UNDER FOCUS
#3508. Lapp på gång??
I min ungdom var det många som hade som högsta önskan att få ”lappen”?? –en symbol för friheten i ungdomen?? Tänk att kunna rulla ut vart man ville?? –på kort tid?? –med bil??
Men just i den vevan började ett mera negativt begrepp dyka upp?? –en person som delade ut lappar av helt annat slag?? –ett slag mot friheten att ställa bilen vart som helst?? Med den ökade förekomsten av den först nämnda lappen?? Så blev många städer överbelamrade av felparkerade bilar?? Då kom något kommunalt ljushuvud på att anställa ”lapplisor (lapplasse)”. Parkeringsavgift måste betalas och brott mot detta bötfälldes av dessa parkeringsvakter.
I Lund finns det ganska många parkeringsvakter (eller trafikvakter).
Böteslapp att vänta här i Lund anno 2021-02-05
#3507. Två pärlor till Canon gluggar?? --från det förgångna??
Marknaden har ju fått oss att tro att nytt är bäst?? –alltid?? Det är ju ofta inte hela svaret?? –prestanda för dagen kanske är så?? Men bygg kvaliteten kanske gör att det går sönder lätt??
En del entusiaster försöker då framföra att kanske man skall kolla produktens livslängd?? –med hög prestanda?? –kanske skulle va en viktig måttstock också??
Vi kan ju ta två exempel?? –inom området gamla objektiv?? Beroende på hur du tycker om att plåta gatufotografi så väljer du ett favoritobjektiv. Seniorplåtis tycker om brännvidderna 21 mm till 28mm. Om man väljer objektiv med Leica skruvfattning så finns det mycket att väja på. På sistone har vi inköpt två Canon objektiv.
Canon 25mm f:3.5 och Canon 28mm f:2.8
De här båda gluggarna är tillverkade i andra halvan av 1960-talet. De har hög mekanisk kvalitet och de är nästan som nya. De är kompakta och byggda med mässing och glas. De är naturligtvis konstruerade för att fotografera med film. Men de kan med adapter sättas på de flesta moderna digitala systemkameror.
Det är dock ett problem?? --med de digitala sensorerna i moderna kameror?? –de har AA och IR filter applicerade över pixlarna?? Strålgången blir då lång i ytterkanterna av sensorn?? Bilderna blir suddiga, utom i mitten?? Det hjälper dock att blända ned??
Det är ju också vad de flesta gatufotograferna gör i vanligt dagsljus?? Seniorplåtis favoritinställning är 1/1000 sekund och bländare 8. Om man kör hyperfokalt med 25mm gluggen så ställer man fokus på 3 m och då skall det vara skarpt mellan 1.25 mm till oändlighet!!
Här kommer exempel på detta?? –överst med 25mm brännvidden:
Sony a7RII med Canon 25mm f:3.5 @ bl 8 (överst) och Canon 28mm f:2.8 @ bl 8
Båda bilderna har “tack sharp focus” och fullt användbara till många publiceringar. Personligen tycker seniorplåtis bäst om brännvidden 25mm och här kommer några ytterliga bilder med den gluggen:
Bilder från Lund anno 2021-02-05. Sony a7RII med Canon 25mm f:3.5 @ bl 8
#3506. Självförtroendet strålar??
Det är bra vi behöver handlingskraftiga ungdomar i dessa dagar?? –de gamla erfarna löper in i en osäker tid?? –med tanke på pandemier och miljöns förfall mot omänsklighet??
Då behövs det kunniga personer med självförtroende och rätt utbildning?? Då är det skönt att se här kommer en tjej med pondus:
Pondus på väg i Lund anno 2021-02-03
#3505. Tjockt glasfilter på Sony sensorer??
De flesta gamla vidvinkel gluggar med skruvfattning för Leica typ av kameror har problem med Sony a7 för AA och IR filter glas appliceras på sensorn. Det blir för tjockt??
Detta gäller dock inte för sensorerna som används i Leica M9 som bara har ett 0,8 mm tunt filter. Enligt uppgifter på nätet har Sony a7 tre gånger tjockare glas. Det betyder att gamla Leica liknande gluggar av vidvinkeltyp, som har konstruerats för film, har en infallsvinkel som inte faller in rätvinkligt mot ytan. Det är det ideala för digitala sensorer som har tjockt filterglas. Med Sony sensorer som har ungefär 2.5 mm filter kommer ljusstrålarna att brytas i glaset och ge upphov till oskärpa i hörnen av bilden.
Nu finns det firmor som bygger om tidiga Sony sensorer och byter ut filter glaset till ungefär samma tjocklek som Leica M9. Det funkar verkligen enligt artikeln ovan. Huruvida detta gäller även för senare modeller av Sony sensorer vet seniorplåtis inte. Men vi har testat vårt Canon 28/2.8 objektivet på vår Sony a7RII och vi kan se att problemet åtminstone finns tydligt vid bländare 2.8:
Sony a7RII + Canon 28mm f:2.8 ltm @ bländare 2.8
Bilden visar god skärpa i centrum och den faller av tydligt ut mot kanterna. Det finns bara ett enkelt sätt att motverka detta?? --och det är att blända ned till 5.6 eller 8.
Sony a7RII + Canon 28mm f:2.8 ltm @ bländare 5.6
Avståndet är här ställt på oändlighet. Det är ju inte så vanligt att man ställer avståndet på det läget när man plåtar gatufoto?? Vanligen plåtar man på 5.6 och zon-fokusering. Eftersom bildplanen på de här objektiven ofta är krökt så kan man hamna i ett bättre läge för en helt skarp bild. Vi återkommer till detta i en kommande blogg.
Ett alternativ är att du skaffar en Leica M9, som har ett tunt glasfilter om 0.8 mm. Om du kollar den här länken så ser du att den sensorn passar bra för gamla gluggar.
#3504. Natti, natti inget natti för tellen??
Gamla mobilers kamera var i gamla tider den svaga punkten?? –i dåligt ljus blev det mycket grynigt i mörka områden?? Det har blivit gradvis bättre i varje modell?? Å nu du?
Vår Corre Maria skickade några bilder där hon testade foto tagna med ”Natti” inställning och normal foto läge??
Först visas natti läget och sedan normal läge:
Bilder tagna med iPhone 12 Pro Max. Överst med nattläge och under normalläge
Det är inte att undra på att detta upplevs som fantastiskt av gemene man?? –med tanke på vad gamla telle presterades. Alla kan nu plåta i alla lägen på dygnet??
Det är bara vi kamera ”lovers” som skakar på huvudet och stoppar det ned i sanden likt strutsen?? Å där blir det ju inte bättre?? Så ta tjuren vid hornen och ta tellen som nöd kamera?? –då du glömt den stora klenoden hemma??