UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#587. Grafisk fotografi!! –av assistent Ninni!!

Oväder är inte bara av ondo?? –det kan ge ett dovt, grått, mjukt ljus, som kan ge mycket grafiska bilder, trots att de är i färg och nästan inte har någon färgskala?? ”Grafisk” fotografi!!

Grafik har länge varit en viktig uttrycksform för bildkonst!! Många fotografer har gjort mästerverk i det förgångna. Under femtiotalet fanns flera svenska mästare. Den mest framstående var Lennart Olsson. Hans verk blev frimärke och har ställts ut på The Museum of Modern Art i New York.

Nu när vädret är dåligt, och när mörkret faller på, kan man utnyttja att de digitala sensorerna klarar av det dåliga ljuset och kan registrera ”grådaskiga” bilder. Assistent Ninni har använt Olympus E-PL1 och objektivet Sigma 30/2,8 och plåtat träd på slätten, nu när snön har drivit kring. Här kommer tre av hennes bilder.

Postat 2012-12-06 06:52 | Läst 2427 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#586. Den här gluggen har du glömt?? –men hu va bra den är!!

Den här gluggen från Leitz har nog de flesta glömt bort?? –den var nog aldrig någon favorit?? –även om porträtt mästare använt den för länge sedan?? Men nu får den nya glansdagar?? –som skarping åt fotoflanören??

Vill du hålla dig lite på avstånd?? –när du flanerar runt i staden som gatufotograf och ändå fånga den rätta situationen?? Ja, ja då skall du köpa in en Elmarit-M 90/2,8; från ebay för sådär $800!! Sätt den på en Olympus OM-D och det funkar perfekt med manuellt fokus!! FOV blir ju som 180 mm och det är kul??

Medan assistent Ninni fick nya glödstift i bilens diselmotor hos Peter på BilMånssons Land Rover verkstad i Hörby!! –strövade jag runt i snöstormen och plåtade gatuliv på morgonkvisten!! Det var tur att gluggen hade galoschen på sig??

Halt var det, ty snöskottning vet man inte vad det är här nere i syd. Klockan var kring halv nio och det betydde att det var ganska mörkt?? –i dag är det inga problem då det nästan inte finns någon gräns för DIN talet hos sensorn. Bara plåta på med all auto. Ja, jag fick vrida på fokusringen!!

Postat 2012-12-05 06:40 | Läst 5228 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#585. ”All inclusive” ?? –kan det va bra?? –eller vintern drar in??

Det har kommit mycke kritik mot ”all inclusive”?? –den senaste tiden.  Det gynnar inte konsumenten!! –igentligen?? Jag tycker det är kalas?? –allt går på automatik å man bara slappar?? –lite spaning behövs??

När det är svåra förhållanden så kan det vara bra att låta automatiken ta över?? –jag sätter programvalet till P!! –och sätter på en glugg som har autofokus!! Låter man sedan ljuskänsligheten var på auto också, så är det bara att tryck av när det rätta ögonblicket är inne!! Tyvärr finns det inget autoläge?? --som man kan ställa in där det står ”bra utställningsbild”.  Det kommer nog??

Ett ”snöoväder” drog in över Skåne!! –i helgen. Klass 1 varning från SMHI?? –för femtio år sedan hade man inte höjt ögonbrynet?? Man hade bara skottat undan det på några timmar. Idag står vi lamslagna i dagar?? --och tågen spårar ur?? Jag undrar vad tågen gjorde när jag var liten och åkte på en pappskiva nedför backen?? –jublande över snön. På den tiden hade tågen en plog i fören?? –idag har det en ”gummitutte”!!

På väg hem från Götet i helgen körde vi med bil in i en väderfront vid Landskrona och jag tog fram Olympus E-PL1 + Sigma 30/2,8. Jag tog de här bilderna genom bilfönstret?? –jaja det var assistent Ninni som körde sin bil!! –jag är bara passagerare!!

Jag tycker det är makalöst hur väl kameran klarar av de dåliga ljusförhållandena. Kom ihåg att detta ära en utgående modell av Olympus kameror. Du kan dock köpa en demo Olympus E-PM1 för 1500 kr på ebay.

PS. ”All inclusive” är för mig en term som säger att min kamera är inställd på P, med RAW. DIN landade på 30 i mörkret. DS.

Postat 2012-12-04 05:38 | Läst 4876 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#584. Den konstlade världen!!

Vilken värld!! –vi föredrar när det drar ihop sig till?? --firande i familjen!! Ut och handla julklappar, dricka glögg och åka karusell!  Men så måste ju kulorna rulla för full?? –annars brakar marknaden ihop!! –och Kina!!

Gjorde en snabbvisit på landet framsida?? –i många minusgrader, med barn måste man ”roa” sig?? –annars händer vad?? Så i denna landsända drar man man ur huse och löser sig in på Liseberg!! Här gäller det att shoppa så mycket som möjligt?? Kassar släpas!

Det var svinkallt!! –men medan man laddade in ”delikatesser”?? –så värmde man sig vid ”värmekällor”!!

Vi borde kanske i stället söka oss nära naturen?? I stället verkar det som om representanter för naturen kommer till vår konstlade ”natur”.

Kameran i min hand var Olympus OM-D + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-12-03 07:08 | Läst 4925 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#583. OM-D + Summicron 35/2 (version1)!! –just perfekt?? –för ff i Lund!!

Man skulle ju inte kunna tro?? –att en gammal Leitz glugg som Summicron 35/2 från 1964?? –skulle prestera så bra på en OM-D EM-5!! Så finner jag det dock?? –när jag går omkring i Lund!! –fotoflanerande (ff)!!

Den senaste tiden har jag flyttat runt några gamla gluggar på de digitalkameror jag har och plåtat lite på stan. Summicron 35/2 (version 4) som jag köpte på åttiotalet visade sig inte ge så skarpa bilder, åtminstone inte ute i hörnen. Det här tyder på att vissa Leitz gluggar kanske inte är konstruerade för dagens moderna systemkameror?? –åtminstone inte de som har en mindre sensor?? Nu skall man inte ge upp?? –för Summicron 35/2 (version 1) från sextiotalet!! --har upplösningsdata uppmätta på en Panasonic GH2, som är lika bra (84 linjepar/mm i centrum och 60 lp/mm i hörnen vid full glugg 2)!! Så det var naturligt att göra en test med den på en OM-D. Så ut på stan å påta??

Först av all så upplever jag att den här gluggen tecknar skarpt riktigt bra vid full öppning!! Jag tro att det framgår av den här bilden?? --som visar att kylan börjar ta tag även i Lund.

Lund 2012-11-30. Olympus OM-D + Summicron 35/2 @ 2.

Nu kan man ha många åsikter om olika objektivs så kallade bokeh (bakgrundens oskärpa). Jag tycker det är objektivet ger en symmetrisk och trevlig oskärpa, men kanske punktformiga ljuskällor blir för skapa i kanten. Den här bilden från Saluhallens godisaffär visar detta. Jag vågar visa sådant här godis så här inför jul??

De här gamla gluggarna har ju ingen perfekt antireflexbehandling, jämfört med dagens gluggar. Man ser detta i motljusbilder!! –det blir överstrålning mellan ljusa och mörka delar i bilden. Jag kan tycka det kan vara irriterande, men å andra sidan är det ju innehållet i bilden som räknas. Här vill jag visa att barerna i Lund har börjat servera drinkarna med en fiffig handspruta??

Som sagt vintern har slagit till i Lund?? –å andra sidan är det många här i syd!! –som inte bryr sig om detta!! --utan är klädda i sommarlika arbetskläder?? Heders åt dessa djärva män!!

Vi gamla gubbar får ju ofta höra att vi inte hänger med i tiden och inte anammar de senaste teknologierna?? –så är ju inte alls fallet!! Det framgår av detta ”snap shot”!! --från den moderna staden Lund??

Alla bilder: Lund 2012-11-30. Olympus OM-D + Summicron 35/2 @ 2.

Postat 2012-12-02 06:52 | Läst 3628 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa