UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#418. Int visst ja att sothöns va så färggranna?? –jo, ungarna!!

Sothöns?? –det säger väl namnet?? –de kan väl inte va nått vidare?? –rent estetiskt!! Förutfattade meningar har jag för mycke!! –det upplever jag ofta?? Jag fann i vår att sothöns är vackra.

Assistent Ninni och jag har fotograferat sothöns den här våren!! –helt enkelt för att våran motionsväg går förbi en liten damm med vass och lämpligt skydd för sothöns. Tidigt på våren var det två par sothöns!! --som slogs om att ha dammen som sitt revir. De slöt fred och delade upp dammen demokratiskt i två lika delar. Hela våren har de bevakat sitt område. Några gräsänder försökte komma in och få plats för ett bo!! –men si det gick inte. De blev ivägjagade av hönsfamiljerna?? –på ett ytterst aggressivt sätt!! Jag förstår nu att sothönan har mycket kraftiga klor längst ut på tårna!!  --de kan dra ned en and under vattnet!!

Den västra familjen fick tre ungar efter några veckor av ruvande!! –och några dagar senare fick den östra familjen tre ungar också!!

Det slående är att ungarna är mycket färggranna!! –i motsats till sina föräldrar!! –som ju är färglösa!! –ja, ja, svart och vit är inga färger!! Huvudet är klätt med gula fjun!! –och den främre delen av huvudet har röda knottror. Hjässan är röd och omgiven av en svart ram!! Varför är det på detta viset?? –är det för att föräldrarna skall hitta dem inne i vassen som är grön och gul?? Kan det vara så att de skall se skräckinjagande ut?? –eller rent av giftiga??

Nä de blir lite äldre och större så mattas färgerna av och bröstet blir vitaktigt?? Än en gång till vilken nytta kan detta vara??

Det mest slående är att redan i unga år så har de mycket välutvecklade och stora ben!! Något som var överraskande var att de har så kraftiga klor längst ut?? Till vilken nytta kan detta vara?? –mer än att slåss med?? De äter till synes mest vass!! Insekter och musslor lär även finnas på menyn!!

Våren har varit mycke lärorik?!! –och man har haft tid att testa många olika kamera konfigurationer. En sak är säker?? –man behöver långa gluggar om man skall plåta natur. Djur är skygga!!

Postat 2012-06-20 07:06 | Läst 4340 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#417. En semesterkamera?? –några synpunkter!! –tänk lätt??

Nu bär det snart av på semester?? –för de flesta?? Vilken kamera skall jag (Du) ta med!! Intresset styr naturligtvis!! --men tänk med hjälp av vågen!! Nytt eller begagnat?? Jag förordar måttfullhet!!

Om man är ointresserad av foto?? –så tycker jag att man skall nöja sig med mobiltelefonen!! –eller en mycket enkel kamera!! –max 6 Mpix!! --att ha i fickan. Det duger gott för att plåta moster vid statyn och drinkparty på semesterorten.

Om du är superintresserad av naturfoto!! –eller proffs inom området så är fortsättningen troligen ointressant. Du kommer säkert att ha med dig alla de stora gluggarna och två väskor med kameror!! –på sådär 25 kilo totalt. Du kommer troligen inte att använda allt?? --men du är garderad när isbjörnen anfaller!!

Om du är fotointresserad och läser FS bloggarna regelbundet så tycker du det är kul att plåta och ta fina natur- och/eller resebilder. Du kanske tycker det är kul med gatufotografi i nya miljöer?? --eller i din gamla hemby. Då kan du fundera på mina tankegångar.

Glöm bort de stora tunga systemen!! –välj en liten lätt systemkamera av typen Panasonic GH2. Den har många objektiv att välja mellan. Vet du att du kommer att plåta djur och macro så välj en zoom!! –som Lumix 14-140/4-5,6. Det finns flera objektiv av den typen att välja på!! Om du väljer denna kombination så täcker du nästan alla situationer. Du kan dessutom videofilma mycket bra. Vill du åka på safari?? --eller ut i skogen i Norden!! --så ta med en zoom som går upp till 300 mm. Du kommer vara nöjd vid nästan alla möten med djur.

Den här kombinationen av kamera + objektiv täcker nästan alla bildsituationer du kan tänka dig.

Om du är en gatufotograf tycker jag att du skall utmana dig själv med att bara ta med en kamera och ett objektiv!! Vad du väljer är upp till dig!! –men jag väljer en m4/3 (MFT) för att den är liten och man kan välja nästan vad som helst i objektivväg. Troligen väljer du en 28-35 mm (FOV) glugg?? –jag tar en med autofokus och manuellt medval. Jag skulle nöja mig med en 12 MPix kamera, men mera är ok. En Olympus E-PL2 skulle sitta fint!! –med Lumix 14/2,5. Om jag skulle ta med några ytterligare gluggar skulle jag välja gamla manuella?? –som Zuiko 35/2 och Zuiko 50/1,4. Då är du garderad med superfina alternativ!! --när du någon dag vill visualisera på lite olika avstånd. Du vet så som HCB gjorde!!

En sak är jag säker på!! –inga superdyra kameror?? –för jag vill kunna gå in på en bar som den här och fortfarande ha en kamera kvar??

Arusha, Tanzania, 2005.

Postat 2012-06-19 07:17 | Läst 3269 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#416. En bild värd mer än tusen ord!! –som stoppade ett tokigt krig!! –eller Leica M är svårladdad??

Avgörande ögonblicket!! –missat på grund av att Leica M är svårladdad?? David Burnett missade bilden!! --men det gjorde inte Nick Ut!! Bilden som ändrade attityden till Vietnamkriget hos amerikanen!!

Få bilder har haft sådan betydelse i modern tid som Nick Ut’s bild av den napalmbrända flickan, hon heter Kim Phuc, på vägen vid Trang Bang utanför Saigon. David Burnett fotograferade på samma väg som Nick och var tvungen att byta film i sin Leica M. Han berättar i Washington Post att han missade bilden därför att det var svårt att byta film i den kameran. Det vet vi alla som har en Leica M2!! --att det är ingen barnlek att göra det ens i soffan?? --hur skall det inte va då när bomberna flyger kring ens huvud?? Kim bor i Kanada idag och det har varit en sammankomst med dem som var med på vägen den dagen!! –det finns berättat om denna sammankomst här!!

Ladda en Leica M4??

Alla juniorer som bara känner till digitalkameror?? --med plats för flera tusen bilder!! –kan ju ta en titt på hur den ser ut!! –den hopplösa Leica M4??

Undertecknad har aldrig tagit några bilder av riktig betydelse?? –men jag och min son Jan har varit med om en historisk händelse?? –Berlinmurens fall!! Då använde vi två Leica kameror M2 och M4!! --men det var inte så brottom då!! Det var dock ytterst spännande och jag skall berätta mer om detta i kommande bloggar!! Här är dock en bild från en av nätterna!!

Berlinmuren demonteras. På östsidan med Leica M + Noctilux och 3200 ASA film.

Postat 2012-06-18 06:36 | Läst 3696 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#415. Fotbolls-EM?? –katastrof?? –eller OK?? Action-foto HÄR!!??

Vad tycker du om Sveriges insats i fotbolls-EM?? Tidningarna vältrar sig i katastrofrubriker!! –hur kunde vi ta stryk?? Jag tycker vi ä OK!! –3 mål å bra spel?? Inga actionbilder tidningarna!! –jag har en!!

Lilla Sverige är en förvånansvärt bra idrottsnation!! –trots att få vet var vi bor!! Det beror naturligtvis på att vi är en välfärdsstat!! –ännu?? Det är status att tjäna pengar på idrott!! –annat är det med till exempel forskning?? –eller arbete?? Många svenskar tjänar storkovan ute i världen!! –och gör ett framgångsrikt jobb!! –i underhållningsbranschen?? –sport!!

Det betyder att vi har stora krav på våra pojkar och flickor när de kommer hem och spelar gratis för kung och flagga!! Pressen sätter upp dem på en piedestal och förväntar sig stordåd i alla situationer?? –ingen nation kan ha bättre killar och tjejer än vi?? De glömmer då bort att andra länder med större urval än oss!! –ja, ja, jag vet att Danmark är mindre!!  --skulle kunna va bättre?? –ibland??

I det pågående fotbolls-EM har vi förlorat med uddamål i två matcher!! –grabbarna har spelat bra?? –ja en halvlek var lite nervös!! –å de har haft ledningen två gånger och gjort tre mål!! Sen har de haft lite otur?? –med några snedstudsar?? Framför allt så har de spelat mot bra och kanske bättre lag??

Tidningarna har som vanligt inte haft några actionbilder!! –utan jag fick rycka ut på matchdagen?? –den mot England!! –å ta några riktiga rykande fotbollsbilder!! –så att åtminstone FS skulle få en actionbild av fotbollens Sverige!!

Postat 2012-06-17 07:08 | Läst 4401 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#414. Speakers corner!! –innan de sociala medierna??

Vi tror att sociala medier?? –är något som kom med internet!! Debatter och framförande av åsikter spelar en viktig roll i demokratier!! –därför har det funnits tidigare i många kulturer!!

I vår tid så kan man nämna Speakers Corner i Hyde Park i London!! Det är det lilla området nära Marble Arch anses vara ursprungliga Speakers Corner!! Nästa gång du kommer till London tycker jag att du skall gå dit och lyssna??Där har det fria ordet använts sedan mitten av 1800-talet.

Under en längre vistelse i London 1967 gick assistent Ninni och jag dit ofta för att lyssna, men mest för att se på folklivet!!Här kommer en del bilder som vi tog från den här tiden!! Alla bilder är tagna med Leica M2 eller Minolta SR 7.

Fackföreningen för färgade arbetare agiterar.

Bobbies ingriper ytterst sällan.

Kristna budskap sprids av flera talare.

Diskussioner uppstår naturligtvis.

Hundar är inte så intresserade.

Aftonen är bästa tiden!

Intresset för diskussioner är stort.

När det blir tätt med åhörare får man hålla sig i staketet.

Vad pågår här?

Postat 2012-06-16 06:50 | Läst 3089 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa