UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2693. Fredsamtal?? –det går ju inte?? --Fredsgatan är avstängd??

Fredsamtal på UD och Rosenbad i Stockholm är planerat?? --enligt USA och Excellensen  utrikesministen i riket?? Det gäller fredsamtal angående striderna i Jemen??

Striderna där underblåses av Saudiarabiens stöd till en del av styrkorna som slåss i denna ökenstat?? --så att lokalbefolkningen lider svåra umbäranden?? Nu har presidenten i det stora landet USA, Trump, tänkt sig vara fredsduva??

Några är ju förundrade över hur detta skall kunna genomföras i huvudstaden i landet utom sig?? Bland andra har vanligen välunderrättade seniorplåtis corre, Mia, framfört tvivelsmål om detta?? –och undrat om det är möjligt i denna stad?? –där Fredsgatan har blivit helt avstängd?? Troligen på grund av någon form av förbättring vid regeringskansliet  Rosenbad:

FN:s fredsamtal försvåras på grund av Fredsgatans avstängning vid Rosenbad, anno 2018-11-02

Allestädes bevakande fotoblogg, som denna, har sökt kommentar vid UD?? --men inte erhållit något tillträde?? –för svar av tvivlandet??

Postat 2018-11-05 07:35 | Läst 2333 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2692. Nu kommer solpanelerna?? –på bred front??

Man måste inte bo vid ekvatorn eller i Arizona?? –för att utnyttja solenergin till produktion av elektricitet?? Sålunda har Jönköpings län dubblat sin produktion?? –i ”solfattiga” landet utom sig??

Bostadsrättsföreningen i grannhusen har installerat laddstationer för elbilar i sitt garage och solpaneler installeras nu på taken av husen för att ge förnybar el till laddningarna??

Solpaneler på väg att installeras i Lund anno 2018-11-01

Solenergi är en av källorna till energi i framtiden?? –det inser allt fler länder i världen. I många länder, nära ekvatorn, lyser solen nästan året runt?? I Kalifornien och Arizona installeras mer och mer paneler på taken?? Kalifornien ligger före, medan Arizona släpar efter?? Märkligt nog är det 30% vardera av kärnkraft och koleldning och bra 6% solenergi i denna ökenstat?? Där solen lyser hela dagen??

Solen lyser i Phoenix och Petrified forest året runt

Tyvärr prioriterar president Trump kolkraft?? –men ekonomin kommer att tala?? –då priserna för solenergi dalar ständigt.

Postat 2018-11-04 08:08 | Läst 6806 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2691. Vad letar du efter?? –bättre skoputs!!

Hur skall man tolka en bild?? –jo, det är fritt fram att fantisera?? Underlaget finns kanske där till en personlig tolkning?? Inga begränsningar finns?? --du kan låta tanken löpa fritt??

Seniorplåtis undrade också vad som var på gång här?? –det kan väl inte vara skoputsen som är så intressant att fyra personer kollar så noga??

Kolla! Lund anno 2018-11-02

Postat 2018-11-03 07:37 | Läst 2516 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#2690. Jag hade ingen aning om att det va så litet??

Alla fotografer i dag lagrar bilder på minnes kort, som de stoppar i kameran?? Vanligt är SD minnet, som säges ha en slags maximal gräns för lagring kring 2 TB?? Om man öppnar plasthöljet så utnyttjas bara halva kortet!!

Den inre enheten är helgjuten i plast och svår att öppna:

Uppbrutet SD minneskort

Det är rent otroligt litet ett sådant minne är?? –om man betänker att det får plats 1000 bilder från min Panasonic GM5 på det här minnet. En bok med 500 sidor och massor med bilder tar upp ungefär 60 MB i en PDF-fil. Om seniorplåtis räknat rätt så går det in 16000 sådana böcker på ett 1TB SD kort??

Det är svåra siffror att förstå?? –och det är svårt att förstå hur små de adresserbara enheterna på ett sådant kort är? Den senast annonserade iPad Pro har en processor med 7 nanometer små enheter.

Seniorplåtis borde ha ett hum om det för han har forskat med elektronmikroskop för att avbilda nanometer små enheter med 500 atomer i guldkluster:

Dynamiskt guldkluster med 500 guldatomer

Ett sådant guldkluster är ungefär 2,5 nm.

Postat 2018-11-02 07:39 | Läst 3009 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#2689. Jobbigt att fotografera?? –kolla då det här??

Fotografen är en hantverkare?? –åtminstone var hen det före den digitala tiden?? Nu säges alla vara fotografer?? –å det tror seniorplåtis inte alls på!! De flesta är bara ”mobil knäppare”??

Många vet nog inte hur man rent hantverksmässigt framställde ett fotografi förr i tiden?? –å då talar vi om 1800-talet och 1900-talet??

Om du tycker att det låter svårt att tillverka en fotografisk bild som hårdvara?? –då skall du läsa och se videon, i den här artikeln, om fotografen Ian Ruhter. Han arbetar med glasplåtar sensiterade med collodial silverlösning. En mycket avancerad metod för bra resultat.

Seniorplåtis tillverkade många bilder på 1980-talet med så kallade ädelförfrande metoder. Alla de metoderna är baserade på att man gör en kontaktkopia på ett syrafritt akvarellpapper. Vanligen tog det flera dagar att tillverka en kopia. Vill du läsa om metoderna så finns det en bok skriven av Björn Andersson, Handbok i Ädelförfarande.

Cynotypi tillverkad av Bob Bovin anno 1986

Postat 2018-11-01 07:32 | Läst 2965 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6