UNDER FOCUS
#388. Kompaktkamera?? –väger dock över kilot!! –eller dags för magnolieblommor!!
Varje sen vår så fylls trädet utanför köksfönstret med vackra djupröda, näsan lila, blommor!! –redan innan bladen kommer fram. Blomningen pågår i flera veckor och klär även marken med fallande blomblad.
Utvecklingen av digitalkameror har gjort att möjligheten att använda gamla goda objektiv igen. Det är bara att skaffa adapter till den kamera du har. Jag har två m4/3 kameror och har skaffat flera adaptrar till olika gamla objektiv i hyllan. Tänk vad kul det är att kunna se genom ett gamalt objektiv och fokusera??
Olympus E-PL1 + Canon 50/0,95.
Stolt magnolieknopp.
Med bländare 0,95 blir skärpedjupet bara några millimeter. Bilden här är inte skärpt i något program!! –för att behålla lite av den ”glöd” som objektivets överstrålning ger.
Om man vill göra en jämförelse mellan drömlinsen från Canon och Noctilux 50/1,0 så kan man sätta på en sådan i stället. Så har man en ny kompaktkamera.
E-PL1 + Noctilux 50/1,0.
Se genom en sådan glugg är få förunnat!!
#387. Va ä normaloptik?? –måste man va normal då?? –eller anden som visste var maten fanns??
Man måste inte vara normal?? --för att använda normalobjektiv!! –men det ger normalliknande bilder?? --eftersom det ser normerat perspektiv?? --för ett normalt öga?? Vad är då ett normalobjektiv??
Det är inte så strikt definierat vad ett normalobjektiv är, man jämför det med vad ögats bildvinkel ser!! –d.v.s. ett normalobjektiv skall ge en bild som har ett ”normalt perspektiv” för ögat?? För ett givet negativ/sensor format så gäller?? --att det skall finnas ett objektiv med en brännvidd som ger den bilden. Det visar sig att diagonalen i sensorformatet uttryckt i millimeter är nära värdet för den brännvidden. För småbildformatet, 24x36 mm, är diagonalen 43 mm. Normalobjektivet bör alltså ligga nära detta värdet. Nu tyckte Leica konstruktören Oscar Barnack att det var lättare att göra ett bra objektiv med brännvidden 50 mm för detta format. Å så blev det normalobjektivet för småbildskameran. Bildvinkeln för Barnack’s kamera blir 45,5 grader. Ögats bildvinkel anses vara ungefär 95 grader med full uppösning, men då har ögat rört sig (skannat)?? –ett stillastående öga ser troligen skarpt med en bildvinkel av ungefär 40 grader. Det värdet stämmer med normalobjektivets bildvinkel, 43 grader.
Nu är det inte sagt att det är den brännvidden som du tycker är normal, du kanske gillar 35 mm bättre?—d.v.s. 63 grader? Det sägs ju att Henri Cartier-Bresson mest använde 50 mm för sina avgörande ögonblick!! Det är troligen en del av myten HCB, för han använde också andra brännvidder. Det kan ju va så att du gillar olika brännvidder för olika situationer. Gatufotografer använder ju ofta korta brännvidder för det anses vara fint att komma objektet nära??
Nu tycker jag att det kan vara en ide att inte vara normal!! –då kanske man gör något unikt?? –som väcker uppmärksamhet. Å andra sidan kan ju det vara dumt?? --varför skall man krångla till det?? –varför låta tekniken göra dig unik. Ta unika bilder utan att vara unik tekniskt sett?? --kanske är det unika??
Jag tog en kamera jag tycker om!! --med normaloptik och besökte torget i Lund med assistent Ninni som köpte färsk torsk. Här är kameran:
E-PL1 + Zuiko 21/3,5
Ned på torget landade en gräsand, en hona, och hon var inte bara intresserad av de vackra blommorna utan hon visste var det vankades mat!!
Den trevliga blomsterhandlaren på torget, där vi ofta handlar blommor till trädgården, hade en påse med bröd och det var nog inte första gången den anden hämtade mat här!!
#386. Naturen har sin gång?? –i vår ankdam?? –reviret måste skyddas!!
Sverige i miniatyr?? –en ankdamm?? Det finns många sådana och jag följer en där två sothöns bestämmer!! De håller rent från alla inkräktare!! –maten är begränsad?? –vasstrå. Kan man göra en jämförelse med vårt land??
Vår ankdam har ju också två sothöns!! –de håller på sitt revir och kan inte stå ut med motståndaren?? –även om den ena är ny?? Båda vill ha tillgång till brödfödan och köttgrytorna!! --och kommer det nån utböling så får han känna på hur det skall va här??
Den ena sothönan har byggt ett bo!! –och det har säkert den andra också?? –men den har jag inte sett ruva.
Vad ruvar i vassen??
Kommer den ena sothönan för nära blir det till att burra upp sig och visa att man är stor!!
Så stor ä jag!!
Blir det närkamp så flyger man snabbt emot varann?? Det gäller att skrämmas. Kommer det något annat parti nära så kan man gå till fight.
Full fart mot fienden??
Den mesta tiden går dock åt till att roffa åt sig å äta sig mätt på all nyuppkommen vass!! Det är ett slita och dra??
Vi får sluta med spagetti!!
Den fortsatta utvecklingen i ankdammen är oviss. Kombatenterna visar inget intresse i att lämna några besked om hur man skall få vassen att räcka. Barnomsorgen är oklar?? --och algblommninge ger en svår miljöpåverkan.
#385. Relax med polis?? –koppla av!! –le åt de förgångna?? --eller Sten Broman ser karneval!!
Stämningen var annorlunda en gång i tiden?? –man kunde skoja även med auktoriteterna!! Det brändes inte skolor och kastades sten på brandmän och polis!! Men det var då det!!
Idag är tillvaron hård!! –man angriper även de som vill oss väl?? Jobbar man som brandman så får man ha stöd från polis. Är man polis så får man ha på sig skottsäker väst!!
Jag skall berätta, i några bilder, från en svunnen tid!! Då visserligen stunderna i Europa och Sverige protesterade och vänstern ändrade mycket. Tron på framtiden hade dock börjat växa!! --vätebomben var inte riktigt så hotande!! Studenterna roade sig vid universiteten!! --och ungdomskullarna, andra världskrigets barn, sökte till kurserna vid de stora universiteten.
Det var karneval i Lund 1970. Det var lite annorlunda då?? –enkelheten fanns där och avslappnad stämning mellan polis och deltagare?? Publiken var glad!! –och kanske drack en pilsner??
Ridande polis med nöje.
Karnevalståget startar.
Jag måste krama polisen när Sten Broman ser på.
Bakåtsträvare som man är?? --längtar man tillbaka till den gamla goda tiden!! –eller vad säger du??
Kamera?? –Leica M2 och Summicron 35/2!! –så klart!!
#384. Vi får olika roller här i livet?? –det gäller att vara skicklig?? –och erkänd!!
Han hade mörk kostym!! –steg in på ”krogen” med stor självsäkerhet?? Han intog så att säga scenen totalt?? Ingen ifrågasatte hans auktoritet!! Han fixade alltid bästa maten!! Bästa service så att säga!!
Han kom plötsligt fram ur det lummiga skogsbrynet, som omgärdade breda vattenfallet. Fallet är bara någon meter högt och vattnet flödar ganska kraftigt på sommaren. I slutet av juni kommer det massor av röda laxar och hoppar upp i forsen för att nå lekplatserna, långt upp i skogen. Flera stora bruna björnar står uppe på forskanten och tar de hoppande laxarna. Några fångar dem i munnen direkt. Våran nästan svarta grizzly kommer gåendes i vattnet på forskanten.
Han kliver majestätiskt ned i det brusande vattnet och gör några dyk ned i det vita skummet. Han kommer upp flera gånger och skakar av sig blötan utan att ha någon lax i munnen.
Den här björnen är mycket stor och han vet vad han gör. Säkert har han fiskat här i många år och finslipat tekniken. Det går inte att se något nere i det skummande vattnet. Han måste känna laxarna med ramarna och på så sätt kunna sätta tänderna i den delikata fisken.
Nu äter inte vår gentleman sin mat mitt i forsen, utan han går upp i den grönskande skogen och äter upp den fina laxen. Efter en stund kommer han ned till forsen igen och fångar sedan snabbt en ny lax och försvinner upp till matplatsen. Sedan ser vi av honom inte mer, han blev nog mätt den kvällen på två laxar.
Det här var en intressant kväll vid Brooks River i Alaska. Vi har mycke att lära från brunbjörnarna. Lär dig något ordentligt!! Ät inte mer än du behöver!! Respektera dina artfränder!!