UNDER FOCUS
#1276. Pressfoto?? –är det ett försvinnande hantverk??
Tidning efter tidning?? –lägger ned fotoavdelningen?? Nu faller Expressen?? –en gång flaggskeppet i pressfotografi?? Vad blir kvar?? –telefoner i handen på ”jag var där”??
Djuplodande, avslöjande fotoreportage, likt de vi kunde se ända in på 1980-talet?? --kommer att försvinna eller bli mycket ovanliga!! Det kommer inte att finnas några bildkunniga redaktörer kvar på tidningarna?? –som kan avgöra om en bild är ”fake”?? –eller har fotografiskt informativa kvalitéer??
Hur var det då på den gamla goda tiden?? –före TV och internet?? Expressen startade under andra världskriget 1944 med Carl-Adam Nycop som bildchef. Det var från början en tidning med bilden i centrum och under femtiotalet fanns det ungefär 20 fast anställda fotografer!! Högkvalitativa bildreportage var mycket viktiga och vanliga. Helt i klass med den utpräglade bildtidning Se?? –som också ägdes av Bonniers.
Hur var det internationellt?? Om du slår upp Fotografisk årsbok 1967 så kan du se att Daily Express i England hade 62 anställda fotografer?? –de flesta med Rollieflex kameror?? –en smula konservativt kan man tycka??
Redan på 70-talet började TV påverka dagstidningarna?? –som tog upp mer och mer vad TV bevakade?? Det var det första misstaget!! Sedan började ekonomerna (=räknenissarna) få ett allt större inflytande med kvartalsrapportekonomin vävande sig in i hela samhället?? Mantrat var att varje enhet, i varje verksamhet, måste bära sin egen kostnad!! –ned till vaktmästeriet?? –och då naturligtvis också pressfotoavdelningen?? En enorm byråkratisk verksamhet med ekonomer (som inte behövde bära sin kostnad själv) växte fram i det västerländska samhället?? Vi lever fortfarande under detta system??
Äventyrsreportage av det slag som Sven Gillsäter gjorde under 50-talet kommer bara i undantagsfall att kunna göras?? –då finansierat av något stort bolag?? –som kommer att lägga sig i innehållet??
Sven Gillsäter på Svalbard
Köp hans bok på antikvariat?? –och njut av ett fotoreportage?? –med gammal god klass.
Vad väntar då oss i framtiden?? –glöm papperstidningar?? –de finns inte om 10 år. Fotografer kommer att få leva med att jobba freelance med foto och TV?? –eller slå sig tillsammans i små Bildbyråer?? –med nischade inriktningar?? –som sport, politik, kändisar, sex, ……
Böcker då?? –de kommer väl att leva vidare?? –jo, men inte på papper??
#1275. De gamla trokännarna faller från?? –rensas ut?? –ungdomarna rycker in??
Det ligger i tiden?? –rensa ut de gamla?? –de kan va farliga??–låt de falla för bilan?? Lind eller Bok platsar inte längre trots lång trogen tjänst?? –inramandes de riktiga nöjena??
Det är inte undra på att deras värde urholkas?? –de mörknar från insidan?? –å kan trilla när som helst?? Då måste man ju förekomma deras fall??
Så fram med motorsågen?? –mitt i den akademiska idyllen?? Lundagård har många vackra lindar och bokträd, men nu faller de för ålderskrämporna??
Lundagård, Lund, anno 2014-10-24
#1274. Fyratusendel räcker inte??
Det är naturligtvis inte så viktigt?? –man jag har ibland undrat över?? –hur snabb måste en slutare vara?? –för att man skall kunna ”frysa” en snabb rörelse, som hos en fågelvinge??
Det finns ju inget entydigt svar på en sådan fråga?? –det vet ju var och en?? Försök att få en skarp kolibri. Nu fanns det ingen sådan att uppbringa i Lund så jag fick nöja mig med fåglarna kring assistent Ninnis automat med fågelmat.
Nu har jag ingen snabb kamera?? –min OM-D har bara 1/4000 sekund som snabbaste slutar tid. Det visade sig att det fungerade inte för att frysa vingslagen hos pilfinkarna och gråsparvarna, som var och en förstår så spelar också vinkeln mellan rörelseriktning och projektion en avgörande roll?? Resultatet blev: i tur och ordning 1/1000, 1/2000 och 1/4000 sekund.
#1273. Regn, regn?? –åter regn?? –eller under ett paraply??
Har det inte regnat en hel del den senaste tiden?? –fotoflanören har strövat bland dropparna i flera dagar?? Det blir lite dunkelt?? –men ända något annorlunda!!
Regn skapar en del problem, men det kan också vara fotografiskt intressant?? Allt blir blankt och reflexer uppstår?? –och alla försöker undvika dropparna!! Vatten är ju både livet och katastrofen?? –allt beror av mängden??
#1272. POP är inte poppis?? –svårt att haja??
Det finns överallt?? –även i ensliga trakter, obyggd?? Det lagras i fettet?? –på oss alla?? Det är oklart hur farligt det är?? –men det inte ofarligt??
Då undrar man ju vad detta POP är för något POP = persistent organic pollutants (långlivade organiska föroreningar)?? –som exempelvis PCB eller DDT?? Det är alltså syntetiska organiska kemikalier som vi tillverkat för att vi tror att det skall vara till någon nytta?? Från början trodde vi inte att de skulle anrikas i fett?? –till och med i fettet i vår kropp. Såväl som hos andra ”högre stående” däggdjur?? –de som befinner sig högt upp i näringskedjan.
Arktis
Nåväl det måste ju finnas platser på klotet där inte de här POP finns?? –som uppe i Arktis?? Men tyvärr är det inte så?? –ty där uppe är det kallt och området fungerar som en ”köldfälla” för POP, som lagras i vatten och is?? De lägre stående djuren lagrar POP i fettet och så vandrar det upp näringskedjan??
Polarräven på Svalbard lever huvudsakligen på sjöfågel och visar mycket höga halter av PCB?? –till och med 40 % högre värden än isbjörnen??
Polarräv med sommarpäls på Svalbard
Isbjörnen lever i huvudsak av säl, som den jagar på isflaken i norr! På och kring Svalbard finns det ungefär 2000 individer, –och den verkliga munsbiten är ju en storsäl som den här!!
Storsäl med knävelborr
Isbjörnarna kring Svalbard ha betydligt högre halter PCB än sina släktingar som lever i Alaska eller på Grönland. Det är oklart varför det är så?? –men det kan ju vara havsströmmar och jetströmmar som påverkar transporten av POP upp till Svalbard.
Brott i näringskedjan??
Nu kan man ju ställa sig frågan?? –var lagras civilisationens kemiska föroreningar?? Kanske vi skulle försöka minska mängden POP??