UNDER FOCUS
#3114. En slurk?? –på jobbet??
Det har väl hänt?? –för länge sedan?? –jo, även med vin i glasen?? Vi hade framstående franska forskare som gäster?? –å vi ville bjuda gott på lunchen?? –i chefens tjänsterum??
Flera flaskor rödvin från Bordeaux regionen inhandlades, plus en Chateau d’Yquem?? Gästerna var från den regionen. En vända till Ljungrens, livsmedelshandeln för dåtidens överklass i den lilla akademiska bondbyn i syd, gjordes för inhandling av bröd, ost, gås i alla former, torkat kött, lantlig leverpastej och några goda korvar?? Några svenska ostar inhandlades på Bengtssons Ost?? –vi visste att gästerna älskade svensk hårdost.
Det blev en kulinarisk upplevelse i den högre skolan för doktorander och post docs och gästerna med fruar!! Lunchen var inte slut vid fika dags!! Avslutningen var magnifik med tryffel fylld gåslever förgylld med Sauternes vinet??
Kostnaderna för den här lunchen var hög??
Nu kan ju en slurk på jobbet vara mycket mer spartansk, som här:
En slurk på jobbet i Lund anno 2020-01-08
#3113. Nummer är ju knäpp?? –det blir ju inte bättre bilder med en ”odd numberd Leica”??
Det är få kameratillverkare som har sådan god ordning på sin numrering av tillverkade kameror som Leica?? –men det kan ge troll i värderingen?? –där vissa nummer ger samlarvärde??
Leica startar sin numrering med nummer 100 från 1923. Det tillverkades troligen 30 kameror under 1923. Alla såldes på Leipzig mässan och av dess är bara vissa kända idag. De som kommer fram på special auktioner då och då säljes till svindlande summar och är bland de dyraste kamerorna idag. Du får lägga upp över 20 miljoner kronor, minst!!
Året 1925 tillverkades 870 Leica I till och med nummer 1000. I början var objektivet fast monterat och med flera konstruktioner och namn. Upp till troligen nr 144 var det objektivet Anastigmat. De få kameror med så lågt nummer, som finns kvar idag, har mycket höga värden, lätt upp mot en miljon kronor. Det är oklart hur många kameror som hade nästa objektiv, kallat Elmax. Men troligen upp till ungefär #1400 har Elmax objektiv och därefter kommer långköraren Elmar, som bara under 20-talet har upp till 10 olika varianter. De låga numren med Elmax objektiv kan kosta upp mot en halv miljon.
Ett stort problem med att finna Leica I kameror i orginalutförande är att Leica fram till början av 1950-talet erbjöd uppgradering till den senaste Leica modellen. Det betydde att de flesta ägarna lät uppgradera sin kamera. Den uppgraderade kameran fick behålla det ursprungliga numret, även graverat inne i kameran.
Seniorplåtis har en sådan kamera, #1002, som ursprungligen hade ett Elmax objektiv, men som vid sin ”uppgradering” blev en Leica II ungefär 1932-33. Med ett nytt Elmar objektiv i stället för Elmax. Leica personal påstår idag att de vet inte vad som hände med de utbytta Emax objektiven. Några byggdes om till skruvfattning?? --å de kan köpas på nätet då och då till en dyr penning.
Leica II med Serie nummer 1002 ursprungligen en tidig Leica I från 1926
Leica I tillverkades till och med 1931 med det sista numret 71990. De senare Leica I kamerorna kan du köpa ganska billigt på auktioner. Seniorplåtis äger nummer 32832 och den kostade 5100 kr.
Leica I #32832 tillverkad 1931 och fullt fungerande
Året 1932 kom två nya modeller ut från fabriken i Wetzlar. I början av året kom Leica II med en kopplad avståndsmätare, av snittbildsmodell, av samma typ som fortfarande finns i Leica M. De börjar med # 71200, och redan första året skall nästan 30 000 kameror tillverkats!! Seniorplåtis äger nummer 71471 (snyggt symmetriskt nummer) som då skulle va den 272 kameran tillverkad av Leica II. Blir den mer värd då?? –knappast?? –du kan köpa en snygg Leica II med Elmar glugg för under 7000 kr??
Leica II #71471 från 1932 och fullt fungerande
Märkligt nog kom Leitz samma år i november ut med en nygammal modell som kallades Leica Standard (modell E), som saknade snittbildsmätare av avståndet, men den har standardiserad skruvgänga. Den framställdes fram till 1950. Den började med #101001 och seniorplåtis har #102380, dvs den 1380 kameran tillverkad av den modellen.
Leica Standard #102380 tillverkad 1932 och helt fungerande
Den här kameran kan du lätt hitta på nätet för kring 3000 spänn med objektiv?? Det vill säga en billig fungerande kamera för analog fotografi. Det finns flera dyra varianter av Leica II och III?? --den dyraste är ett begränsat antal svarta Leica IIIf?? --som levererades till svenska armens fotoskola. De kostar idag kring en halv miljon. De såldes ut av försvarets överskottlager på 70-talet för några hundralappar.
Om du är intresserad av gamla Leica kameror så kan du läsa den här artikeln. Här finns en Leica med många frågetecken??
De så kallade ”skruv”-Leica kamerorna tillverkades till och med 1960 och ersattes då helt med Leica M modellerna.
#3112. Bar fly??
Begreppet ”Bar fly” är inget positivt?? – på svenska blir det en person som sitter ofta i baren och dricker?? Den engelska litteraturen anger en kvinna som jagar gratisdrinkar??
Det är svårt att hitta i litteraturen när begreppet myntades?? –men det finns en bok skriven av bartendern, Harry McElhorn, till ”Harry¨s New York bar” i Paris?? –Barflies and Cocktails. Originalupplagan från 20-talet kostar massor, med senare nytryck finns för 500 spänn.
Det finns även en ganska välkänd film som är skriven av Charles Bukowski, som heter Barfly. Det är en tragikomisk självbiografi som finns i sin helhet på Youtube: https://youtu.be/GebqCi2tNHU. Ledmusiken till filmen finns också här.
Då kan man undra varför seniorplåtis kom att tänka på det här?? –den här bilden kanske förklarar detta??
Bar fly?? --i Lund anno 2020-01-08
#3111. Ledljus på bygget??
Det hade jag ingen aning om?? –att man har LED ljus som ledljus på byggena idag?? Det går inte att förstå den här bilden?? –för seniorplåtis?? –på något annat sätt??
Är det något vi har saknat här i syd så är det ljus?? –det har varit nära rena natta hela ”vintern”?? Så man skall inte förvånas över att man behöver allt ljus man kan få även på ett bygge:
LED ljus som ledljus på bygge i Lund anno 2020-01-07
#3110. Sushi på COOP?? --en del av internationalismen??
I den lilla akademiska bondbyn i syd kan man köpa mat som härstammar från i stort sett hela världen?? Nu har överraskande en sushi bar öppnat inne i COOP’s livsmedelshall??
Seniorplåtis med familj är barnsligt förtjusta i solens land?? Vi har många vänner där och förvånas ständigt av dess kluriga kultur?? Japan är full av överraskningar och färgsprakande kultur:
Livets trappa till ett Tempel
Matkulturen är mycket speciell med mycke fisk och växter från havet?? Klassiskt är naturligtvis den råa fisken i Sushi restauranger?? –men du kan också prova på giftig fisk och smakfulla kötträtter.
I vårt land finns det numera massor med Sushi barer?? –och det har ju slagit an väl för vi är ju vana vid rå inlagd sill och rutten fermenterad strömming?? Så man borde kanske inte vara förvånad över att det öppnat en Sushi bar i COOP härstädes?? Vi köpte en lagom lunch en dag och det smakade helt ok:
Liten sushi lunch från COOP baren
Nu är naturligtvis utbudet i Japan enormt mycket mer varierat i en Sushi bar. Olika fiskar och grönsaker varieras med ”riskudden”. Dessutom finns det många kul street food varianter:
Street food i Sendai, Japan