UNDER FOCUS
#4310. Mannen med hunden
Det fina med fotoflanerande är att en dag aldrig är lik en annan?? –inte ens över så liten yta som centrum av den akademiska bondbyn i syd?? Den här dagen mötte vi en man med en hund.
Det var en strålande dag med härligt solsken, men det var fortfarande kyligt i luften Termometer hade inte letat sig över tio?? –och det var kanske därför mannen hade en värmande mössa på skulten?? Resten av klädseln var sannerligen sommarlik?? Det såg så härligt ut.
Mannen med hunden i Lund anno 2023-04-19
#4309. Brådskande affärsmöte??
Affärer i alla de slag är stressigt?? –det har man i alla fall hört?? Beslut angående pengar och affärer borde väl ske med omtanke och lugn å inte i språnget på ett övergångsställe??
I den stilla akademiska bondbyn i syd bröts plötsligt lugnet?? –en elegant ung dam i fladdrande ljust hår sprang i högklackade skor genom byn??
Affärskvinna på språng i den akademiska bondbyn anno 2023-04-19
Till seniorplåtis förvåning mötte kvinnan sin kollegor mitt i ett övergångsställe och började prata där??
Affärsmöte mitt i ett övergångsställe i Lund anno 2023-04-19
Det var för väl att mötet pågick hela vägen in på ett café!! Där inne får vi hoppas att det blev lugn och ro och bra beslut.
#4308. Det här är en utsikt som heter duga
Vem vill inte fotografera ett träd, som blommar i en sådan prakt, två meter från sitt balkongräcke?? Så som Edward Steichen såg sitt vackra träd från sitt fönster på äldre dagar??
Fotografen Edward Steichen är en av fundamenten i modern fotografi. Han var en banbrytande fotograf och stor publicist och organisatör av utställningar. Om du som är ung inte känner till honom så börja läsa på om honom. Han var verksam under nästan hela förra århundradet. Vid sidan av alla berömda bilder är han mest känd för den stora kraften bakom världsutställningen The Family of Man som primärvisade på MOMA i New York 1955. Den visades sedan i nästan hela världen och kom ut i bokform. Utställningen visades även på flera ställen i Sverige. På äldre dagar fotograferade han ett träd från sitt fönster.
Vi har också ett underbart vackert träd utanför vår balkong:
Kommunens japanska körsbärsträd blommar för fullt strax utanför vår balkong vid Hardebergaspåret i Lund anno 2023-04-21
#4307. Den kommunala pumpen?? –inte pampen
En gång i tiden, för länge sedan, hade varje by en gemensam pump med färskt vatten?? I dagens samhälle förväntar man sig inte att det skall finnas kvar?? –men i vår by finns den.
Jo, på Mårtenstorget i den akademiska bondbyn i syd finns en gemensam eldriven pump som kan användas av var och en för att hämta friskt vatten??
Vanligen är det försäljarna på torget som använder pumpen för att hämta vatten till blommor och matlagning.
Det blir en del slit att kånka vatten?? –och det kräver en karlakarl??
Den kommunala pumpen i arbete i Lund anno 2023-04-19
#4306. Då va svart populärt
Vi talar början av 1930-talet?? –kanske inte överallt för brunt dyker upp?? –men de flesta kameror var svarta då?? Så även de nydanande Leica kamerorna som lanserades i mitten av 1920-talet.
Så händer det något i början av trettiotalet?? Art deco hade slagit in med en stramare och enklare stil?? –och med en del metallglans i ornamenten?? De välsituerade köparna av Leica var vana att synas och glänsa?? –vilket gjorde att de krompläterade Leica efterfrågades?? –eftersom objektiven redan gjordes med nickel eller krom som ytbehandling?? Men redan 1933 började Leica II tillverkas med topp och botten med krompläterad mässing.. Samtidigt försvann nickelplättering mer och mer hos objektiven.
Men de svarta Leica kamerorna försvann inte utan var vanligast. Under perioden 1932-1948 tillverkades 36936 svarta Leica II och 15579 i glänsande krom.
Leica fabriken och större Leica kontor i storstäder som London och New York erbjöd redan från början uppgradering av en Leica modell till den senaste!! Detta betyder att många tidiga modeller byggdes om, hur många vet inte Leica, den en senare modell. Seniorplåtis har en tidig Leica I med serie nummer 1002 från början 1926. Troligen kom den till Stockholm den 26/1 1926 enligt Leica arkiven. Det är oklart om Stockholm hade egen verkstad för att modifiera den till den Leica II som den är idag: Det finns ingen noterig i Wetzlar om detta. Hos E.Leitz-London kunde den byggas om 1936 enligt publicerad prislista för £10.14.0.
De gamla Leica modellerna från tiden före WW2 är fortfarande möjliga att använda med standard 24x36 film och de är förvånansvärt billiga. Många kostar mindre än tiotusen kronor. Det finns alltid på eBay och två finns på tradera just nu (2023).
Här är vår stapel av svarta Leica från början av 1930-talet:
Leica I och Leica II från botten upp: Leica Standard, Leica I, Leica II och Leica (I>II)