UNDER FOCUS
#2581. Leica på nytt?? –sedan 1963??
Seniorplåtis köpte sin första Leica M redan 1963 och den kameran går nu i arv till sonen. Senare köptes också M4 och M6 för reportageresor. Inga Leica finns kvar på hyllan längre.
När den digitala tiden inträdde blev det först stora tunga Canon. Snart insåg man att det blev problem vikten vid flygresor?? Räddningen blev små m4/3 kameror och där är det idag. Till dessa kameror kan man använda i stort sett vilka objektiv man vill med hjälp av adepter. Men det erbjuds många objektiv som har full automatik för m4/3. Olympus och Panasonic har ett brett objektivprogram?? --och Panasonic samarbetar med Leica vad gäller konstruktion av gluggar??
När så Cyber foto hade bra rabatter på Leica DG Summilux 1:1,7/15 ASPH!! --så slog seniorplåtis till och blev Leicaägare igen!!
Panasonics Leica DG Summilux 1:1,7/15 ASPH
Den här gluggen är lätt, bara 115 g, och motljusskyddet ingick. Tillsamman med Panasonic DMC-GM5 väger hela kameran 396 g. Helt gångbart för en bekväm fotoflanering. Nu är det dock en aning tyngre än Lumix G VARIO 1:3,5-5,6/12-32 ASPH, som bara väger 70 g. Å det är en mycket uppskattad glugg, hos seniorplåtis, för gatufoto.
Dessutom så är Leica gluggen estetiskt tilltalande:
Panasonic DMC-GM5 med Leica DG Summilux 1:1,7/15 ASPH
#2580. Varför är zebran randig??
När svensk kickar en boll i mål?? --då blir det spaltkilometer?? –men när en svensk toppforskare presenterar intressanta resultat?? –då blir det inte någon millimeter text i tabloiderna??
Nåja, engelska stordrakar som The Guardian presenterar resultaten stort med bilder.
Det har länge varit spekulationer om varför zebran är randig. En teori tror att det skulle vara fördelaktigt med ränderna när det är varmt.
Zebrans ränder kyler?
Nu har ett internationellt forskarlag under ledning av Professor Susanne Åkesson vid Lunds universitet visat att ränderna inte spelar någon roll för temperaturen hos zebrans päls. Det är presenterat i en mycket ansedd vetenskaplig tidskrift. Science reports. Åkesson har tidigare visat att ränderna skyddar zebran från bitande insekter.
Några teorier har antytt att zebrans ränder skulle förvilla lejonen när de jagar zebran? Darwin trodde inte på den teorin. Å det gör inte seniorplåtis heller:
Lejon hona i full jakt på zebra stek
#2579. SOOC?? --hur skall man klara av att ställa in sin kamera??
Undrade härrom dan vad SOOC va för något?? –fick googla: -direkt ut från kameran?? På svenska alltså, dvs kameratillverkarens tekniska tolkning av motivet?? –direkt redo för nätet??
Nu är ju AI på väg in i mobilernas kameror och justerar så bilden blir så bra som möjligt tekniskt sett?? Snart tar väl kameran bilden själv?? Så i framtiden får vi nog räkna med att SOOC blir det dominerande formatet på bilder. Idag är det ju ”jpg” som gäller antar jag?? Så hur skall man ställa in kameran för att ha i alla fall lite inflytande på hur bilden ser ut??
Seniorplåtis har just nu två m4/3 kameror:
Olympus OM-D E-M1 II och Panasonic DMC GM5
Bruksanvisningarna för båda kamerorna är mycket omfattande och inte så enkla att förstå. Dessutom är kamerornas ”interface” eller menyer inte heller så enkla att manövrera?? Engelska verkar funka bäst, för den google översatta texten från japanska till svenska är inte helt korrekt??
Seniorplåtis är inte någon vän till jpg utan tycker det är dåligt att kameraindustrin inte kommit överens om en standard, som t ex DNG. JPG är ju idag en slags standard som läses av de flesta program och nätet?? Det är ju dock ett format som redan i kameran är tillverkarmanipulerat?? Tidigare var justeringsmånerna dåliga hos jpg, men idag fungerar det ganska hyfsat?? Så det finns en del fördelar med JPG, just den snabba tillgängligheten för kommunikation?? –och oberoende av bildbehandlingsprogrammens uppdatering eller molnservice??
Seniorplåtis bestämde sig för att försöka att använda JPG. Först försöker man snickra ihop en egen profil med inställningar i kamerorna?? Det var svårt med ett förskräckligt massa testande?? –till slut gav man upp?? Även om att man till slut tyckte att det fanns färg och monokrom filer som var något sånär ok:
E-M1II med seniorplåtis egna profiler
Det var betydligt svårare att hitta profiler för färg och monokromt med DMC-GM5:
DMC-GM5 med seniorplåtis profiler för färg- och monokrom jpg
Nu erbjuder ju de båda kameratillverkarna egna profiler för diverse glada och psykodeliska bildtyper. Men också standard inställning av färg- och monokroma jpg?? I dessa fall kan man göra vissa modifieringar också och det förenklar processen och det ger ganska acceptabla jpg-bilder i färg och svart-vitt:
SOOC jpg ur DMC-GM5 med standardinställningar + orangefilter i monokrom
Personligen tycker jag att E-M1II var bättre för jpg och det framgår kanske här:
SOOC jpg ur E-M1II med standardinställningar + orangefilter i monokrom
Då frågar man sig om det inte är lika bra att man tar bilderna med mobilen??
SOOC från min mobil iphone 7
Alla bilderna här har bara minskats ned för fotosidan till längst kant 2880 pix.
#2578. Rast vila??
I all stress i det moderna livet kan det vara viktigt att vila?? –som är något helt individuellt?? –av utförandet att döma?? Alla behöver inte en hängmatta för att slappna av??
Bara att komma ifrån slitet i jobbet?? –och sitta ned i skuggan kan vara tillräckligt??
Vila i Lund anno 2018-06-27
#2577. Den mångdimensionella?? –fotografin??
Det framhålls av några att fotografi är den mångdimensionella tolkningen av tillvaron ned till en plan yta?? Varvid det ges möjligheter till en ny tolkning av betraktaren?? –och därmed är det konst??
Nu skall vi inte försöka att bevisa att fotografi är konst i denna obetydliga blogg?? –det kanske räcker med att konstatera att ett foto som till synes inte ser ut att innehålla någonting av värde?? –kan väcka fantasin till att lägga i något nytt i stället:
Innehållslös fotografi från Lund anno 2018-06-27