UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4201. Vackra Austfonna?? --en stor glaciär i Nordaustlandet

Vad är vackert?? –det är mycket svårt att definiera?? Kan det vara så att det är en personlig känsla?? Det som är vackert för någon, kan vara likgiltigt för en annan?? Men varför är det så??

En roll spelar varje individs erfarenhet och upplevelse i livet?? Man får en samling bilder i huset som graderas?? –omedvetet?? Sedan finns det intressen och yrke som också präglar hjärnans kartbild?? –som ger referensen till just det man tittar på??

Om man tycker om att fotografera så är det också något som har betydelse?? --nämligen verktygen för att göra en bild?? Det blir så att några kameror blir vackra?? –medan några blir nästan likgiltiga. Precis som en musiker kan tycka det egna instrumentet är vackert?? Det kan vara så att även detaljer av verktygen är vackra??

Vad händer då?? –jo en fotograf vill kanske avbilda något som är vackert?? Helst då med en vacker bild?? Notera att andra människor kanske inte alls tycker att så??

Ljuset är viktigt för objektivet, inget ljus ingen bild. Objektivet är Canon 35mm 1:1,5

Människan är en del av naturen och det präglar säkert vår känsla för vad som är vackert?? Därför upplever vi ofta känslan av skönhet oftare i den rena orörda naturen?? Det tråkiga är att det idag är svårt att hitta opåverkad natur. Man skulle tro att långt uppe i norr skulle chansen va bättre för att få se naturlig natur?? Uppe i Svalbard finns den tredje största glaciären, Austfonna, som glider ut i havet från den stora ön Nordaustlandet i östra Svalbard. Under de fem åren vi såg den här glaciären drog den sig tillbaka mer än två hundra meter?? –uppmätt av kapten Per via satellit och vattendjupradar??

Glaciären Austfonna anno 2011-09-06

Med sin blandning av söt- och saltvatten är detta fina vatten för fiske om man är en säl??

Postat 2023-01-06 07:50 | Läst 1585 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4200. Så var det en till?? –Jultomte som gick

på bio efter fullgjort värv?? –du vet vilket?? Det är ett återkommande förvärv?? –i kommersens tjänst?? Ingen ifrågasätter det, utan nästan alla ställer upp i denna komedi??

När filmen är slut är det ingen som känner igen tomten i utgången på baksidan.

Efter jobbet

Postat 2023-01-05 05:39 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#4199. Färgbilder med gamla Leitz Summar 5cm 1:2?? –du skojar väl??

Det är välbegripligt om många tycker att det här är trams och bakåtsträvan?? –att använda gamla semiantika objektiv för att ta bilder?? När det finns nya supervassa varianter till hyfsat pris??

Man skall helt enkelt använda det bästa tänkbara som industrin kan prestera?? Nu är det här en mycket förstålig ståndpunkt då den är grunden till industriell utveckling?? –många måste ständigt köpa nytt?? Om du inte gör det så är du en bakåtsträvare?? –och vem vill va det??

Vi är några stycken som är intresserade av att försöka förstå vad utveckling och historia är?? Vi är kanske nyfikna på hur funkade gamla grejer som tillverkades med betydligt enklare verkstyg i industriella processer?? Inga datorer fanns och en skomakare kunde laga en sko och tillverka en också med enkla verktyg. Man kunde gjuta och svarva i mässing och slipa glas till en lins med hög precision. Rent hantverk av hög standard. I Wetzlar tillverkade skickliga hantverkare på Leitz det ljusstarka objektivet 1932. Då var de flesta av oss inte födda?? Slå därför upp det året på nätet så inser du vad som hände då. Mått-Johansson revolutionerade världens mekaniska industri??

Leitz Summar 5cm 1:2 monterad på Sony a7RII med Techart LM-AE9

Men hur står sig ett objektiv som Summar idag?? --90 år senare om vi sätter det på en nästan maxad kamera som Sony a7RII?? En extern uppsättning fyra mikromotorer gör objektivet till autofokus. Vi går ut en regnig mulen morgon i byn och sätter bländaren på full glugg bländare 2.

En vintermörk decemberdag i Lund anno 2022-12-29

Postat 2023-01-04 07:33 | Läst 1042 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4198. Techart LM-EA9 är bra men har begränsad användning

Den här är adaptern som möjliggör autofokus med i stor sett alla manuella objektiv från 1930 till idag med Sony a7 kameror?? Även om den tidigare modellen LM-EA7 är mångsidigare??

Den äldre modellen är mycket användbar?? –alla Leica M objektiv passar och ger autofokus. Möjligen är Super-Angulon 21/4 något problematisk, men inte på grund av Techart. Den får plats och om man vill ha svart vit fungerar det bra.  Det är något mer komplicerat att använd den nya modellen LM-EA9?? Här är det mer ett problem med de gamla Leica objektiven med M39 gänga. Många av dess har en fokus knapp som kan låsa fokus vid oändligheten. Denna knapp sitter så nära botten på objektivfästet så att det går emot en falls på LM-EA9. Även låsmekanismen för M-bajonetten på LM-EA9 adaptern sitter för högt och hindrar knappen på objektivet?? Detta betyder att många gamla LMT objektiv kan inte användas?? Sålunda kan inte de gamla Elmar och Hektor objektiven användas utan att man monterar bort knappen. Ett undantag är Leitz objektivet Summar 5cm 1:2 från 1932. Ett helt underbart objektiv?? --nu med autofokus!! Här en bild som visar dess skönhet:

Ernst Leitz Wetztlar Summar 5cm 1:2 med Techart LM-AE9

Om man nu skulle vilja få autofokus med Elmar objektiv så får man ta till den gamla LM-AE7. Där det inte finns någon hindrande fals för fokusknoppen. Ett bra exempel är den lilla Leica Elmar f=3,5cm 1:3,5. Här ett gammalt exemplar från före 1931.

Leica Elmar f=3,5cm 1:3,5 med Techart LM-AE7

Den här 35:an kan väl inte va något vidare?? Ja, dög den till den mycket teknikkunnige Life-fotografen Lennart Nilsson så duger det nog åt mig.

Men hur går det då för alla gamla japanska kopior av Leica objektiv?? Det kommer mer om det i en kommande blogg.

Postat 2023-01-03 07:25 | Läst 1524 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4197. Den urbana ”smältdegeln” i vår by

Det är trevligt att bo i den akademiska bondbyn?? –dagens universitet i vårt land har studenter från nästan alla länder i världen. Vårt universitet har flest studenter och de dominerar folklivet här??

När seniorplåtis strosar omkring så blir det en blandning av människor på bild??

Universitetsstadens blandning av människor från hela världen anno 2022-12-21

Postat 2023-01-02 06:59 | Läst 544 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa