UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#209. Leitz Noctilux M 1:1/50 @ 1,0!! – en glugg för en gyllene arkitektur??

Ett gyllene tillfälle?? –en gyllene byggnad?? –en gyllene arkitektur?? –med gyllene ytor!! --att plåta med en glugg som bara kan ge ett gyllene resultat!! Drömgluggen från Leitz!! –Noctilux!!

I helgen invigs Domkyrkoforum i Lund. Byggnaden är ritad av den unga kvinnliga spanska arkitekten Carmen Izquierdo och den har en mycket modern och oförvägen utformning med en guldlik metallyta. Den bryter av mycket utmanande mot den gamla 1100-tals domkyrkan med sin grå sandstensyta.

Jag tyckte det skulle vara en utmaning att plåta den här byggnaden med en ljusstarkt objektiv?? --så att man skulle få fram den ”glöd”! --som bildas vid bländare 1,0 hos Noctilux. Jag satte objektivet på min Olympus E-PL1 med en adapter köpt för 20 dollar från ebay. Med kropp-faktorn blir det ett 100mm objektiv!! Här kommer bilderna:

Jag hade med mig Panasonic GH2 med 14/2,5 för att få en mera vidvinklig bild också.

Postat 2011-11-25 06:59 | Läst 4474 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#208. Avslöjande!! –manipulerade pressbilder igen!! –ung fotograf utnyttjad??

Ung pressfotograf utnyttjad!! –manipulerad bild publicerad i tidningen!!  Internationella stjärnor inblandade!! Efter lång tid blev det avslöjat!! Djuplodande gammal murvel tog fram fakta–sportchef klippte ihop bilder utan fotografens kännedom!!

Den unge fotgrafen fick i uppdrag att fotografera den internationella tävlingen i Tinnerbäcksbadet 1959. Läktarna var packade med intresserade åskådare. Han hade Rolleiflexen och det gamla, men nyladdade, Braun blixtaggregatet med sig för att ta kvällsbilder. Det tyska simhopparna gjorde spännande hopp från 3-meterssvikten och landade i det svala vattnet i utomhusbassängen. Juniorplåtis brände av en 7-8 bilder och gick hem och framkallade. Det var inte tid att torka filmen!! --utan det blev våtkopiering?? Filmen lades blöt på en glasskiva som sattes in i kopieringsapparaten. Efter kort sköljning doppades bilderna i blåsprit för att torka snabbare på glansplåten.  

Jag lade som vanligt bilderna på sportchef Klings skrivbord. Kling blev senare redaktionssekreterare på Örebro Kuriren. Nästa dag när jag skulle kolla vilken bild som kom in?? --så blev jag förvånad. Kling hade klippt ihop tre bilder!! --värsta Photo Shop jobbet!! Fast dä va nog sax??

Jag tyckte det var en kul ide och blev glad att han använt flera bilder. Jag minns inte om jag fick arvode för tre bilder??

Hur annorlunda såg man inte på den här tiden?? --på fotografens arbete. Ingen frågade om beskärningar eller montage?? Inte behöll man fotografens format och beskärning. Jag hade lämnat ifrån mig bilder som såg ut så här!!

Å så blev man totalt manipulerad av sportchefen!! Men det var kul på den tiden i alla fall. Idag är det nog mycket tuffare!!

Postat 2011-11-24 07:36 | Läst 4767 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#207. Rolig bild?? –vad är det?? –du kanske inte alls tycker det är roligt!!

Det är roligt att plåta!! –men tar du roliga bilder?? Ler man åt dina bilder?? –det är ju det man hoppas!! –om man visar sina bilder. Själv har jag försökt leta roliga bilder i många år!! –ja nästan sedan början.

Vi är alla olika!! --och inte konstigt alls så tycker vi olika bilder är roliga. Visar man en bild som man själv tycker är rolig!! –kan man få vilken reaktion som helst!! –en ler, en ser ut som ett frågetecken och en blir förbannad!! Helt naturligt!! –och man skall kanske vara glad att någon reagerar över huvud taget!!

Jag har två bilder som jag tycker är roliga och tänkvärda?? –men då krävs det att du tittar en stund!!

Phoenix 1990.

Hanover, New Mexico 2003.

Vad tycker du? Kul?

Postat 2011-11-23 07:24 | Läst 4864 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#206. 36 MP i D800?? –ä dä gränsen?? –knappast!! –dä int så impo!! –54MP hade vart nått!!

Ryktens sprids om Nikon D800?? –med 36 MP sensor?? Kan det va gränsen?? –knappast!! –dä inte ens mediokert!! Det kommer ändå värre pixel-mastodonter!! –man undrar bara hur PS skall klara att tugga runt alla nollor och ettor??

Branschen kring rykten om kameror växer!! --och man finner nu gissningar om hur nästa generation av sensorer skall se ut?? Det lutar år mer och mer pixels!! Bilder på Nikon D800 dyker upp här!! Troligen kommer nästa 5D xx från Canon också att vara en pixelstinn variant. Sifforna för D800 gissas till 7360x4912 för troligtvis en 24x36 mm sensor. Det skulle ge 36 MP å det låter ju imponerande?? –men det är inte så konstigt om vi tittar närmare på siffrorna.

Det här ger en cellstorlek av 4,9 mikrometer och det är ju rejält mindre än vad som kommer i Canon 1D X, som har 6,9 mikrometer. Men om vi jämför med Panasonic GH2 som har 4,3 så förstår vi att det inte är så unikt. Sensortillverkarna, som Sony, kan göra celler ned mot 1 mikrometer.  Nu är det inte bara frågan om att göra små celler och många, processorerna måste också kunna läsa ut dem från CMOS plattan. Genom att sätta in fler processorer, som samverkar till den hela bilden, kan man komma långt idag!!

Men hur är det då med upplösningen hos en 36 MP sensor?? –den blir ju ganska bra, men inte så markant bra som man kanske tror!! Antalet linjer per höjd (lh) är 4912 och det ger en Nyquist gräns av 102 linjepar/mm, motsvarande för GH2 är 133. Nu får man räkna med att en Bayer Mosaic mönster hos sensorn sänker upplösningen till 102/1,414 = 72 lp/mm, som skall jämföras med 96 lp/mm för GH2.

Finns det någon gräns?? –ja det finns det men så länge vi håller oss över 3 mikrometer små celler så tror jag det är möjligt att bygga sensorer som går att läsa ut. Väljer man till exempel 4 mikrometer som cell!! --så ger det på en 24x36 mm platta antalet pixels 6000 x 9000 =  54MP!! Skulle man på motsvarande sätt välja storleken 3 så blir det 8000 x 12000 = 96 MP. Detta är inte alls någon utopi!!

Nu kommer snart organiska-CMOS plattor, kolla här, där den ljuskänsliga delen av CMOS plattan är organiska molekyler?? --som sitter kopplade till kiselatomer på ytan. Troligen kommer inte sådana plattor behöva mikrolinser för varje cell utan molkylen är träffpunkten. Den här typen av plattor har problem, men de är säkert möjliga att lösa.

Nu kan man fråga sig om man behöver så många pix?? –nä det tycker inte jag!! –10MP är tillräckligt!! –som i den här bilden!!

Fort Worth, Texas 2007

Postat 2011-11-22 06:34 | Läst 4104 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#205. Köp e-fotoböcker?? –javisst, rädda träden!! –glöm tunga pappersböcker!!

All träd, inkluderande den skövlade tropiska urskogen, är en avgörande del av livsprocesserna på jorden!! Ta ett litet steg i riktning mot att rädda miljön, och behåll så många träd som möjligt, genom att läsa elektroniska böcker, så kallade e-böcker!!

Spara träden som tillverkar vårt livsviktiga syre.

Det moderna samhället slösar bort många träd i naturen genom att trycka böcker och tidningar. Nu finns det ett mycket effektivt alternativ till att sprida kunskap och kultur, nämligen genom elektroniska media. Distributionen av e-böckers öppnar en ny väg till konsumenten. De har blivit allt mer populära genom att de lätta läsplattorna och datorerna blir allt billigare.

Du skämtar väl?? –man kan väl inte läsa en fotobok som e-bok!! Nä jag skämtar inte!! –jag är helt övertygad att vi kommer att läsa nästan alla böcker elektroniskt om tio år!! Bara specialupplagor av lyxkaraktär kommer att tryckas. Idag publiceras e-böcker i två olika fil-format, EPUB eller PDF. EPUB är ett stream-format i html och lämpar sig för löpande text, men är inte så smidigt för bilder. PDF är ju ett gammalt välkänt format för text och bildsidor, och är ju en digital print-fil. Den stora draken Amazon har i sin läsplatta AZW, som format, men läser i sina nya färgplatta, Kindle Fire, i stort sett alla format inkluderande PDF. Just nu är det sannolikt att en fotobok lättast produceras i formatet PDF. Observera att läsplattor är mycket lättare än böcker!! –man somnar inte med en smäll!! Vill du se stora bilder när du läser boken så får du skaffa en stor dataskärm. Läsplattorna blir allt mer läsvänliga och är inte alls så svåra att läsa som en dataskärm.

Det finns en rad läsarprogram för dator, e-platta, och telefon. För datorer finns t ex Adobe Digital Editions, som är utmärkt för PDF-böcker. För plattor och phones finns en rad olika appar för att läsa olika format. Om du vill läsa mer i detalj om e-böcker kan du gå in här!!

Hur får man då tag i e-böcker?? –och hur mycket kostar det?? Kors i taket men det är faktiskt gratis i Sverige!! Våra utmärkta stadsbibliotek lånar ut e-böcker gratis!! Gå in här och kolla om du hittar din favoritbok på ditt bibliotek!! De stora nätbokhandlarna säljer allt mer e-böcker och du kan gå in hos dem och kolla vad en bok kostar. Det intressanta är att läsböcker ofta har inbyggd ljudbok!!

Själv tror jag mycket på e-fotoböcker och har producerat fyra stycken de senaste åren. Det intressanta är att du kan publicera och distribuera din bok till biblioteken och marknaden för en kostnad lägre än 1000 kr!! Jag skall komma till detta i senare bloggar!! De här böckerna har jag publicerat som e-böcker:

En skola 1959, En elevs fotodagbok. ISBN 9789197800518

Vårt skräp - framtidens fossil. Föremål i New Yorks smältdegel. ISBN 9789197800525

Berlinmurens fall. ISBN 9789197800570

Humor i bilder. ISBN 9789197800556

Logga in på ditt bibliotek och låna dem gratis, så ser du hur kvaliteten kan vara på enkla fotoböcker!


Postat 2011-11-21 07:34 | Läst 4928 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa