UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#312. Gatans fotografering?? –glädjen att ströva och se!! –något nytt!!

När vi lever i vardagens rytm har vi en tendens att vandra i rutinens blindhet!! Vi ser inte livet omkring oss, utan optimerar det nödvändiga och inbokade. Barn, mat, jobb!! –ingen hinner fotografera det viktiga!! --att leva!!

Om man bryter sig loss och går ut för att fotografera livet i den urbana miljön så kan man koppla bort alla måste och sluta checka av listan i huvet över vad som måste göras. Jag tar med mig en kamera som jag just då tycker om och sätter på bara ett objektiv. Det är för distraherande att ta med två, för då ställs du inför en valsituation. Använder jag benen så får jag flera objektiv inbyggda i kameran med en gång. Vi är alla olika så kanske du vill ha vidvinkel och jag vill kanske försöka med en normal just då.

Jag tycker om att ha en kamera som ser enkel ut. Jag vill att folk som ser mig skall tänka!! –där är en gubbe med en kamera, han ä nog inte fotograf!! Istället för att tänka!! –där är en fotgraf med avancerade kameror!! Det kan till synes vara det samma, men det är det inte!! –folk ändrar sin inställning, baserad på hur du ser ut!! En liten fick-kamera med ett litet objektiv signalerar ”turist” och en ”julgran” med kameror!! --signalerar någon som jagar bilder. Du blir någon som vill något!! --till någon som tar något!! Du är någon som hör till miljön i stället för någon tränger in i miljön!! Vanligt folk är oroliga för någon som tar något från dem!!

Helst skall man smälta in i gatubilden så att ingen lägger märke till dig. I gatan går detta för det mesta bra. Om någon ser dig ta en bild!! –så ge tillbaka ett leende och se glad ut. Lämna en komplimang, som ”roligt att se någon som är glad i vårsolen”!! –får jag ta en bild till?? När jag är ute på stan dras jag ofta till människor i situationer, som har en relation till miljön. Då är det roligt att vänta ut vad som kan hända om människor passerar.

Jag finner det lättare att fotografer i nya miljöer. Det gör att man faller inte ned i slentrian tittade på samma sak som i vardagens miljö. En ny stad ger ett friskt öga, nyfiket och alert. Hjärnan blir ofta överraskat i en sådan stad och kameran kommer upp oftare.

Jag tror att kameran spelar en stor roll!! –du måste tycka om den och veta hur du skall snabbt trycka av. Den måste vara en del av ditt öga och en del av din arm!! –eller till och med en del av ditt hjärta!! Jag föredrar autofokus, till och med att sätta på ”ansikts-fokus”. Jag sätter allt på auto!! Varför skall jag bry mig om det tekniska!! –när jag skall försöka fånga en känsla!!

Jag strävar efter glada bilder!! –vem vill ha en sorgsen bild?? Den skall vara sann och engagera betraktaren, helst då på ett positivt sätt. Jag tycker inte man skall fotografera människor i utsatta eller kränkande situationer!!

Förra året tog jag tre bilder, som jag är nöjd med!! Det gör att jag önskar försöka igen!!

Kållered, 2011.

Lund, 2011.

Lund, 2011.

Postat 2012-03-06 06:58 | Läst 3343 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#311. London i en annan tid?? –eller barnarbete??

Det var innan grönsaksmarknaden blev en turistfälla. Det var fortfarande hårt arbete av omlastning och transporter, och grossisthandel. Bland alla gubbar, kvinnor sågs sällan här, fanns det barn som körde kärror.

Det var rostat bröd och bacon till frukost!! –å stekta korvar och ägg!! Allt serverades av frackklädda män. Det var inget lyxhotell, utan ett ganska litet hus inklämt bland andra trevåningshus. Vi fick byta skjorta varje dag, kragen var kolsvart av all rök i luften. Vi tog tunnelbanan till Covent Garden, flera dagar för assistent Ninni och jag tyckte det var kul att se arbetet med att lasta och lossa trädgårdsprodukter och blommor.

Hårt arbete som säkert krävde sin man!! –eller skulle det visa sig även barn!! Det här var tiden för Swinging London!! –1967. Moderna kläder, musik och mode!! Turismen började blomma och Beatles var redan vaxfigurer.

Det stämde liksom inte, varför skulle barn jobba med transporter?? Vi såg det här och där!! Kanske de tyckte det var kul att hjälpa till i familjeföretaget. Det såg inte plågade ut!! –de tyckte nog det var kul.

Jobb i familjeföretaget? London 1967. Leica M2+Summilux 50/1,4

Postat 2012-03-05 06:11 | Läst 4287 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#310. Privilegierad!! –född till det!! Vaktas noga!! –eller knäpp knappen!!

Regerat mer än ett halvsekel!! –över en gammal kolonialmakt!! Bär en klänning bara en gång?? –lever i en isolerad fullmakt?? Enorma rikedomar till ett liv i skyddad lyx!! Ständigt bevakad av regementen!!

Här gäller tradition framför allt!! Börd och skolning är fundamentet för makt. Symboliken, prakten och glansen!! --inför undersåtarna!! --gör skådespelet till ett viktigt moment för att markera distansen mellan låg och hög.

Inför byte av gardet vid slottet är det ytterst viktigt att allt sitter rätt!! –inte en knapp får sitta snett eller vara opolerad!! Officeren, troligen major och säkert av hög börd, leder inspektionen av "Welsh Guards" regementet!! – underofficeren verkställer markerade felaktigheter.

Knäpp knappen!! Buckingham Palace. London 1967.

Postat 2012-03-04 06:54 | Läst 3347 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#309. OBS!! ”Slow photo” -->15 sekunders beskådan och eftertanke!!

Vi rusar genom livet!! Bilder far förbi i en allt högre fart!! –allt måste ske i MTV-hastighet!! –mindre än 3 sekunder!! Om Du inte har åtminstone 15 sekunder över för den här bilden, så öppna inte bloggen!!

En gång i tiden, för inte så länge sedan, var det inte så bråttom. Alla hade tid att leka med barnen och läsa en bok. Kanske man tittade på den enkanalia TVn, någon timma. Kanske visades någon enstaka idrottshändelse per år på dumburken. Man hade tid att gå och se en bandymatch eller till och med en cykeltävling. Det fanns tid att beskåda en bild i tidningen en lång stund och undra över vad den berättade och vad man menade med att ha den med i artikeln. Hör och häpna man gav sig tid att läsa i tidningen.

Från den här tiden har jag en bild som jag vill att du skall titta på och kanske fundera över vad den berättar. Den är tagen i London East End 1967, så att du har rätt tidsrymd klar för dig.

London 1967. Leica M2 med Summicron 35/2.

Det var allt jag ville. Bara ge Dig en stund!! --till att stanna upp och fundera.

Postat 2012-03-03 06:31 | Läst 5046 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#308. Isbjörnen kan simma långt?? –hur långt?? --eller elda kamera??

Den Artiska vinter havsisen har minskat konstant de senaste 40 åren. Just nu är praktiskt taget hela Svalbard isfritt. Det betyder att isbjörnarna måste simma allt längre sträckor för att hitta sälar på isen!!

National Snow & Ice Data Center visar från mätdata att havsisen i Arktis har minskat konstant de senaste 40 åren. Detta leder till att isbjörnarna tvingas att rör sig över allt större områden för att finna föda på iskanterna, där sälar lever.

Studier av isbjörnar med radiosändare har visat att en isbjörnshona simmat rekordlångt, 69 mil, under nio dagar i Beaufort sundet. Honan förlorade 22 % av sin vikt och ungen dog på vägen. Det här är, enligt forskarna, orsakat av att allt mindre is finns i områden där honorna föder upp sina ungar.

Dagens iskarta över Svalbard visar att all landområden som möter Golfströmmen är isfria och iskanten för fast is ligger fortfarande uppe vid 82 breddgraden, precis som i september.

Uppe i Svalbard så är isbjörnen ständigt på jakt efter säl. Han anfaller från is eller från vattenytan. Det är lättare att gömma sig i vattnet och slå till över kanten. Så det är bara att hoppa i.

 

Det är fint väder eller dåligt väder!! Bara att hoppa i.

När man väl slagit bytet så gäller det att få upp det på isen och börja spisa. Ibland dyker det upp en rival och vill dela maten. Men vanligen är det två-årsungen som vill ha en stor bit.

  

Det är lite dimmigt, så därför tog jag honom. Nä jag vill äta först. Dra inte!

Efter att man ätit en bit så gäller det att ge sig ut på ny jakt. Där ute på isen ligger det nog en säl till!!

   

Nu tar vi den här också!

Vi landkrabbor som lever på en båt vi får göra upp eld på land å grilla några korvar och dricka några öl. Det är inte lätt att hitta drivved till brasan så man får elda upp vad man kan hitta. Ibland får man offra en Canon 1Ds II. De blir ju ändå omoderna!!

Hej å hå, elda på!!

Den fotografiska sensmoralen i den här bloggen är att när man i vildmarken så skall man inte bara plåta när solen skiner. Det blir inte ärligt!! –ty vädret är kass många stunder och då blir plåtandet en utmaning!!

Postat 2012-03-02 06:32 | Läst 7725 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa