UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2911. Varför mår vi inte bra i välfärdsländerna??

Det säges att vi i välfärdsländerna är för feta?? –å äter som om vi bodde på ett jordklot som är fyra gånger större?? Med andra ord vi måste ställa om så alla får mat och hälften får äta mindre??

Det blir svårt att genomföra?? –mat är gott och instinkten säger att man måste äta så man har energi på lager när det blir svåra tider??

Vilket det uppenbarligen kommer att bli?? –på sikt?? Å det är det kroppen inte förstår?? Å därmed äter ändå mer!!

Missledande skylt i Lund anno 2019-06-15

Postat 2019-06-25 07:27 | Läst 1907 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2910. Man skall inte lägga något i en annans mun??

Det anses inte vara bra?? –att lägga sin egen åsikt i någon annans mun?? Det vill säga man skall aldrig skylla på någon annan?? –man skall ta ansvaret för sina åsikter?? –och stå upp till ansvar??

Ibland undrar man om vi i landet utom sig har svårt med detta?? –vi har ju ofta fattat ett beslut i ”konsensus”?? –vi tror att detta betyder att gruppen har ansvaret?? Inte du själv??

Detta märker man speciellt när det går åt helvete?? –då finns det ingen som är ansvarig?? Ett exempel är när en bank t ex har tvättat pengar i annat land åt brottslingar?? Va händer då?? –jo, chefen får löneförhöjning?? –eller ett enormt avgångsvederlag?? Vad betyder det för ”folkmoralen”?? –herr makthavare?

Varför kom jag att tänka på detta??

Skyltar är farliga i fel sammanhang

P.S. Bilden är tagen med Leica II + Leica Super-Angulon 21/4

Postat 2019-06-24 07:25 | Läst 1553 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2909. Jo, det är jobbigare att plåta analogt??

Det är alltid roligt att prova på något nytt?? –eller gammalt?? –som glömts bort?? Fast för ungdomar blir det nog nytt?? –om de skall ladda film, exponera rätt och framkalla??  

För att gå rakt på?? --det är jobbigare med analog fotografering?? –men måste allt vara lätt?? –ja, det skall det nog idag?? Så om du vill visa dina bilder för vännerna två sekunder efter du har tagit dem?? –så blir det telefonen som gäller. Glöm den analoga tekniken och sluta läsa här?? –det blir lättare??

Men om du är nyfiken och gillar hantverk för att tillverka din bild då är det den analoga tekniken?? För här finns mer än hundra år av utveckling att ”botanisera” bland. Det är jättekul om du skall tro seniorplåtis??

Om du skaffar en gammal analog kamera så blir det mer tidskrävande:

Analog kamera Leica Standard + Leica Super-Angulon 21/4

Inget är automatiskt längre, som i telefonen eller moderna digitala kameror. Du måste ställa in avståndet, till ditt objekt av intresse. Vidare måste du ställa in ljusinsläpp till filmen och hur länge det skall belysa filmen. Detta är tidsödande och svårt. Man kan ta hjälp av en ljusmätare. Du måste ladda filmen i kameran och framkalla filmen. Det senare fuskar seniorplåtis med och han låter en fotofirma, Mattssons Foto, göra det i en maskin. Vidare fuskar sedan seniorplåtis igen och digitaliserar filmen i en scanner. Vidare måste sedan bilderna behandlas i t ex Lightroom för att bli kunna läggas ut i en blogg.

Detta att bildbehandla scannade bilder är extra tidsödande?? –och seniorplåtis är inte speciellt skicklig på detta?? Ett sätt att undvika detta är att gå över till svartvitt fotografi. Men här kommer några färgbilder från kameran ovan, laddad med Kodak Color Plus ISO 200:

Lund anno 2019-06-15

Postat 2019-06-23 07:17 | Läst 1355 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2908. Hur skulle det va att använda övergångsstället!! –i stället??

Laglydnaden är i avtagande i vårt samhälle?? –var och en är sig själv närmast?? –å man tar sig friheter utom lagen?? Det är ju ändå ingen som beivrar och kontrollerar??

Norr om dalälven finns det knappast någon polis i fält?? –och här i den lilla akademiska bondbyn i syd tar man sig också en hel del friheter från lagens långa arm?? Visa förseelser kan väl anses harmlösa?? –och kanske inte är ens staffbelagda?? –men lika fullt ett tecken på ett regeltrots?? Som här där man uppenbarligen struntar i att det finns ett övergångsställe mycket nära:

Gå på övergångsstället i stället!

P.S. Leica II med Super-Angulon 21/4 D.S.

Postat 2019-06-22 07:48 | Läst 2134 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2907. De är förvånansvärt tunga?? –men ganska små å behändiga??

Allt blir bara mindre och mindre?? –men det är inte sant?? Vissa kameror blir större och tyngre?? Tillverkarna stoppar i allt mer avancerade funktioner?? –som bara några få verkligen behöver??

Seniorplåtis trodde att kamerorna skulle bli mindre och mindre med att de digitaliserades?? –men det stämmer inte helt?? Jo, kamerorna som sitter i mobiltelefonerna de har blivit mindre och konstigt nog flera i samma telefon?? Så krasst sett vad klagar seniorplåtis för?? –kör med en telefon för plåtandet?? –en har ju dessutom inbyggd ”telefoto” till kompisarna!!

Hur var det då förr?? –jo under en period efter första världskriget blev kameror mindre, från storformat till småbild, tack vare Leitz i Wetzlar??

Leica No 1002 från 1926

 Leica kameran blev banbrytande som rese- och reportagekamera!! –men var den verkligen så lätt??

Nja, den här kameran t ex väger hela 559 gram?? –något mindre än dagens Leica Q a 720 gram!!

Tung men smidig Leica II (1932) + Hektor 28/6.3

Så det är inte utan att seniorplåtis rekommenderar mobiltelefonen om du är ute efter låg vikt?? –eller om du vill ha en kamera: Panasonic GM5 med lite zoom!!

Postat 2019-06-21 07:13 | Läst 2534 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa