UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#618. Snöfall, som jag minns det förr!!

Ibland vandrar tankarna tillbaka 60 år?? –till den tid då det var vinter i södra Sverige?? Plogbilarna for fram med hög fart längs vägarna!! –makande upp mångmeterhöga snövallar??

Den här julen var vi i landets framsida!! –i ett hus högt upp på en kulle?? På dan före dopparedans kväll föll ett tungt snöfall utanför fönstret.  Då föll mina tankar in i banor för sextio år sedan?? –så jag stack ut kameran genom dörren?? –ut i vinter kvällen och fångade den här bilden!!

Kållered 2012-12-23, kl 17:37. Olympus OM-D + ZD 45/1,8.

Det kunde varit en bild 1948, men bilarna skvallrar om en annan tid!! Barnbarnens vilda glädjerop, manade fadern att gå ut och skotta snö?? Gissa om de gillade det??

Kållered 2012-12-23. Olympus OM-D + ZD 45/1,8.

Postat 2013-01-06 07:39 | Läst 5018 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#617. In the street?? –where I live!! –eller plåtat med FOV 90 mm!!

Flanerande runt i Lund är ett sant nöje!! –speciellt med kameran i handen?? –som ett tredje öga. Olympus ZD 46/1,8 ger lite distans?? –och mindre skärpedjup?? Det kan underlätta ibland?? –som inkognito??

Ofta undrar man över det moderna livet?? –som senior?? Varför tillbringar ofta personalen i en affär sin paus utanför huset?? –jag tycker det skulle va obekvämt?? Jag vet, många vill röka, men i alla fall?? –det borde va kyligt på vintern??

Lund 2012-12-21. Olympus E-PL1 + ZD 45/1,8.

Vi är ju dock vikingar, så det gäller att härda våra barn?? –när vi sitter där inne i värmen på restaurangen så kan vi lämna barnen i i kylan?? Den här synen skulle man inte se i USA?? –men våra latte-föräldrar klarar lätt det i vår lugna miljö??

Lund 2012-12-20. Olympus OM-D + ZD 45/1,8.

De verkliga ungdomarna är inte så kräsna?? –vad gäll intagande av lunch, i vinterkylan kan de väl tänka sig att sänka en falaffel på blöt stol??

Lund 2012-12-20. Olympus OM-D + ZD 45/1,8.

Postat 2013-01-05 07:20 | Läst 3568 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#616. Skyltens betydelse i bilden?? --olika var den ses??

Det är klassiskt att plåta bilder med skyltar?? –som Walker Evans visat?? Bilderna berättar något om tiden?? –de blir tidsdokument! Då var skylten viktig?? –idag blir de allt mindre?? Dator och TV tar över??

När man själv är en senior, och relik i sin tid?? –så går man fortfarande omkring och tittar på skyltar?? Undrande över vad de betyder?? –där i sin miljö och situation?? Beroende på vilket språk skylten har?? –så kan den få olika betydelse?? –beroende på vem som läser den??

Detta blev jag varse är jag gick omkring i Japan och plåtade?? De flesta skyltarna var naturligtvis obegripliga?? –beroende på att jag inte läser kinesiska tecken. Men japanen blir alltmer västinfluerad?? –så vanliga bokstäver dyker ofta upp?? –även i de mest japanska miljöer på landet!! Så i den här bilden?? --får texten en alldeles adekvat betydelse?? –på en Sake automat??

Japan 1988.

Postat 2013-01-04 06:13 | Läst 3574 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#615. Jazz på bild?? –eller nostalgi från 50-talet!!

Stage-photo?? Bilder av musik, hur gör man det? Ja, det är svårt!! –jag har bara försökt en gång?? --för över femtio år sedan!! Juniorplåtis skulle försöka fånga jazz med Louis Armstrong!!

Du får gå!! –jag har inte tid och Otto ska inte gå heller?? Senior-plåtis på Östgöten skicka ut mig att plåta jazzlegenden Louis Armstrong när han kom till sporthallen i Linköping 1959!! Jag tog med både Hasselbladaren och Rollieflexen med det gamla Braun blixtaggregat! Jag var så hänsynstagande att jag förstod att jag inte kunde plåta med blixt när de spelade låtarna.

Hallen var smockad med folk, jag gick in via spelaringången som vanligt?? Jag fick dock inte komma in till omklädningen för orkestern?? Det var synd, för där fanns de verkliga bilderna?? –”back stage”!!

Den enda bilden jag tog där man kan se att det var mycke folk är den här!

Hasselblad 1000F + 80/2,8 utan blixt.

Jag var enda fotgrafen där och kunde hänga helt på scenkanten?? –det fanns inga vakter på den tiden!! Velma Middleton och Ludde sjöng i flera nummer!! –och jag försökte fånga den rörelse som fanns i deras uttryck!!

Hasselblad 1000F + 80/2,8 utan blixt.

I den här bilden med Velma?? --står jag rakt bakom ett av scenljusen!! Det här försökte jag utnyttja i stället för blixt!!

Hasselblad 1000F + 80/2,8 utan blixt.

Hade du ingen nytta av Rolleiflexen med blixt?? –jo när orkestern tog rökpaus på scenen!! –tog jag en blixtbild!!

Rökpaus på scen!! --Rolleiflex med blixt.

Bilderna användes aldrig i Östgöten!! –det skrevs ingen artikel över huvud taget!! Så behandlade man kulturen i en arbetartidning på den tiden då detta begavs sig.

Idag skulle det se helt annorlunda ut i tidningen fullt med skandalbilder?? --skulle vara med!! Jag valde att visa bilderna helt obeskurna?? --men beskurna skulle man kunna framhäva innehållet bättre!!

Postat 2013-01-03 07:50 | Läst 11473 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#614. Ny förpackning?? –är det nödvändigt?? –eller japansk stil!

Förpackningen, åt skogen eller vackert?? Försökte komma in i en förpackning häromdagen!! –hopplöst med all hårdplast?? Men det kan också ses som ett hantverk?? –gjort på rätt sätt??

Kom och tänka på det här med förpackning?? --när jag såg några svartfåglar slåss om en frukt?? --i närheten av en skylt!!

Vi har ju kunnat bada i förpackningar i denna juletid!! –skräpcontainrarna har ju varit överfulla med kartonger och rött papper!! Vi har skövlat skogarna till ingen nytta??

Förpackningar är ju dock något vi får dras med?? –för vanligen är ju plastförpackningar något slags stöldskydd?? Närmast omöjligt att bryta sig in i?? –även efter att man köpt varan!!

Men så har vi det här med förpackningen som dekoration?? –att förhöja värdet av gåvan!! Vi här i Norden lägger inte alltid så stor vikt vid detta?? –men det finns ett land som har hantverkstraditioner inför packningskonsten?? –Japan!! Man står bara där och häpnar när en expedit slår in en vara i affären!! Skall man sedan presentera gåvan till någon kommer man med den inslagen i ett speciellt vackert tygstycke!!

Så japanen vet hur man förpackar något?? –det kan man se i Chuson ji templet!! –ty det är helt klätt i guld??

Färska frukter är ofta vackert förpackade i Japan?? –så utseendet är viktigare än smaken!! Det leder till att man redan skydda frukten på trädet!! -- för att inte få insektsbet!! Så man kläder in varje frukt med en liten påse!!

Päron skyddade redan på gren i Japan.

När man presenterar mat på restaurang i Japan så ställer man höga krav på ”förpackningen” (=tallriken)!! Underbart vackra uppläggningar av mat kan man uppleva i Japan!! –och även en enkel frukost på Hitachis semesteranläggning är tilltalande!! Om det inte vore för lukten från de fermenterade bönorna!

Japansk frukost är vacker.

Postat 2013-01-02 08:26 | Läst 4123 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa