UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1779. Auktion med gamla kameror?? –å med gubbar??

Nalen, vilken klassisk ”mark”?? – där man har till LP’s fotoauktion. Massor med gamla kameror går under klubban?? –medan lika gamla gubbar öppnar börsen??

Nostalgi i kubik?? –men samtidigt en kulturgärning?? Bevarande de gamla traditionerna av den tid då en kamera var analog. Det har tagits en hel del bilder värda att bevara med de kamerorna. Den för tidigt bortgångne mästaren Lars Tunbjörks kameror gick under klubban?? Några svarta Leica M2 gick för många pengar?? En Canon 7 med drömgluggen 0,95 gick för 19 laxar. Kanske seniorplåtis skulle sälja sin Canon 7SZ+0,95 för 22 laxar?? –någon intresserad??

Gubbauktion på Nalen anno 2016-03-05

Men det roliga var inte auktionen?? –utan mötet med två fotografer?? Det var mycket roligt att möta ”fotosidenestorn” Bengan bus??

Bengan följer med i katalogen

Vi hade en trevlig fika, med massor med intressant snack om foto, kameror och världsväldet. Bengt hade också vänligheten att presentera mig för fotolegenden Anders Engman. När seniorplåtis var juniorplåtis på tidningen Östgöten i slutet på 50-talet så var veckotidningen Se toppstandarden?? Fotograferna i Bonniers bildbyrå Kamerabild var idoler för alla unga pressfotografer på landsbygden?? Anders Engman var en av idolerna, –hans reportage från kriget Vietnam och från Ungernrevolten var redan legendariska.

Nu fick jag sitta och språka med honom en halvtimma på Nalen?? Tala om att jag var Star struck?? Han berättade om den tuffa konkurrensen mellan fotograferna på byrån. De många reportageresorna med den legendariska reporten Barbro Alving (Bang) på DN. Se-fotograferna var tio stycken som bevakade finalen på fotbolls-VM 1958. Halva gänget på läktaren och halva på plan och byte i paus. Du har väl beundrat hans fotbollsballett?? –från finalen?? En klassiker tagen med Hasselblad.

Det var tur att Bengt Björkbom tog en bild av oss, annars hade jag inte trott på mötet med Anders Engman.

Anders Engman och Bob Bovin på Nalen anno 2016-03-05. Foto: Bengt Björkbom

Här och där i Nalens lokaler finns stora målningar, jag har glömt vem som målat dem, och en i entrén visar boxarlegenden Harry Persson, som också var inkastare på Nalen.

Harry Persson vaktar ännu på Nalen

Postat 2016-03-11 07:37 | Läst 3116 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1778. Fotoflanören i Gamla stan igen?? –va pågår här??

Vad är det som händer i Gamla stan?? –i Landet Utom Sig (LUS)?? Snett och vint?? –och udda beteende?? Det slår en besökare, som lantisen seniorplåtis, med förundran??

Det finns ingen annan utväg?? –än att man försöker få det på bild!! Så att invånarna i LUS?? –kan göra något åt det??

Snett och vint i 08


Postat 2016-03-10 07:51 | Läst 1867 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1777. Prins Oscar, Hertig av Skåne??

Så blev det en ny liten hertig av Skåne?? –omedelbart tillträde?? –född in i ämbetet! Det är ju för väl att några får jobb i ung ålder?? Landshövdingen blev så glad!!

Likväl som skåningarna, nära mig, assistent Ninni med dotter Mia. De ville absolut höra de 21 skotten från Skeppsholmen.

Salut för prins Oscar

Högvakten fick snabbt rycka ut med plym i mössan?? –så att man fick ordning på kön?? –till inskriften av hälsningar till den nya prinsen.

Högvakt med mopp i mössan

De båda rojalisterna Ninni och Mia skrev naturligtvis också hälsningar till den lille hertigen av Skåne.

Ninni och Mia i Rikssalen på slottet

PS. Jag vill betona att seniorplåtis av principiella skäl inte skrev något. DS.

Postat 2016-03-09 06:44 | Läst 1598 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#1776. Tidningarnas överlevnad?? –utan fotografer??

Det är nog låg sannolikhet för det?? –mer sannolikt, om tio år finns det inte en tidning på papper?? Varför skulle det finns det?? –dagens ungdom läser inte nyheter på papper??

De läser på skärm?? Vi andra finns inte efter ett tag?? Träden ger jorden syre?? --i stället för nyheter?? Mer sunt om jag får säga det?? Böcker då?? –de måste ju tryckas på papper?? Måste de det?? –har du hört talas om e-böcker??

Dagens tidningar avskedar alla fotografer?? --Nerikes Allahanda är undantaget, de anställer nya?? De andra tror att de skall rädda tryckta tidningar på det sättet?? Allt tyder på att det är precis tvärt om?? Utan skickliga fotografer?? –allt sämre tidningarna på papper och på nätet??

Seniorplåtis var aktiv på friidrotts SM bland mindre än tio proffsfotografer?? Två stora Bildbyråer var där; TT och Bildbyrån. Proffs på sportfoto?? –troligen täckande samtliga tidningar i Sverige?? Man kunde se deras bilder i många nättidningar dagen efter?? Bra bilder, bättre än de jag tog. Alla fotografer med Canon eller Nikon med jättegluggar?? –bara seniorplåtis med spegelfri kamera??

Enkelriktning på gång?? –naturligtvis?? Men då är textrapporterna ändå mer hopplösa?? Ingen rapportering som angav vad som hände?? –dåligt expertis om vad friidrott är??

Fotograferna vid inomhus SM i friidrott i Malmö

Postat 2016-03-08 07:34 | Läst 1672 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1775. Seniorplåtis på Friidrotts-SM?? –en nostalgitripp??

Kolstybb, spade att gräva hål som startstöd?? Nä det var ingen lekplats, det var friidrottsarenan förr i tiden. Kameran var Rolleiflex. Idag auto-allting och startblock för sprinters??

Seniorplåtis fick en orange väst, som en gatuarbetare, och en ”badge” för att vistas på innerplanen. Med en Olympus EM-1 och Pro zoom var det lätt nog för en pensionär att plåta: Synd att den inte helt klarade autofokus på snabba friidrottare.

Det var jättekul att vara nära action igen?? –det var länge sedan??

Moa Hjelmer i full fart på 200 m, SM i Malmö

Trängsel i långlopp

Hoppgrenarna är fulla av aktion, men så svåra att fånga i rätt ögonblick.

Friidrottshallen i Malmö har mycket dålig belysning. I många fall blir svartvita bilder bättre. Men det är ju inte ett alternativ för de professionella fotograferna.

Om man vill ha publicitet så skall man hålla sig nära TV kamerorna?? –men det är nog inget att stå efter?? –för en senior?? Men barnbarnen skrattade till TV-sportens reportage från Sanna Kallurs lopp.

Postat 2016-03-07 07:37 | Läst 1992 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa