UNDER FOCUS
#4295. Det hade vi ingen aning om??
Med hjälp av AI kan man numera plocka imaginära rotfrukter för egen tillagning på spisen hemma?? Det gäller bara att koppla på fantasin och gå och hämta några rötter??
Tror du mig inte?? –vi är ganska säkra på att du inte trodde på mobiltelefonen för 30 år sedan?? –lika lite som du trodde på 3D skrivaren för 10 år sedan?? Så varför skulle du inte tro på imaginära rötter med AI.
Vi har redan beviset på dess existens på bild redan idag??
Plocka AI genererade rotfrukter i Lund anno 2023-04-08
#4294. Skön färg i Påsk. Fyndrapport från Kulturens arkeologer.
Fotoflanören blir glad när det dyker upp en ”färgklick” i tillvaron. Den här unga skönheten har enhetlig stil i rosa?? Det blir en mycket fotogenique färg i Saluhallens kalla färger??
Det är ju en lämplig slump som visar en helt annan klädstil hos herren med hatten stående i rulltrappan från Systembolaget.
Den rosa ljusglimten i Saluhallen i Lund anno 2023-04-05
____________________________________________________________________________
Vår vän Bengan, här på fotosidan, ville ha rapport från Kulturens arkeologer som har intressanta utgrävningar på Mårtentorget i den akademiska bondbyn i syd. Vi skrev en blogg om detta här:
https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/4291-kulturen-graver-en-grop.htm
Vi trodde att resultat från grävningarna skulle komma om några år?? –men vi fann preliminära resultat på staketet från utgrävningarna:
Preliminär rapport från Kulturens arkeologer på Mårtenstorget
Om du är intresserad av att följa arkeologernas utgrävningar i vikingatiden så har de en mycket bra Instagram sida:@ kulturens_arkeologer. Där man kan se bilder av fynden från 1100 talet.
#4293. Glad Påsk!
En kosthistoriker framhöll igår på det gamla sociala mediet?? --att till denna högtid behövs bara några få rätter och dryck på bordet: bröd, smör, ost, sill och brännvin?? För att njuta av tillvaron??
Det verkar i dessa dagar som en aning spartanskt?? –men tänker man närmare efter så är det nog både optimalt och korrekt minimalt??
Skall man sedan ha någon form av nöjsamhet efter en sådan måltid så skulle drömmen vara att gå ut med en gammal kamera som går in under den minimalism som måltiden har?? –och kanske tidsmässigt skulle va rätt?? –då en Albert Engströms luffare?? --Bobban hälsade två män av överklassen genom Operakällarens fönstret med:
--Putäll på er, grevar å baroner!
Det vill säga samtida med denna till ”Påskfärg” slitna skönhet??
En till Påskgul sliten Leica I från anno 1930
#4292. Take off
Det finns många som inte har någon “flyg skam”?? –men det finns de som inte behöver oroa sig för sådana tankar?? –för de har en obetydlig påverkan på växthuseffekten??
De kan starta en take off utan att skita ner vår miljö?? Det är betydligt besvärligare med ”kronan på verket”?? –även kallad homo sapiens?? De borde nog ta en funderare på om flygresan är nödvändig??
Enligt lantbrukarnas nättidning ATL så skriver de:
En flygresa Thailand tur och retur innebär 2,6 ton utsläpp i så kallad koldioxidekvivalenter. Med samma utsläppsmängd kan man köra 1 400 mil med en ny Volvo V70, alternativt äta 130 kilo nötkött eller 2 600 kilo kycklingkött.
Finns det någon i landet utom sig som inte får ”flyg skam” för någon flygresa bakåt i tiden?? Många försvar sig nog med tanken att då visste vi ju inte bättre??
Här är det inga problem med en flygande start?? –men gräsänderna tar det lugnt med en promenad.
Take off i Lund anno 2023-03-18
#4291. Kulturen gräver en grop
Den här bloggen vill visa att forskning inte är en dans på rosor?? –utan att det är ett slit i det okända?? --där ständig oro för att man inte skall hitta något nytt?? –utan bara trivialiteter??
Basen för all grundforskning är nyfikenhet?? Om forskaren inte har det som grund är det svårt att komma fram till något tidigare okänt?? Forskning kräver organisation och samarbete med studenter, doktorander och kollegor?? Det är få forskare som kan verka i ensamhet och isolering?? Vägen till nya resultat kräver i de flesta forskningsområden val av vägen till målet?? De resultat som uppnås skall också berättas för de forskare som är verksamma i världens.
För att kunna forska krävs ekonomiska resurser från staten och andra institutioner i landet och EU. Det betyder att alla forskare ofta utvärderas av bidragsgivarna. Vanligen sker detta regelbundet om forskargruppen har flera bidragsgivare. Detta är en tung press för många forskare. Tänk dig att utvärderas ofta och får du inga pengar finns inte jobb!! Många forskare har inget ”fast jobb” före femtio års åldern??
Som sagt forskning är jättekul för det mesta?? –och allra helst när man får gräva med egna händer i det okända?? Just nu är det arkeologer från Kulturen i Lund som har grävt en stor grop på Mårtenstorget för att finna nya kunskaper om livet i den akademiska bondbyn ??
Arkeologiska utgrävningar av forskare vid Kulturens museum i Lund anno 2023-03-31
Skrivet av en Professor emeritus i materialkemi vid Lunds universitet