i Lund anno 2023-05-23

Postat 2023-06-05 06:48 | Läst 1046 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4350. Grundforsk?? –Fosfater i guldglänsande fossil

Forskarna får ofta kritik i dessa tider?? --då det är svårt att bestämma hur jordens medeltemperatur kommer att utvecklas?? Forskarna är inte överens säger tvivlarna??

Forskare är inte överens alltid?? –forskningen drivs framåt just genom ständig prövning av resultat??

Denna osäkerhet hos gemene man orsakas ofta av att de flesta inte vet vad forskning är och hur forskare arbetar. De allra flesta forskarna arbetar i ett mycket smalt kunskapsområde?? –de vet mycke i ett litet område?? De studerar under hela sitt aktiva liv inom ett litet område?? –och det betyder att väldigt få kollegor kan förstå resultaten. Några få grupper runt världen läser och kollar om de har rätt.

Några få vetenskapsmän och kvinnor har den breda kunskapen nog att sammanföra resultaten till större och större områden?? Dessa forskarna eller forskargrupperna är de enda som kan förstå den stora bilden?? De har den viktiga uppgiften att förklara för beslutsfattarna och marknaden vad som måste göras för att framtiden inte skall gå i kras??

Detta är problemet?? –just att få politikerna och industriledarna att förstå hela ”kunskapsmassan”. De är trots allt lekmän.

Efter att ha arbetat i vetenskapsvärlden hela mittyrkesverksamma liv och då varit en mycket specialiserad i ett smalt forskningsområde. Så vill jag visa på ett till synes betydelselöst vetenskapligt resultat.

Flera forskargrupper har samverkat i studier av ett fossil som levde i våra hav för ungefär 183 miljoner år sedan?? De är viktiga för att de levde under långa tidsperioder?? –och är därför tidsmarkörer i sedimentära bergarter över hela jorden. De två grupperna av djuren som blev dessa fossil kallas graptoliter och ammoniter.

 Vad är det då för speciellt med dessa två fossil?? –jo de kan ibland glänsa som guld?? –kattguld?? –det vill säga FeS2 , järnsulfid. Ammoniter från Jura funna i skiffrar i Tyskland kan inne hålla ammoniter som är guldglänsande. Det märkliga är att det nedlagda och igenlagda skifferbrottet i Östra Odarslöv strax öster om Lund hade en skiffer fran Jura med både graptoliter och ammoniter som var pyritiserade till guldglans.

Guldglänsande graptoliter (tv) och ammonit fossil från Jura perioden. Fyndlokal är skifferbrott i Östra Odarslöv, Skåne

Forskarnas analyser kom fram till att den guldglänsande ytan på fossilen från Tyskland inte alls innehöll Pyrit utan hittills obestämda mineral med fosfat (-PO42-) sammansättning.

Pyrit kunde man finna här och där i skiffern utanför fossilen i form av en ovanlig ”hallonformad” aggregation av mycket små Pyrit kristaller.

Vad betyder detta?? Jo, djuren som blev de gula fossilen blev det i en miljö som innehöll syre! Inte i en miljö med svavel?? Detta säger något om den miljö som rådde i dessa trakter för 183 miljoner år sedan.

Sätt in det resultatet i den stora bildens av klotets klimatiska historia??

 

Postat 2023-06-04 07:18 | Läst 1079 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4349. Kontoret på plats??

Den plats du väljer?? Covid pandemin kanske får en bestående följd?? --på livet i landet utom sig. Möjligheten att bli digitalt rörlig i jobbet?? –med arbetsgivarens goda minne??

Det hade vi inte tänkt på?? --att det skulle va möjligt?? En del företag ser väl en vinstchans i att ha färre lokaler?? Man kan ju hoppas att invånarna i landet inser att många jobb kräver närvaro vid grottekvarnen??

I de ”fria yrkena” har nog alltid lokalen varit tillfällig och i det fria??

Hallå! Hallå! Lund anno 2023-05-19

Postat 2023-06-03 05:34 | Läst 610 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4348. Vilka gluggar!! –även för knäna??

Modet är verkligen outgrundligt?? Varför måste nya kläder vara trasiga när man köper dylika?? Har det någon funktion?? –mer än ventilation i varmt väder?? –men på vintern blir det ju dragigt??

Fotoflanören har undrat över de senaste tolv åren?? Kan man ha någon nytta av dessa gluggar vid knäna?? Har du någon ide på användningen av hål vid knäna??

Hon hade gluggarna öppna i Lund anno 2023-05-19

Postat 2023-06-02 07:25 | Läst 1017 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4347. Bildtext saknas avsiktligt?? Varför??

Man skall naturligtvis inte skriva betraktaren på näsan?? –å det tänker vi inte gör här heller?? Vi säger bara att bilden är tagen i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Här får betraktaren själv välja varför bilden är värd att betrakta några sekunder. Varför hade du tagit den här bilden??

Torghandel på Clemenstorget i Lund anno 2023-05-23

Postat 2023-06-01 05:53 | Läst 673 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6