UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2779. Så kommer det ett litet paket?? –å ytterligare ett??

Det är som lilla julafton?? –paket efter paket?? Först kom bud med ett litet paket som inte vägde något?? –från USA?? Sedan ett litet brev från andra sidan klotet?? –jo, Japan

I lådan från USA var det svårt att hitta godset??

Var är grejen?

Jo, där låg en liten krompläterad grej?? –7,5 gram tung. Till en närmast ”sick” kostnad av 133kr/grammet!!

Vad skall den här fotoprylen var bra för?

Det blir en ”kliffhanger” och jag har tokiga planer för detta objekt?? –vi får se om det funkar??

Sedan kom en lapp om att det fanns en försändelser på postnord!! –från Kawasaki-ku!!

Vad kan va på gång här?

Aldrig har seniorplåtis sett en så pedantiskt välordnat försändelse?? Det gav intryck?? –för den här firman är nog nr. 1 i värden vad gäller ”repainting” och service av analoga kameror!!

Observera att Kanto Camera skickade med en liten skruvmejsel för att sätta fast en grej i kameran

Om du skall rengöra och serva din kamera och få den smord (CLA) skicka den till Kanto??

Postat 2019-02-13 07:39 | Läst 1483 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2778. Äntligen?? –hjulen rullar igen?? –i TV-sänd cykel på Eurosport

Våren närmar sig och med cykelsport i Europa?? –soliga bilder kommer från Valencia i Spanien. Åter kan vi cykelnördar drömma oss tillbaka till gamla tider?? –då man plåtade cykelsport??

Cykelsport har i alla tider var ”big news” i södra Europa?? –så och en gång i tiden då DN:s Sexdagars kördes i vårt långa land.

Om du går in på pinterest.se och slå in till exempel Giro de Italia eller Tour de France?? –här finnas massor med nostalgi:

Tour de France 1933 på första sidan

Om vi gräver djupt i gamla negativ?? –så hittar vi bilder från Linköpingsloppet 1961:

Naturen är inte så tokig i Östergötland anno 1961

Det blev en vass spurt i B-klassen där framtidens storspurtare Lennart Emanuelsson och Sune Wennlöf fightas in på linjen:

Lennart Emanuelsson (t v) kastade fram cykel för sent, Sune Wennlöf vann

Postat 2019-02-12 07:24 | Läst 4169 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2777. Vem var G. Gunnarson?? –som ägde Leica kameran #102380

När man köper in gammal kamera på auktion?? –undrar man ju vem som har ägt den från början?? Den här kameran köpte seniorplåtis på Hammarö Karlstad Auktionsverk

I annonsen såg kameran ut så här:

Leica Standard var till salu i December 2019

Seniorplåtis köpte kameran för 3100 kr och den hade ett Summar 5cm 1:2 objektiv (#198354). Samtidigt såldes en Leica IIIa med ett Elmar objktiv för 4100 kr. Sannolikt hade ägaren förväxlat objektiven. Tyvärr köpte seniorplåtis inte båda kamerorna, vilket var dumt. Auktionsverket ville inte lämna ut säljarens namn. Säljaren var inte någon Leica nörd för min kamera var fulla av filmsplitter och en mottagarrulle som satt fast. Troligen var säljaren från tredje generationen efter ursprungsköparen.

Kameran måste ha sålts första gången 1932-33 och troligen i en Leica affär som fanns i NK både i Göteborg och Stockholm. Men den kunde ju ha sålts var som helst i landet. Köparen måste ha tillhört den övre medelklassen eller var en yrkesman med foto. Kameran var inte billig vid inköpet.

I den ”beaten up” kameraväskan, som är lagad, finns ett namn inskriven:

En gång ägare G. Gunnarson i Mölndal med telefon 271779

Är det någon som kände eller känner G. Gunnarson (med ett s) i Mölndal? Är det någon som har en gammal telefonkatalog över Mölndal där man kan se vem som ägde kameran? Telefon nummer 271779 är inte aktivt idag.

I kameraväskan fanns exponeringsanvisningar:

Hur att exponera en Leica 1932

Allt tyder på att ägarna till den här kameran på var mycket intresserade av fotografi under 1930-talet och framåt. Kanske var det under två generationer av fotografer. Intresset styrkas av att man någon gång måste ha låtit antireflexbehandla objektivet.

Om man letar efter G. Gunnarson på nätet så dyker bara en person upp:

Gunnar Gunnarson född 1918, död 2002, svensk socialistisk författare, marxistisk historiker och publicist. Gunnarson var under flera år chefredaktör på Tidens förlag. En mycket sannolika Leica ägare som publicerat 13 böcker och dessutom varit chefredaktör för Tidens förlag. Finns det någon som känner till om denne Gunnarson var fotograf och om han har några släktingar som kan berätta om hans bilder eller har bilder efter honom.

Idag är kameran välmående och kommer att användas för mer fotouppdrag:

Leica Standard med Hektor f=2,8 1:6,3

Postat 2019-02-11 07:31 | Läst 3783 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#2776. Varför fascineras vissa gubbar av gamla kameror??

Den här gubben har alltid varit nyfiken?? –å tyckt om utmaningar att klara användningen av tekniska prylar?? Det kan vara improduktivt att fastna i själva handhavandet och inte producera något??

Mest snack (kaffe), å  lite verkstad?? -- är ju ett talande begrepp. Prylnörderi och samlande leder ju sällan till några resultat?? –utan mest insamlande av damm??

Kvinnor är nog för det mesta mer realistiska och målinriktade på resultat?? –å därför ser man sällan kvinnor bland prylnördarna?? Gubbväldet råder tungt??

Nu kan man ju samla på det mesta?? –allt från billiga ölkapsyler till miljonslukande röda Ferrari?? Kameranördarna hamnar nog någon stans i mitten??

Leica Standard med Summar f=5cm 1:2, järnvägstjänstemanna klocka och silver blyertspenna

I ovanstående bild finns två arvegodsföremål och ett nyköp?? Nu är kameran ett återfall i den analoga världen?? –och assistent Ninni är mycket skeptisk??

Nu är det underligt?? –men kanske mänskligt?? –att man kan tycka om ett estetiskt tilltalande föremål?? –som ju är utan själ?? Men det är så?? –och har alltid varit?? –ja, sedan 1958 då seniorplåtis höll sin Hasselblad 1000F i handen?? Det har alltså inte med åldern att göra?? För än idag är en bild som denna en ”tavla”?? –ett stileben:

Ett stilleben med Leica Standard och Hektor f=2,8cm 1:6,3, farfars klocka med Viven Nilsson silverkedja och farfars silver blyertspenna

Postat 2019-02-10 07:33 | Läst 1929 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

#2775. Snö?? –vad är det?? Corren i Gamla stan förklarar!!

Här i den södra landsändan faller snön allt mer sällan?? –å skulle den ramla ned?? –så stannar den bara någon dag innan regn och värme tar sitt tull. Vi sydlänningar vet snart inte vad snö är??

Så det var med förvåning seniorplåtis och assistent Ninni såg bilderna från den Gamla staden och Stadsholmen?? Vår corre hade varit ute och dokumenterat en  typisk vinter  i norr??

Det är fortfarande med stor förvåning vi kunde se att snön måste kommit från två håll?? –och till och med fastnat på väggarna i gränderna?? Det måste ha blåst från jävulen:

Den snöklädda Stadsholmen anno 2019-02-03

Postat 2019-02-09 07:26 | Läst 3191 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa