UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#870. Svartvit gatufotografi?? = Leica M Monochrom!!

Det är modigt?? –bygga en kamera för bara svartvit foto, som kostar mer än sextio laxar!! Likafullt finns det proffs?? --som använder en sådan manick!! Blir det bra bilder??

Tekniskt sett?? –vill jag säga, för resten får fotografen fixa!! Jag gick in på Mattssons foto, och fick låna en MM med Summilux 35/1,4 ASPH. Ut på gatan och plåta!!

Det här blir ingen test av Leica MM, men om du vill läsa en sådan finner du den här. Utan jag var bara nyfiken!! –om jag kunde få fram en bra svartvit bild med hjälp av LR 5 och PS 5 med Silver Efex Pro.

Leica MM är lika stor som M, men mer diskret dekorerad?? –eller hur??

Leica M Monochrom med femtioglugg.

Å du den är tystare!! –inte nog viktigt i gatufoto. Med sina 18 MPix kan man tro att upplösningen inte skall va så kati?? –men alla CCD cellerna i sensorn samlar bara in gråskalan, så inga konstlade RGB mönster behöver läggas ut!! Det sannolika är att den här sensorn närmar sig upplösningen hos Nikon D800E!! Ta en koll på den här bilden som saknar ”skärpning”?? –å du den är tagen på bländare 1,4!! Den är ett 100 % utsnitt!!

Klicka för att få 100 % utsnitt. OBS ingen skärpning!!

Bilden är behandlad i LR 5 så att kontrasten har höjts?? –och ljusa och mörka delar har justerats!! Därefter är bilden behandlad i Silver Efex Pro så att ”struktur” är ökad något. Det här ger ett lätt sätt att skapa valörrika svartvita bilder?? Här kommer ett 100 % utsnitt av en bild, tagen med bländare 4,8.

Klicka för att se full info hos det 100 %-iga utsnittet.

Vad är mitt intryck?? –jo, man får vad man betalar för?? –utmärkt svartvit fotografi!! Men glöm färgbilder!!

Postat 2013-09-15 07:24 | Läst 5296 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#869. Generationsklyftan?? –tydlig i gatumiljö??

Så har det nog alltid varit?? –olika åldersgrupper beter sig olika?? –i den offentliga urban cirkusen. Vi har olika erfarenhet?? –och blir därmed olika?? Det är väl uppenbart i gatubilder!!

När man tassar omkring i sitt irrationella fotoflanerande?? –så stöter man ofta på situationer?? –där människor uppträder annorlunda?? –eller ser udda ut!! Det är inte överraskande?? –om man ser på de här bilderna!!

Lund anno 2013-09-10

Postat 2013-09-14 07:26 | Läst 2660 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#868. Funkar Leica M Typ 240?? –som svart/vit-kamera??

Fotoflanören undrar?? –kan den senaste Leica M?? –fungera som monokrom kamera?? Utgående från RAW dng!! –ger LR 5 och PS5 med Efex Pro?? –valörrika gatubilder!!

Den som har massor med kulor?? –att spendera?? –sätter naturligtvis en Summilux-M 35/1,4 ASPH  glugg på den nya M kameran!! Å gatuplåtar!! Sedan är det bara att sätta slutartiden på auto och det samma för DIN. Samla in bilder med DNG-format med bländare 1,4 och 5?? --och se vad du kan göra med dessa i Lightroom 5 och Photoshop 5 med Silver Efex Pro. I de kommande bilderna har jag inte gjort något skärpningsarbete!!

Jag väljer alltid att göra bilden så bra som möjligt i färg??–sedan drar jag ned mättnad till noll och får en svartvit bild!! Den bilden tar jag sedan vidare till PS 5 och låter Silver Efex Pro justera ”Strukturen” till önskad svartvit bild?? Ibland måste kontrast och ljus justeras också!!

Så här ser det ut FF?? --och full glugg??

Klicka på bilden och få max förstoring för fs.

Skärpa och mikrokontrast är helt enkelt makalöst bra!! Går man in och kollar hur det ser ut med ett 100 %-igt utsnitt?? –så blir et så här!!

Klicka för at få 100 %-igt utsnitt. OBS ingen skärpning!!

Det är ingen tvekan att Leica M ger RAW-filer som är ett utmärkt underlag för att göra svartvita bilder!! –med den här Summilux-gluggen blir bilden redan vid full glugg mycket bra tekniskt sett?? Om man bländar ned till kring bländare 4-5,6 så är skärpan magisk!! För en gatufotograf är det helt enkelt kanon!!

Tro nu inte att jag har köpt en Leica M ännu!! –utan det var grabbarna på Mattssons Foto som lät mig prova den!!

Postat 2013-09-13 07:20 | Läst 5946 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#867. Ja vill också ha?? –när han tömmer en stor stark??

Man kan inte behandla medarbetarna hur som helst?? –lämna en ute i kylan?? Sitta där å svänga bägaren?? –fylld med ljus öl!! –å snacka med likasinnade?? Nää det måste fördömas!!

Dessutom är medvandraren fastbunden vid en stolpe?? –kan det bli värre?? Nää, inte undra på om man skulle vilja skälla till?? Det gör dock inte en lydig trotjänare!! –han kniper käft och tittar opp mot chefen och pubdörren!!

Lund anno 2013-09-10

Postat 2013-09-12 07:01 | Läst 3026 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#866. Nu blir man för uttråkad?? –eller rent ut sagt f-¥€ᴥɷϠѮѾ- d!!

Gnällig gubbe?? –det må vara, men hur skall det gå med våra tidningar?? Har man ett sådant här innehåll!! –så förlorar man mig som köpare?? –och troligen fler!

En gammal juniorplåtis, som jag blir bara ledsen!! –när jag öppnar en tidning idag. Det finns mycket lite sportfotografi värt namnet!! Sporten beskriven i text är totalt ointressant??  –vem vill läsa allt osportsligt kringsnack om tävlingarna?? –ja, inte jag. I själva verket slutade jag läsa om ”sporten” på 70-talet!!

Jag skall illustrera det i ett exempel!! –landslaget i fotboll vann över Irland för en vecka sedan med 2-1!! På TV5 kunde man se matchen och svenskarna gjorde alla målen!! –även i princip irländarnas, som var i stort kass!! Dagen efter kom Sportbladet  (Aftonbladet) ut med 24 sidor?? –12 av dessa handlade om matchen i Dublin. Stora bilder förekom?? –men bara en bild visade ”in action” hur Svensson sköt ett mål!! Ett helt uppslag visade en gubbe hoppade omkring i kostym, väst och slips!! –det var lagledaren!! En bild är 24x36 cm och täcker större delen av uppslaget!! Ingen text eller mycket lite handlar om matchen!! –och målbilden är tagen ut TV-sändningen!!

Finns det inga bra sportfotografer vårt land?? –jo, det finns ett handfull?? –de bästa i Bildbyrån från Hässleholm!! På söndagen, efter första dagen, av Finnkampen hade Sportbladet inte en enda bild från Finnkampen!! –inte heller någon text!! Men ta och kolla Bildbyrå-fotografen  Peter Holgerssons blogg för där är det action!! Jag tycker han är en av de bästa fotograferna nu.

Ungdomarna säges ju inte läsa längre?? –hur kan man då skriva kringsnack, sida upp och sida ned?? Ingen läser ju detta?? Hur kan ekonomerna på tidningen?? –de som bestämmer?? –gå med på detta?? Jo, halva blaskan är betald av spelbolagen!! –som lurar av oss pengarna!! Med andra ord pengarna styr allt??—även spridning av kass text och dåliga sportbilder!!

Annat var det förr!! Då var det actionbilder även i lokaltidningarna??

Motorcross i Linköping 1957.

Världsmästarna Erik, Thomas, Gösta och Sture Fåglum vinner Nordiska mästerskapen i lagtempo 1968 i Helsingborg.

Postat 2013-09-11 07:33 | Läst 8224 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa