UNDER FOCUS
#2454. Vem kommer tillbaka!! –jo, den gående??
Gatufotografens hjälp och kanske räddning?? --är skylten?? I rätt sammanhang kan det bli en knorrig bild?? Det vet bloggens egen korre, Mia, från den Gamla staden i norr??
Det här är Mia´s senaste bildgåta?? –fångad just utanför den fotografiska högborgen i Kungliga storstaden?? Det gläder oss mycket?? –här nere i den akademiska spexandan?? -- att hon jobbar i sann Lundastil??
Rapport från korren i Stockholm anno 2018-02-25
#2453. Post nord har det tufft?? –i snöstormen?? –frivilliga rycker in??
I gamla tider skulle post fram till varje pris?? –i alla väder?? Huruvida detta gäller i dessa kommersiella tider?? –vet å tusan?? Men ungdomarna kämpar på med sina ”gula=blå” el-moppar??
Seniorplåtis var ute i en senaste snöstormen i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –och slogs av hur tufft det är att vara brevbärare när snön vräker ned?? Allt blir ju blött?? –å när moppen lägger av behövs frivillig hjälp??
Här kommer en liten bildberättelse från brevens strapatser??
Brevbärarens vardag i Lund anno 2018-02-28
#2452. Det är ovant med is?? –för fåglar i södern??
Diamanter (is) är en flickas bästa vän?? –sjöng Marilyn Monroe?? –men det gäller absolut inte för ”birds”?? Det kan till och med vara en farlig börda?? Snöstorm och minusgrader orsakar stora problem för fåglarna i stadsparken??
Om någon fågel råkar stanna för länge i vattnet?? –så kan det bildas is i fjäderskruden?? –och i värsta fall kan de frysa fast??
Gräsand letar föda i issörjan i Lund anno 2018-02-28
Det är verkligen ingen prydnad att ha iskristaller?? –som påhäng?? –för en frusen grönbena??
Grönbena med is i fjäderskruden
Lite snö på fjädrarna är nog inga problem för ett gräsands par som får värmen från undersidan.
Gräsänder i snöfall
Det bästa är ju om man har en kompis man kan lita på?? –och hålla värmen tillsammans på en gren??
Delad värme är delad vänskap i stadsparken i Lund anno 2018-02-28
#2451. Limonit pseudomorf efter pyrit??
Kan rost vara vackert?? –det är ju en smaksak?? –eller hur?? Kan myrmalm vara en attraktiv vara?? –eller bara en källa till att framställa järn?? –i gamla dagar, som på järnåldern??
Ja det kan man ju undra?? –när man ser en vackert strierad brun kub?? –som den här??
Mineralet Limonit FeO(OH)nH2O
Den kemiska sammansättningen hos mineralet är varierande vad gäller syre, hydroxid och vatten (markerat med n) så formeln blir en aning arbiträr?? Du vet ju också att Limonit, ett slags rost, är vanligen bara ett pulver på ytan av järn. Likaledes är myrmalmen i botten på sjöar eller myrar ganska porösa klumpar. Varför är då den här rosten en så vackert brun kubisk kristall?? Jo den har en gång blivit omvandlad från en Pyritkristall?? –som den här??
Mineralet Pyrit FS2
Detta är en ganska ovanlig omvandling och benämnes ”Limonit pseutomorf efter Pyrit”?? Der betyder att järnsulfiden har kemiskt reagerat med vatten och luft, och därmed omvandlats till en järnhydroxid-oxid med en varierande halt internt vatten. Limonit kristallen har inte samma interna atomstruktur som Pyrit?? –men likfullt har naturen, överraskande nog, behållit den yttre formen av en kub??
Limonit psudomorf efter Pyrit
Detta, mina vänner naturfotografer, är naturfoto!!
#2450. Man undrar varför?? --man går med skidor under armen?? –när det snöar??
Föret var toppen?? –kan knappast vara bättre i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –en stor ovanlighet?? –om inte nästan unik?? Träning för Vasalopp borde vara rent toppen??
Likafullt bar denna gentleman sina skidor under armen?? –medan snön yrde ned från ovan och från sidan?? Konditionsträningen borde varit topp?? –med stärkande motvind?? Snön låg ovanligt tjock härstädes?? –varför föret borde varit utmärkt??
Skidor under armen med gott före i Lund 2018-02-28
Vad kan vara förklaringen?? På väg till vallaboden?? Avslutat pass och kass kvar i stakningen??