UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3944. Kungsträdgården?? –nä, Hardebergaspåret!!

I den lilla akademiska bondbyn i syd. Sonen har skickat tillbaka en Olympus OM-D E-M1II kamera med gluggar?? Han föredrog Canon kameror och jag måste öva upp mig igen på OM??

Det är några år sedan han fick den av mig?? –men den går fortfarande att köpa ny. Det är en modern kamera med alltför många inställningar?? –men jag har laddat in alla nya firmware uppdateringar och nu kör vi.

Det finns nu tre gluggar till kameran: den suveräna lilla Olympus 12mm f/2 Limited Black som vi mest kör på den superlilla Panasonic GM5, lilla normalgluggen?? Lumix DG SUMMILUX 1:1.7/15 ASPH som nog nästan är bortglömd, men den är skarp, och den superbra zoomen Olympus 40-150mm 1:2.8 PRO med 1.4x extender.

Den här zoomen är enormt allsidig: med alla knepiga inställningar kan FOV bli som hos ett supertele. Det är ett mycket skarpt zoom objektiv och ja minns att jag tyckte mycket om det. Här kommer några bilder från körsbärsblommen vid Hardebergaspåret i Lund:

Olympus E-M1II + Olympus 40-150mm 1:2.8 i Lund anno 2022-04-23

Postat 2022-04-25 07:56 | Läst 1078 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3943. Skapar mönster positiva vibbar??

Skapar enkla mönster och höga symmetrier sympatiska reaktioner i hjärnan?? Medan kaos och få symmetrielement förvillar hjärnan och känns obehagliga?? Nja, vem vet??

Nu är vi inne på hjärnforskning?? –och få har kompetens att svara på de frågorna?? Viss forskning finns men det är nog svårt att dra slutsatser?? –om de ens finns.?? man kan ju funder över hur man själv reagerar??

Seniorplåtis har studerat kristaller och atomstrukturer hela sitt yrkesverksamma liv?? När man ser en naturlig kristall, som ett mineral, så känns det positivt beundrande om den har hög symmetri?? –som till exempel en kub?? Det är den kropp som har flest antal symmetrielement?? –närmare bestämt fyra tretaliga rotationsaxlar, tre fyrtaliga rotationsaxlar, sex tvåtaliga rotationsaxlar, fyra spegelplan och ett inversions centrum??

Nu spelar ju också färgen in i skönhetsupplevelsen. Personligen tycker jag en röd diamant är vackrare än en färglös diamant. Även om de båda tillhör det kubiska kristallsystemet.

Man inser ju att detta är inget enkelt forskningsområde?? –om man också måste skanna hjärnans signaler??

Vi tar och kollar på en bild i stället??

Kaos eller skönhet i Lund anno 2022-04-21

Denna bilden från Clemenstorget i Lund innehåller många former?? Trädens skuggor är kaotiska, kvadraten har ett dekorativt mönster med låg symmetri, ett spegelplan, men är lika fullt ganska spännande?? Det är vanligt mönster i Alhambra och har nog ett ursprung i östländerna. De stora cementplattorna är kvadratiska och är i planet en symmetrisk form. Här uppfattas det inte som särskilt vackert?? Uppe till höger finns en grusplan vars grus är totalt oordnat och kallas då amorft. Det uppfattas ofta som vackert om det är transparent, som i glas, och då tar färgen över som skönhetsbärande??

Fotografiet har ett stort problem?? –då det projicerar ned alla former till ett plan och det är ju ett stort problem för skönhetsupplevelser då det sänker alla symmetrier??

Postat 2022-04-24 07:57 | Läst 927 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3942. Det vill vi ha??

Vem vill inte ha mer move?? –ja, seniorplåtis behöver det i alla fall?? –efter denna i det närmaste totala instängdheten?? –från virus attacker?? Mer än två år åt fanders??

Nu kan det betyda olika saker?? –detta med att vara i rörelse?? En lätt promenad med kameran i handen?? –det vill säga fotoflanera en stund kan duga för en gubbe?? För lite yngre varianter blir det en helkväll med en snygging?? Det kanske är det som menas med den här skylten??

Ska vi ta en sväng i kväll? Lund anno 2022-04-21

Postat 2022-04-23 07:52 | Läst 827 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3941. Bilder i smyg?? –av Henri Cartier Bresson

Seniorplåtis har haft möjlighet att hålla den berömda boken av H C B i handen?? –Det avgörande ögonblicket. Det var ett exemplar av den första upplagan tryckt i Paris 1952. Numera nästan en dyr gral??

Vi har haft möjlighet tidigare att se den amerikanska upplagan med titeln ”The decisive Moment” på The British Library i London. Dessutom har vi ett ex av nytrycket av boken som förlaget Steidel gav ut för en tid sedan.

Här kommer bilder av det något skamfilade exemplaret:

Skamfilat exemplar av Henri Cartier Bressons gral från 1952

Titeln på den franska upplagan av boken är: Images a la Sauvette

Detta översätter Google till: Bilder i smyg. Det skulle vara roligt höra om någon på fotosidan vet om det är en sannolik översättning året 1952. Om detta är korrekt översättning så är det en bra diskussions punkt bland gatufotografer??

Henri citerar Cardinal de Retz på första sidan av förordet. Det är en slags beskrivning av att allt har ett avgörande ögonblick. Översättningen av citatet:

Il n'y a rien en ce monde qui n`ait un moment decisive

Blir på svenska:

Det finns inget i den här världen som inte har ett avgörande ögonblick

Det här ger ju ingen tydlig definition av vad det avgörande ögonblicket inom fotografi är??

Det finns många rykten om hur HCB fotograferade?? –det mesta är skrönor?? Här har vi några;

Han fotograferade bara med normal objektiv. Även i den här boken finns bilder med tele.

Han använde bara Leica kameror??

Han komponerade sina bilder redan i sökaren, så han beskar aldrig sina bilder?? Det var inte sant!! Ett exempel ser vi i bilden till vänster i det här uppslaget:

Bilden till vänster i boken är beskuren

Det är synd att den här boken var så trasig i ryggen, för alla sidor inne i boken är i gott skick.

Postat 2022-04-22 07:35 | Läst 1426 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3940 Ännu en dag i universum

Det är en sådan dag i landet utom sig?? —allt som vanligt mest elände men en del sol?? Handla på Coop som vanligt?? —trist men ok för en gubbe??

 Vad skall man ha i bloggen idag. När ingenting har hänt i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Det får bli en monokrom bild som speglar dagens stämning?? Men vi har ingen kamera?? —jo men du har en iPhone?? 
Så här ser dagen i universum ut anno 2022-04-20:

Kajan väntar på lunch i Lund anno 2022-04-20

Bilden är konverterad och bildbehandlad till monokrom i Snapseed med iPhone mobilen.

Detta är första gången hela processen att publicera en blogg på fotosidan.se är utför från en iPhone av seniorplåtis.

Postat 2022-04-21 07:48 | Läst 668 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa