UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2916. Sommarkurs i foto i den lilla akademiska bondbyn?? –bravo!!

Seniorplåtis träffade fyra unga flickor med stora kameror på magen?? –de plåtade nästa allt de såg?? Nyfikna till tusen?? –och när jag frågade så gick de en kurs i foto på ”fritis”??

Det gladde mig mycket att en ny generation av ”boulevardiärer”?? –flanerande bland händelser i urban miljö. De tittade nyfiket på min lilla Panasonic GM5?? –och jag förklarade hur den fungerade och att man måste inte ha en stor Canon??

Blivande fotoflanörer i Lund anno 2019-06-26

Postat 2019-06-30 07:27 | Läst 5065 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#2915. Vart har vägarna lett oss?? –nu är det den akademiska bondbyn som gäller

Många moderna människor i landet utom sig tycker om att resa ut i världen?? –äventyr väntar runt hörnet?? Några börjar förstå att det livet inte är optimalt?? –för klotet??

Seniorplåtis och assistent Ninni får ibland antydningar om att vi inte reser lika mycket längre?? –och det stämmer?? –vi har inte rest ut sedan 2011. Det finns flera anledningar till detta?? –men det är inte utan att vi tycker att vi rest tillräckligt?? –ja kanske för mycket?? –skitat ned utan att förstå??

Klotet var en gång vårt hem, men hur är det nu

Vi klängde omkring på vulkaner och glaciärer?? –även i hål i marken?? Å barnen hängde med så länge de ville?? Till slut hade vi sett delar av alla sju kontinenterna.

Ninni on glacier walk at Nigradsbreen in Norway

Ninni vandrar gärna i glaciär miljö 

Nu har resandet begränsat sig till att resa med tåg inom landet utom sig. Dessutom njuter vi av att flanera i den lilla akademiska bondbyn i syd:

Blommornas by med gatorna i Nöden klädda med rosor

Postat 2019-06-29 07:49 | Läst 5740 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2914. Cirkeln är sluten?? --den analoga nostalgikerns dröm set up

Det här en blogg för den gamla nörden?? –som gillar analoga Leica kameror?? –å som gillar udda utrustningar för att flanera gata upp och gata ner i en liten by??

För mycket länge sedan var seniorplåtis en juniorplåtis på tidningen Östgöten i Linköping?? Han drömde om att jobba som reporter med kameran i hand?? Idoler i landet utom sig var Len Waernberg, Anders Engman, Hans Malmberg och andra världsvana fotografer på Se. Året 1963 köpte han en Leica M2 med Summilux 50/1,4 och Summicron 35/2.

Föga anande han att vägen blev en annan än drömmen?? För att sammanfatta snabbt?? --så slutade det som Professor Dr vid ett elektronmikroskop som kamera?? –vid Lunds universitet..

Pensionen räddade tanken att bli seniorplåtis i stället?? –med den lilla akademiska bondbyn som arbetsfält.

I närheten av jul 2018 inköptes ett komplement till M2:an, nämligen en Leica Standard från 1932 och några månader senare inköptes en Leica II från 1932. De kompletterades med ett Hektor 2,8cm 1:6,3 och ett Super-Angulon 21/4 för fotoflanerande:

Leica Standard + Elmar (tv), Leica II + Hektor (nh) och Leica M2 + Super-Angulon(th)

Alla kamerorna är servade hos Jonas Vikström, Analoga Kameror Stockholm i Sundbyberg för full drift som flanör.

I väntan på service hos Jonas finns nu också en Leica II No 1002?? –sannolikt uppgraderad från en Leica I tillverkad 1926?? –någon gång 1933-34??

Leica II No 1002

Postat 2019-06-28 07:26 | Läst 6081 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2913. Den ser ut som en svamp?? –men här kommer inte solen in

Kamera och objektiv i gamla tider konstruerades lite annorlunda än dagens dator beräknade och maximerade i funktion. Ett exempel är den före kriget vanliga gluggen Leitz Elmar 1:3,5 F=50mm.

 Den gluggen var vanlig på många av de tidiga Leica kamerorna före andra världskriget?

Elmar 1:3,5 F=50mm (1933) på en Leica Standard från 1932. Bakgrund är en Leica M2

Det tillverkades mer än 36 000 objektiv fram till 1950 av den här Elmar modellen. Den hade en mycket enkel konstruktion, för att vara enkel att tillverka?? –och billig. Den består av fyra linser i tre grupper och blädarmekanismen sitter bakom den främre linsen, för att agera som internt och inbyggt motljusskydd vid nedbländning. Konstruktionen är känslig för motljus, men det märks mest vid ”full glugg”. Objektivet är anmärkningsvärt skarptecknande.

Om man vill avhjälpa känsligheten för motljus kan man köpa ”svampen VALOO” som kostar ungefär, 1000 kr, dvs hälften av vad en Elmar kostar!!

Motljusskyddet VALOO monterat på sin Elmar glugg

Det är erkänt pillrigt att ställa in bländarvärdet på en Elmar?? –men det har Leitz ingenjörer löst med hjälp av VALOO. En liten klack fångar upp inställningen av bländaren och dessutom med en modern skala vi känner igen från moderna objektiv:

Ljusets väg in i Elmaren när VALOO är monterad

Det här är det mest effektiva motljusskyddet seniorplåtis har sett på ett objektiv?? En avslöjande genialitet hos tidig Leitz tillverkning av kameror.

Postat 2019-06-27 06:46 | Läst 4761 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2912. Skräckkabinettet?? –för barnen i sommarlund

Sommar i den lilla akademiska byn i syd är alltid stilla och lugnt utan studenterna. Kvar är bara de som inte har sommarstugor på landet?? –och några barnfamiljer??

De gäller att locka de barnen från datorskärarna?? –å då verkar det gälla att försöka med skräck?? –å rockmusik??

Kommunen har många arrangemang i sommaren?? –kallat ”sommarlund”. På midsommardagen ordnade sommarlund musik i stadsparken med rockbandet ”Skräckkabinettet”.

Publiken var dock fler vuxna än barn?? –frågan är om rock är barnens favoritmusik??

Skräckkabinettet: Vampyrsångaren Valentin von Tröst, Mumiergitarrisen Akenathon den allsmäktige, Spökbasisten Vita Frun samt Monstertrummisen Grim den Grymme, spelar rock i Statsparken anno 2019-06-22

Postat 2019-06-26 07:13 | Läst 5107 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa