UNDER FOCUS
#4113. Ginza med Leica??
Försöker just nu sortera ut en fotoflanörs bilder från många besök i Japan?? Det skall bli djupsvarta bilder med hög kontrast?? De flesta bilderna är tagna med en Leica M2.
Bilderna är tagna under besök i Japan under de två senaste årtiondena i förra århundradet. Det är lätt att se från den här bilden:
Med Leica M2 + Summicron 35/2 på axeln
Japan är ett märkligt land med mycket hög komplexitet i livsstil och kultur?? --och det är därför svårt för en ”gaijin” att förstå och dokumentera med kameran?? Lika fullt kan det hända att en bilderbok av en gaijin kan va av visst intresse??
På den stora affärsgatan Ginza
Den här gatan är så full av folk att det är svårt att hitta någon japan bland alla västerländska shoppare??
Om du undrar hur vår Leica M2 ser ut så har du den här?? Den har varit i Japan minst 4 gången och som längst 2 månader en gång.
Leica M2 med Summicron 35/2 inköpt 1963 och 64.
Den kameran hoppas vi skall stanna hos vår familj ”for ever”!!
#4112. Tre varma?? –sedda genom Leica linserna!!
Fler bilder från gårdagens fotoflanerande med Leitz Summilux 50/1.4 objektivet?? I den lilla akademiska bondbyn i syd är ”tre varma” ett begrepp som många känner till??
Om magen börjar kurra på förmiddagen?? –så finns det en bra möjlighet att finna en lösning på det problemet?? –genom att besöka Holmgrens charkuterier i Saluhallen och köpa tre knakar?? –genom att beställa ”tre varma” hos expediten?? Jo, knakarna är varma från fabriken i Gastelyckan. Naturligtvis kan man köpa kalla knakar också??
Seniorplåtis fick syn på vår blomsterhandlare på torget när han var på väg ut från Saluhallen med tre varma:
”Tre varma” på väg för förtäring på torget i Lund anno 2022-10-08
Det är ett nöje att plåta med Sony a7RII och Techart LM-EA7 6.0 II Auto och Summilux 50/1.4 med full glugg . Så det var klart att det måste bli ett porträtt på en knake ätare!!
En varm knake smakar bra en kall morgon i Lund anno 2022-10-08
Lägg märke till den finna bokeh som det här objektivet har. Det här är ett bra porträtt objektiv??
#4111. Leica gluggens höstfärger
Det snackas ofta om Leica i bloggarna här på fotosidan?? –å bland nördarna kan det aldrig bli för mycket?? Det är ju så att objektiven från 30-talet till idag är ”personligheter”??
Gluggar från olika tidsepoker är var och en ”state of the art” just då. Seniorplåtis är barnsligt förtjust i sin Leitz Summilux 50mm 1:1.4. Det var den första Leica glugg man höll i sin hand och året var 1963. När man höll den i handen undrade man om den var tillverkad av bly?? Den har varit på många kontinenter och alltid givit resultat med alla filmtyper?? Idag är den ett autofokus objektiv med kinesiska Techart LM-EA7 6.0 II Auto adaptern till Sony a7RII. Den kameran är en väl fungerande enhet även för gatufoto. Lite för tung för en gammal gubbe, men en halvtimma klarar man med den i handen?? Inställningen är lätt: två lägen 1/2000 sek och bländare 1,4 eller bländare 8.
Sony a7RII + Techart LM-EA7 6.0 II Auto + Summilux 50mm 1:1.4
Den här gluggen fungerar mycket bra med alla höstfärgerna som dyker upp i den lilla akademiska bondbyn i syd. Här kommer några:
Höstens färg med Summilux 50mm 1:1.4 @ 1.4 eller 8
#4110. Tandläkargodis??
Tandläkarnas bästa vän?? –engelsk fudge i stora lass?? Tugga och ät och tandtrollen dyker upp och vill vara med på kalaset?? När man ser dessa mängder så undrar man??
Så undrar man om det skall vara fri tandvård i vårt land?? –någon föreslog att det borde vara särskild skatt på sötsaker?? Rent logiskt borde då den skatten gå till vård av skadorna av fudge??
På något sätt kändes det som om det blev ett konstigt resonemang här?? –men det är väl det som är politik??
Tandvård väntar i Lund anno 2022-09-27
#4109. Lennart Håwi pressfotograf i Göteborg??
Håwi var fotograf för Expressen från 1944 och var chef för Expressens fotografgrupp i Göteborg fram till 1953. Han var därefter freelance i Göteborg med egen firma.
Han var en mycket välkänd fotograf i hela landet med mycke pressbilder i Expressen och Göteborgstidningar.
De stora händelserna i vårt land under femtiotalet var fotbolls-VM 1958 och Ingemar Johanssons VM-match i New York mot Floyd Patterson 1959. Juniorplåtis på Östgöten slukade allt som publicerades om dessa VM händelser. Om vi fokuserar på boxningen så var det bilder i förväg i många tidningar. Speciellt tidningen Se, vars redaktör Rune Moberg hade fina personliga kontakter med Ingemars manager, satte heltidsbevakning på matchen med fotografen Len Waernberg. Till den innersta kretsen kring Ingemar fanns också Lennart Håwi. Det förstår man när man ser hans bok om matchen (Natten då Sverige stod still, ISBN 9789185319565, utgiven av Sport förlaget 2009):
Lennart Håwis bok om Ingemar Johanssons VM i New York, med tidsenliga kameror från Canon
Vilka svenska fotografer som fanns vid ”ring side” är svårt att veta, men Len Waernberg och Lennart Håwi fanns på plats för det framgår av Lennarts bok. På sidan 56, vänstra bilden, kan man se Len och Lennart äter glass tillsammans med Ingemars trolovade Birgit. På sidan 56, vänster halva bilden, kan man ana Len, delvis skymd i vänster bildkant, med en svart Leica M med troligen en Leica 21/4 glugg. I mitten på 50-talet använde Len en Leica IIIf, bland annat i Ungernkonflikten 1956. Förlaget Åhlen &Åkerlunds bildbyrå Kamerabild gav också ut ett häfte med bilder från matchen, där huvuddelen av bilderna är Waernbergs:
Åhlén & Åkerlunds bok om Ingemar Johanssons VM match 1959 med tidsenliga Canon kameror
Det är känt från en LP auktion att Lennart Håwi använde en svart Canon VI-T med en svart Canon 50/1.2 glugg. Här en bild från LP auktionen visad av Bengt Björkbom (Bengan bus) i hans blogg på fotosidan.se.
Lennart Håwis kamera från ring side i New York när Ingemar Johansson knockade Floyd Pattarson
För en tre-fyra år sedan köpte vi en bunt Canon kameror på Lysekils Auktionsbyrå, och en var en svart Canon P (den är med på bilden överst) med en Canon 25/3,5 glugg som lär ha varit ägd av en Göteborgs fotograf och kanske var det Lennart Håwi??