UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1396. Modellbilder?? –med OM-D E-M1?? –och M5??

Olympus event i Carlsbergs Museum, för att testa nya kameror, omfattade också en modellfotografering. En något ovan situation för seniorplåtis!!

Även om seniorplåtis också hamnar ute i naturen ibland och plåtar en och annan fågel?? Så är modellfotografering ovant och svårt. Konstljus är svårt att sätta?? –så jag litade på vad som redan var uppsatt. Det var en E-M1 var uppsatt med en vidvinkel zoom. Här kommer några exempel på bilder!!

Den högra bilden är tagen med min 12 mm glugg.

Jag tyckte det blev lite uppstyltat så jag tog min egen E-M5 och 12 mm och tog de här bilderna.

Seniorplåtis får nog hålla sig till gatufoto?? –det är mer spontant??

Postat 2015-02-23 07:51 | Läst 5499 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#1395. Åtta bilder gör en?? –med 40 mega PIX??

Den nya Olympus OM-D E-M5 mark II har en nyhet för m4/3 kameror?? –den kan skapa en 40 MPix bild?? Kan det vara någon mening med det?? --och hur ser den ut??

Vid besöket på Carlsberg Museum hade Olympus satt några sådana kameror på stativ och monterat på 40-150/2,8 gluggar att plåta med. Det var inte möjligt att se RAW bilder ännu, men jag sparade både RAW+jpg?? Jag återkommer med resultat från RAW när LR kan konvertera det.

Jpg bilden är 7296x5472 pix och tar upp 27 MB. Huruvida Olympus skärper bilden i kameran vet jag inte. Om vi har ett bildomfång som i bild till vänster, så ser 100% utsnitt ut så här:

  

Ett exempel till:

  

Bilden tar någon sekund att samla in från 8 exponeringar och det betyder att du kan endast ta bilder som inte innehåller rörelser!! Men det fungerar mycket bra för lanskap och stilleben!!

Allt tyder på att bilderna blir lika detaljrika som om du använder en 36 Mpix kamera som Nikon D810?? På nätet finns redan tester som visar detta?? –ta en koll här.

Olympus lovar att nästa modell kommer att kunna ta komposit-bilder upp till 1/125 sekund. Något att se fram mot för naturfotograferna.

Postat 2015-02-22 07:15 | Läst 3534 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1394. Carlsbergs museum?? –test av Olympus OM-D E-M5 II??

Kan man testa en kamera på ett bättre ställe än ett ölbryggeri?? –knappast?? Därför bjöd Olympus in till Carlsberg?? –för att vi skulle testa nya OM-D E-M5 II.

För seniorplåtis var det självklart att åka med Scandinavian Photo gänget till mötet?? –det skulle bli femtio års jubileum för det första besöket?? Den gången med avgångsklassen för kemiingenjörer vid Örebro Tekniska Gymnasium!! Så seniorplåtis förväntade sig obegränsat antal smörrebröd och massor med elefantöl?? Det skulle bli en besvikelse?? –men inte vad gäller kameran.

Carlsbergs fonden, som driver det enorma bryggeriet, driver också Carlsberg laboratoriet. Ett enormt stort och betydande forskningsinstitut. Så nu vet du att när du dricker en Carlsberg så stöder du forskningen i Danmark. Seniorplåtis har föreläst och klämt öl också där.

Tillbaka till testningen av den nya Olympus kameran. Jag tog dock med min egen kamera för en jämförelse med gamla OM-D E-M5. Vi börjar med en allmän bildkavalkad från lokalerna.

Någon öl såg man inte till över huvud taget?? –så tiderna har ändrats. Inte ens smörrebröd fanns att få!!

Postat 2015-02-21 06:47 | Läst 3672 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1393. Blickar av beundran?? –i färg eller svartvitt??

Det är inte ovanligt?? –att blickar av åtrå och beundran?? –flyger genom luften, när människor möts i vardagen?? Det spelar ingen roll om man fångar det på bild?? –i färg eller monokrom??

Det är lika spännande att se hur det plötsligt dyker upp?? –vanligen mellan man och kvinna?? Seniorplåtis hinner inte alltid med för att fånga sådana ögonblick?? –men ibland så kan man förutse vad som skall hända?? Här var det hög sannolikhet??

Lund anno 2015-02-13

Postat 2015-02-20 07:59 | Läst 2500 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1392. Uttern jagar numera från flotte?? –här kommer bildbevis??

Hen är skygg?? –hen jagar helst i floder i norr. Hen tycker om småfisk?? Några har flyttat syd?? –trots en tjock fin päls. Åtminstone EN utter jagar från en liten flotte!!

Det lär finnas mindre än femton hundra uttrar i vårt land?? –de flesta bor norr ut. Få trivs i södra delen av landet?? –kanske det är för varmt?? Seniorplåtis, som då och då hamnar i spenaten, har bara sett utter på långt håll, simmande i en blank sjö.

 Den här disgråa dagen i Skåne?? –stannade vi på en bro?? –för det satt en ormvråk i ett lövfritt träd. Assistent Ninni tog en bild, jag tittade ned på en liten barnslig flotte?? –av plank byggd på färglada plasttunnor. Där stod hen med haklappen på?? –redo att intaga en lake?? Hen glodde på mig?? –och tycktes fråga; --kan man få äta ifred?? –här på min fina dörrmatta. Hen gjorde en undanmanöver?? –men vände tillbaka och tog fisken?? –och hoppade av flotten?? Hen försvann in under bron??

Det var sorgligt att se hur uttern simmade genom en gegga av rester från vårt samhälle!! –innan den kom ut på lite renare vatten. De vilda och ovanliga djuren?? –som uttern, tvingas leva i skiten från oss?? –vi borde skämmas??

Vi håller på att släppa all känsla för hur man uppträder på vårt lilla och mycket begränsade jordklot?? Det leder utan tvekan till undergången av ett stort antal av arter!! –inkluderande den art som orsakar eländet.

Postat 2015-02-19 07:20 | Läst 5079 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa