UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2003. Bob Dylan bildplagiatören?? –värdig ett Nobelpris??

Det gick ett sus genom kultureliten?? --när Svenska Akademien gav Nobelpriset i litteratur till ”sing and songwriter” Bob Dylan!! Motståndarna vässade genast pennorna för långa kritiska artiklar?? Seniorplåtis tyckte inte heller om utnämning?? –men inte för att Dylan eventuellt inte skriver lysande poesi i sina sångtexter?? –utan för att jag ifrågasätter hans konstnärliga integritet??

Nobelpriset delas ut av en privat stiftelse som inte svarar mot någon, mer än sig själv och den tolkning man gör av testamentet. Stiftelsen har ingenting att göra med det officiella landet Sverige. Å andra sidan förknippar resten av världen priset med ”landet utom sig” för att vår Kung delar ut priset. Det gör att Nobelpris kommittéerna har ett moraliskt ansvar att göra sitt bästa?? Resultatet av detta kan man ju diskutera??

Priset delas ut till eliten av eliten?? –ingen medioker utövare eller någon i ett annat område än ämnet. Konstnärlig hederlighet är inte ett begrepp som spelar någon roll?? –speciellt inte om ohederlighet sker i ett angränsande område av konst.

Så seniorplåtis argumentations håller inte?? –även om Dylan kopierat många fotografier till målningar, och sålt dessa för grova pengar?? –på finaste galleriet i New York?? Det märkliga är att Dylan själv påstår att hans målningar är original från resor i Asien?? –enligt en artikel i New York Times. Det dock uppenbart att han kopierat flera kända fotografer bl. a. mästarnas mästare H C-B.

Några kritiker hävdar ju att Dylan stulit mer än två takter av sin text från andra ”song writers”?? Leonard Cohen säger “-giving the Nobel Prize to Bob Dylan is "like pinning a medal on Mount Everest”?? Å andra sidan verkar det som om det är ok att ta från andra konstnärer i dessa dagar?? Speciellt som T.S Elliot lär ha påpekat att:

"Immature poets imitate; mature poets steal; bad poets deface what they take, and good poets make it into something better, or at least something different".

Seniorplåtis förväntar sig inte att det är någon som skall hålla med honom, utan det är helt och hållet hans personliga åsikt som finns här. Efter det att Astrid Lindgren inte fick priset ansåg seniorplåtis att Svenska akademien nog inte höll måttet.

I stället så kommer här en äkta original bild från Asien, som seniorplåtis har plåtat på en av sina många resor i Japan;

Skål för körsbärsblomningen

Postat 2016-10-21 07:43 | Läst 4157 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#2002. Hoppas det inte är tandläkaren??

Ute i friska luften?? –kan man ta en paus?? Då undrar man varför rök kan vara tilltalade att inandas?? I vanliga fall skyr de flesta?? --när röken står tät.

Underlig är människan?? --som i alla tider förorenat den luft som skall inandas?? –med rök från torkade löv?? Kanske för någon form av stimulans.

Rökning råder i Lund anno 2016-10-14

Postat 2016-10-20 07:49 | Läst 2079 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

#2001. Lunchrast?? –i all hast??

Det är nog inte så bra?? –för oss i det stressiga samhället?? –att kasta i oss tugget?? Kanske gör man kroppen en björntjänst?? –och det är nog inte till godo?? –i det långa loppet??

Å andra sidan?? --någon gång kan man ju unna sig en snabblunch?? –för att göra något annat också?? Kanske shoppa??

En god men snabb lunch i Lund anno 2016-10-14

Postat 2016-10-19 07:47 | Läst 1483 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2000. Liten festivitas?? –2000 bloggar?? –mer 1 mille besök?? –mer än 8000 kommentarer??

Seniorplåtis har bloggat i mer än 5 år?? –varje dag, utom under en månad i Svalbard, har en blogg dykt upp på morgonen här på fotosidan?? Det har gett mig många vänner??

Några har jag träffat och språkat med och det har varit kul och berikande. Antalet besök hos bloggen är mer än en miljon!! –med sådär 200 besök första dygnet?? Många av bloggarna har mer än 5000 besökare efter en tid?? Bloggen har ingen summerande räknare, men vi vet att det är mer än en mille och över 8000 kommentarer.

Det hade varit roligt om fotosidan.se hade haft en summerande räknare för varje blogg!! Det kan inte vara svårt att programmera det eftersom det finns en räknare på varje blogg.

Under min tid som forskare publicerade jag i snitt 4 vetenskapliga artiklar per år. Man var glad om det i snitt fanns 100 läsare?? –och till vissa var det nog mindre än 10. Vetenskapsmän klassas idag efter hur många artiklar som nämner (refererar) deras artiklar?? Seniorplåtis har några tusen sådana referenser. Det är ganska hyfsat internationellt sett??

Så det är mycket bättre här på fotosidan?? –här blir man läst??

Seniorplåtis publicerar nästan alltid nytagna bilder?? –inom natur- och gatufoto?? Här kommer min första naturbild?? –från 1957.

Lövsångare anno 1957

Postat 2016-10-18 07:50 | Läst 2280 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#1999. Det var inte bättre förr??

Seniorplåtis reste mycket i mitten på 80-talet?? –1987 mer än tjugo utlandsresor?? –till föreläsningar både här och där?? Då fanns SAS terminalen i Malmö hamn.

En svävare körde över sundet till Kastrup?? –varifrån det flögs till många hörn av klotet?? Då gällde det att svävaren fungerade?? –vilket kunde vara svårt?? Isen låg tjock i sundet den vintern?? –med massor av drivis efter att isbrytaren passerat i sundet. Svävaren gick bra på vatten och slät is?? –men i drivis gick kjolarna sönder??

Ibland när det var drivis och hård vind fick man åka helikopter över?? –om man hade businessklass?? Det var bra?? –det tog 10 minuter till plattan i Kastrup??

En natt startade svävaren, med seniorplåtis ombord, mot Malmö? Halvvägs fastnade svävaren i isen och gick sönder?? En bogserbåt kommer efter några timmar?? –SAS bjöd på fri sprit för att fördriva tiden och hålla oss glada?? –och det var inte så bra när man skulle gå på en smal planka över till bogserbåten?? Alla kom dock över??

Räddningsaktion i Öresund vintern 1987

Seniorplåtis hade alltid Leica M med sig och tog bilder av räddningsaktionen?? Kvällsposten mötte på kajen och frågade efter bilder. Det var bara att komma överens om priset?? Kvällspostenfotografen var tacksam och tog hand om min Tri-X.

Seniorplåtis bild i Kvällsposten anno 1987-02-06

På den tiden var det ordning och redan?? –seniorplåtis fick tillbaka filmen och en kopia och ett tack från fotograferna. Idag är den fotoavdelningen historia.

Postat 2016-10-17 08:01 | Läst 3253 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa