UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1774. Humor i sportrapporteringen?? –det är allvarligt??

Reportrarna måste hitta det roliga i att idrotta?? –det duger inte att rapportera om bara elände och skandaler?? Ha lite skoj och visa humor?? –i ord och bild??

Seniorplåtis bevakade friidrotts SM i Malmö för att försöka minnas hur det var att vara pressfotograf?? –för länge sedan?? Uppgiften var att försöka vara annorlunda i rapporteringen?? –fånga bilder med humor??

Har du mätt upp ansatsen till brädan i tresteg?? –jag misstänkte det. Kan du räkna till 300?? –kan du koncentrera dig till att räkna 300 fotlängder?? Fot per fot, dina egna, medan hallen skräller med musik och speakerröst?? Då måste man göra så här!!

Håll för öronen??

Hallen är full av reklamskyltar, men de allra flesta är ointressanta?? En sak är klar dock?? –det är skillnad på matintag hos publik och aktiva??

Moa Hjelmer statar på 200 i Malmö??

Lägg märke till Moas stora trädtatuering på sidan. Den finns att beskåda på nätet??

Friidrotten är full av detaljer och spänningsmoment.  Många har ritualer som kan tyckas komiska. Spänningen är som störst strax innan start och då gäller det att avreagera sig. Om man skall tävla med en världsrekordinnehavare, som Sanna Kallur, är det naturligtvis extra spännande:

Det här är inte höghopp, utan sprint??

Naturligtvis så har publiken jättekul också?? –även gamla OS mästare??

Stefan Holm med gammal landslagskompis (glömt han namn)??

Postat 2016-03-06 07:12 | Läst 3296 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#1773. Nä, den kameran duger inte till snabbt sportfoto??

Måste du leva på att leverera sportbilder?? –måste du ha en kamera som kan följa fokus på snabba förlopp?? Kan Olympus EM-1 klara det?? –inte till seniorplåtis belåtenhet.

Gubben fick för sig att han ville uppleva gamla minnen?? –som sportpressfotograf?? Det var inga problem att få ackreditering som bloggare och fotograf?? Jag behövde inte nämna fotosidan.se?? --till friidrottsförbundet vid inomhus SM i Malmö. De är väl måna om att fotografer kommer från nätsajter?? –några dagstidningsfotografer finns det ju knappast längre.

Seniorplåtis fick låna en Olympus EM-1 med zoomgluggen 40-150/2,8 ED Pro hos grabbarna på ScandinavianPhoto?? –kameran hade dock inte senaste uppdateringen?? –som skulle ge bättre autofokus. Detta visade sig vara den svaga punkten hos kameran?? –för det är dåligt ljus i Atleticum Hallen i Malmö. Kameran tappade ofta den följande fokusen?? –om den ens satte den från början?? Zoomgluggen är superb och hela kamera lätt som en fjäder. Alla de andra fotograferna från bildbyråerna hade Nikon eller Canon?? –med upp till fyra kameror hängande på axlarna eller på enben?? Jag har släpat sådana monster tidigare som naturfotograf?? –och jag vet hur tungt det är. Måste man garanterat leverera bilder så måste man nog ha dessa monster till kameror fortfarande?? –för EM-1 klarar inte allt??

Här kommer några bilder från tävlingarna?? –de som nästan satt i fokus och inte i UNDER FOCUS??

I kommande bloggar kommer det mer bilder från friidrotts SM i Malmö.

Postat 2016-03-05 07:01 | Läst 2284 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1772. Kan en fotobok sälja i Kina??

Hur får man spridning på sina fotoböcker?? –ja, här i Landet Utom Sig går det inte utan stora pengar?? För lite publik?? –Kina borde vara 150 gångar bättre??

Men då måste man ha en bok med ett innehåll som intresserar människorna i det stora landet?? Om man skulle sätta ihop bilder från Beijing 1986?? –30 år gamla bilder kanske skulle friska upp minnet när det västerländska inslaget började komma i klädsel och profit?? De första som tog för sig var taxichaufförerna?? –vars fruar drack te på lyxhotellen??

Det nya Beijing anno 1986

En bilderbok i Kina måste ju ha ett förord med rätt språk, men det går nog att ordna?? Sedan gäller det att få igång distribution i det landet. Där kommer createspace.com in?? –där kan man publicera en bok gratis?? –och amazon.com med sin organisation av amazon.cn inne i Kina kan hjälpa till med nätspridning. Jag kan se att min bok New York Remains kan köpas i Kina!!

Så nu får man fråga efter någon som kan skriva förord på Kinesiska??

Postat 2016-03-04 07:37 | Läst 6014 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#1771. Sanna Kallur?? –nu med nya guldskor??

Världsrekordhållaren Sanna Kallur på startlinjen?? –det måste man plåta?? Seniorplåtis fick ackreditering som fotograf vid inomhus SM i friidrott i Malmö.

Det var sextio år sedan seniorplåtis var juniorplåtis för tidningen Östgöten på en friidrottstävling i Linköping!! Så det var nostalgi i luften?? --när jag fick låna en Olympus EM-1 och zoomen 40-150/2,8 hos grabbarna i ScandinavianPhoto i Malmö.

Sanna Kallur var anmäld till 60 m utan häckar. Det blev två lopp, försök och final med några timmars mellanrum på lördagen. Seniorplåtis har viss erfarenhet friidrottstävlingar?? –då han var med och arrangerade tävlingar i IFK Lunds regi på sjuttio och åttiotalet. Jag har bl a varit ansvarig för målkameran?? Så jag vet hur man håller sig undan på en innerplan med många grenar på gång.

Seniorplåtis tänkte försöka hitta bilder som normalt inte tas av de närvarande fotograferna från bildbyråerna?? –både TT och Bildbyrån  hade fotografer där?? Jag såg dock inga från lokaltidningarna!!

Sanna sprang med spikskor som hade guldfärgad sula!! –så det var nog därför som det gick så snabbt?? Hon sprang på 7,34 sekunder och det är bara 1 tiondel långsammare än under storhetstiden?? Sanna var totalt överlägsen från första steget?? –i båda heaten. Hon har ett rasande snabbt och elegant löpsteg?? –även i slätlöpning!! Kolla här:

Sanna Kallur svensk mästare på 60 m inomhus SM i Malmö 2016

Sanna har alltid ett smittande leende och bjuder hela tiden på sig med ett positivt beteende till medtävlare och omgivningen!! En riktig helylletjej!! Här kommer några bilder med Sanna från före och efter loppen?? –just sådana bilder vi inte får se i dagens press?? –bara här på fotosidan.se?? –med ”utsände” seniorplåtis.

Sanna Kallur på inomhus SM i Malmö anno 2016-02-27

Seniorplåtis missade den bästa bilden på Sanna denna dag. Under startproceduren gick hon på händerna!! –men jag var får långt bort och jag var inte snabb nog med den ovana kameran?? Ingen annan proffsfotograf såg det och tog någon bild heller??

Det kommer mer bloggar från friidrotts SM!!

Postat 2016-03-03 07:38 | Läst 6070 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#1770. Man är ju en medelmåtta?? –just ”half a bubble off level”??

Fotografen Micke Berg klagar i sin blogg?? –det finns ingen bra fotografi i Landet Utom Sig (LUS)?? Kan det bero på att vi är så få invånare?? –det finns inga talanger??

Sannolikheten att det skall dyka upp en mästare i fotografi?? –är mycket liten?? –urvalet ur 10 miljoner är kanske för ringa?? Jämför med Kina, som har 1,4 miljarder invånare, de har en mästerlig pianist!! –Yuja Wang!! Ta en koll på England med 64 000 000 invånare?? –de har en mästerlig snookerspelare?? –Ronnie O’Sullivan OBE!! När man hör och ser de här mästarna inser man att det inte är så ofta LUS får fram några mästare?? –speciellt inte på ledande befattningar i staten??

Det är därför högst osannolikt att vi får fram några mästare i något område?? –men det sker då och då?? –som Carl von Linné, Jöns Jacob Berzelius, Baltzar von Platen.

Om vi skall tala om fotografer så tycker jag Lars Tunbjörk kommer närmast mästartiteln. Ur ett internationellt perspektiv kan nog resten klassas som medelmåttor!

Lund anno 2016-02-17

Postat 2016-03-02 07:34 | Läst 1765 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa