UNDER FOCUS
#3605. Blomma med blomma!!
Ungdomen i sin blommande tid?? –med hela den ljusnande framtiden framför sig?? Alla möjligheterna ligger där framåt och väntar på initiativ?? –som skall leda till framgång och lycka??
Då är det stärkande att ha en blomma i handen??
Med sin blomma i handen i Lund anno 2021-05-18
#3603. Nä!! --det är inte från någon krishärd??
Sådana här bilder ser vi i nyheterna dagligen?? Krig, jordbävningar och stormar drar fram alltför frekvent på vårt klot?? Värst är det när civilbefolkningen blir lidande!!
Vi skall inte ta upp obehagligheter i denna blogg utan mera se på positiva förändringar?? –åtminstone hoppas man att det är så?? Man kan ju alltid skylla på att våra kommungubbar med rätt att ändra är demokratiskt valda??
Nu skall man ändra i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Å skall man ändra något så måste man vanligen ”knäcka några ägg”?? Här var det en fastighet som fick stryka med?? Men segt är det?? –armeringsjärnen verkar trassla till det??
Det kan trassla till sig i Lund anno 202-05-18
#3602. Mina drömmars topputrustning?? --som grön pressfotograf 1960??
Efter två år som mycket ung vikarierande- och freelance pressfotograf på tidningen Östgöten i Linköping var jag övertygad om att satsa på yrket?? –men ödet ville annorlunda??
Det var svårt att få in foten på allvar på någon tidning i Östergötland. Försök att få börja på Folkbladet i Norrköping stoppades av en äldre fotograf som rådde mig att bli ingenjör i stället. Du dör i förtid av stress om du blir ”plåtslagare”. Jag var för feg för att försöka i Stockholm. Jag hade aldrig varit där. Men min skolkompis Rodney Weidland han stack till fotoskola i Göteborg. Han blev berömd reklamfotograf i Australien.
Stödet från mina föräldrar var inte uppmuntrande. De tyckte också jag skulle studera till ingenjör?? De drömde nog om att enda sonen skulle nå ett yrke utanför socialgrupp 3. Far, som jobbade i Konsum, hade ju sett sin far gå från rallare till Överbanmästare i SJ.
Än idag ångrar seniorplåtis att han inte blev reporter?? --med världen som arbetsfält och kameraväskan fylld med den här utrustningen??
Min drömutrustning året 1960: Canon P med objektiven Canon 50/1.2 , 35/1.5, och 85/1.8
Det blev bara en dröm!!
#3601. Ett porträtt?? --han som säljer blomster
Han jobbar två dagar i veckan och säljer blommor?? –han är pensionär från att ha jobbat i Lund sedan 1962. Å han tycker att man skall ju ha något å göra som pensionär.
Det här porträttet är inte att betrakta som ett gatufoto?? –utan en utveckling av att vi pratats vid flera gånger och seniorplåtis har provat olika objektiv på Sony a7RII. Det var intressant att läsa Emmas artikel om porträtt foto på fotosidan.se. Hon tycker, som jag, att fasta gluggar med brännvidden 50 -70 mm är de lättaste gluggarna att plåta med.
Jag kom fram till att Canons gamla f:1.2 lilla ”dream lens” funkar bra?? Den här bilden hade jag aldrig klarat att ta med någon annan glugg:
Födelsedagsblomma till Ninni plåtad med Canon lens 50mm f:1.2
Man kan variera bildens karaktär genom att välja olika bländare?? Överst bilden är tagen på bländare 1.2 och den under på bländare 8.
Bilder tagna med Sony a7RII + Techart Pro + Canon 50/1.2 @ bländare 1.2 (överst) och bländare 8
Bilderna är förminskade till 2880 pix i längsta sidan och ingen skärpning har gjorts. Skärpan är smack on. Kontrast och färgskala är modifierad något från RAW.
Nu kan man ju tro att seniorplåtis inbillar sig att de gamla ljusstarka objektiven, med varianter av dubbel Gaussisk design, skulle vara lika bra som dagens stora tunga 50mm gluggar, typ Sony FE50mm f:1.2 GM. Dessa objektiv är skarpare över hela bildytan än den gamla Canon gluggen vid bländare 1.2. I centrum skiljer det inte så mycket, men utåt kanterna är skillnaden stor. Om man bländar ner till 5,6 blir det gamla Gaussobjektivet bättre utåt kanterna men aldrig helt bra. De moderna supergluggarna behåller sin höga skärpa, men blir inte bättre. Så vill du ha det allra bästa, och är stark i arm, så köp en modern glugg för 25 laxar i stället för en gammal Canon glugg för 3 laxar.
Om du vill lära mer om detta så läs om detta hos Robert Cicala, grundare av Lensrentals.com.