UNDER FOCUS
#4052. Vafö sitta där?? –svårt att begripa??
Där sitter man å äter yoghurt med flingor, som frukost, klockan 8.10?? –å slänger en blick ut på gården?? Ser då nått grått sittande vid en stängd ytterdörr?? Är det en trutunge??
Reste mig och hämtade kamera med tele och tog några bilder?? Det ser ut som en trutunge som kurar?? Den är helt passiv??
Trutunge vid stängd ytterdörr i Lund anno 2022-08-09 kl: 8.10
Efter avslutad frukost kunde jag inte låta bli att kolla om fågeln va kvar?? Nää den var borta?? –kanske någon katt tog den??
Så var det dags för en lätt lunch med jordgubbar i grädde å en macka, klockan 12.19. Råkade titta ut slumpmässigt?? –å till min stora förvåning så står truten på samma plats?? –å visar upp sin fina mustasch.
Ung trut vid samma ytterdörr i Lund anno 2022-08-09 kl: 12.19
Seniorplåtis förstår ingenting varför naturen visade upp detta beteende??
#4051. Här samlas det krafter?? –på rätt plats??
Det är klart att man måste samla nya krafter efter kaffepausen?? –då kan kraftfältet i kraftringen hjälpa till?? Nu när äpplena börjar falla från trädens grenar i vår by??
När klockan blir kvart i elva så kommer man inte vidare utan en riktig kraftsamling?? –inför det stora jobbet som väntar??
Kraftsamling i Lund anno 2022-08-09
#4050. Med lätta vingslag?? –ges luften turbulens??
Vad startar kaos?? –bryr många skarpa hjärnor?? –som vill förstå många ”naturliga” händelser?? Det är högst sannolikt en del av variationerna i vädret på det lilla klotet där vi bor en kort tid??
Man tycker, som lekman, att en liten störning i ett globalt kaos skulle spela en liten roll i ett kaotiskt skeende?? Men det kan ju inte vara hela sanningen?? –för varför startar då ett kaotiskt skeende?? Om vi nu vet vad kaos är?? --å det kanske vi inte vet??
Om vi nu tar vädret som det forskas mycket intensivt på?? –i vårt land har väderforskningen de mest avancerade jättedatorerna som finns?? De har också många skarpa hjärnor?? –som studerar det kaotiska vädret?? Idag är det ändå mer viktigt att förstå kaos för det kan va en viktig del i växthuseffekten och miljön??
På den först bilden här nedan, tagen med Leitz Summaron 35/3.5, kan man faktiskt se en liten fjäril fladdra iväg från blommorna?? Den finns till?? --för den genererar en skugga på stenarna. Den lilla fjärilens vingar orsakar säkert en liten turbulens i luften?? –som säkert, på något sätt, förs vidare och omformas i vinden?? För att sedan, med en viss sannolikhet, förstärks eller försvinner på damens stora vinge på nästa bild?? Vilket kaos skulle det inte kunna bli?? Någonstans??
Kaosfortplantning i luften i Lund 2022-08-02
Du kan läsa om ”fjärilseffekten” här.
#4049. Gatukonst med mitt bästa objektiv??
Det här objektivet, Leitz Summicron 1:2/35, har seniorplåtis använt av och till sedan 1963. Med en Leica M2 som inköptes samma år. Det är sannolikt det objektiv vi använt mest i familjen??
När den digitala tidsperioden inträdde satt det kvar på M2, eftersom vi inte köpte någon digital M-kamera?? Vi tyckte de var för klumpiga och hade en del problem?? Först när det kom en adapter tillverkad av kinesiska Techart kunde många objektiv köras på Sony a7RII med flera. Finessen är att det funkade med autofokus!!
Supergluggen Summicron 1:2/35mm version 1 på Sony a7RII via Techart LM-AE7
I Ken Rockwells blogg kan man läsa följande begeistrade kommentar om version 1:
Den första version av den odödliga Leica Summicron 35 mm f/2, tillverkad av Ernst Leitz, är bland de finaste objektiven som någonsin gjorts. Det är litet, ultraskarpt, ultrasnabbt och har inga förvrängningar.
Tyvärr tillverkas inte objektiv av den här klassen längre?? Det är ett objektiv med 8 linser i sex grupper med den beprövade symmetriska dubbel-Gauss konstruktionen. Den utnyttjar till fullo de nya optiska glasen med sällsynta jordartsmetaller, inklusive toriumfritt lantanglas, speciellt utvecklat för denna lins vid Leitzs egna forsknings- och testlaboratorier.
Vi har ju den senaste tiden publicerat bloggar med bilder tagna med 35mm objektiven Elmar 35/3.5, Summaron 35/3.5. Båda ger utmärkt bra bilder och kan trots sin ålder fungera fint i digitala kameror med Techart LM-AE7. I en kommande blogg skall vi visa bilder för jämförelse med Summicron objektivet. Men jag varnar för att den här gluggen från 1958-74 är ”state of the art”. Därför skall vi visa en bild här med gatukonst.
Bilden är tagen med kameran ovan med bländare 8 och den är mycket starkt beskuren (till 2570 x 2063):
Gatukonst i Lund anno 2022-08-05
#4048. Färglös fotografi?? –kan lysa fint
Även om den digitala sensorn på vår Sony a7RII ger utmärkta RAW filer?? –kan det ibland va kul att testa en monokrom bild. Här skall vi använda Summaron f=3.5 cm 1:3.5 som ger kalasfärg!!
Temat för våra bilder i den här bloggen är ”var sak har sin tid”?? –i ungdomens tid strålar allt och framtiden skimrar likt diamanter?? Föga förväntar man sig att livet skall se ut som situationen i den andra bilden?? Å det är väl tur att framtiden är okänd??
Livets skeenden i två bilder från Lund anno 2022-08-02
Internationell gatufotografi som man ser på nätet är ofta mycket mörk och har ofta hög kontrast?? –eller en murrig dyster ton?? Kanske kan det tolkas tillbaka till den gamla fotografin med svartvit film. Personligen föredrar jag en monokrom ton?? --mer i stil med Henri Cartier-Bressons mjuka valörrika ton?? Idag klassas nog den som lite för ”utslätad”??
De RAW filer vi använt här har passerat LR 6-14 och beskurits ganska radikalt?? –och sparats som jpg med längsta sidan 2880 pix. De har sedan hämtats till PhotoShop CS5 Version 12. Där ha en ”plug in” Silver Efex Pro 2 omvandlat och bearbetat filen till monokromt.