UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#194. Bäst i test?? Vilket?? Objektiv testing!! –sammanfattning??

Så var då alla mina objektiv testade!! Vi har jämfört gammalt och nytt!! Vilket är bäst?? Måste man köpa nya gluggar så fort de kommer ut??  --eller kan man behålla de gamla!!

Ett objektiv innehåller många aspekter, som påverkar om man skall tycka om det. Den grundläggande är dock om det tecknar skarpt och snyggt!! Om en bild är skarp eller inte styrs dock tekniskt också av vilken sensor man använder!! –alltså inte bara av objektivet!!

Några ord om sensorer. Upplösningen styrs i huvudsak av hur många små pixels vi har per längdenhet. Nu sätter dock tillverkarna små linser på varje pixel, anti-aliasing, som skall ta bort mönsterstörningar. Dessa linser sänker upplösningen under den så kallade Nyquist-gränsen, som är (antal pixel/bildsidans längd i mm)/2  = antal linjepar/mm.  Låt oss ta några exempel;  sensorn i Canon 5D II har 3724 pixel på 24 mm sidan, det ger 78 lp/mm. Samma värde gäller för Canon 1D III, medan 1D IV har 88 lp/mm. Den bästa mellanformat sensorn, Phase One IQ180, har 96 lp/mm. Panasonic GH2 har 3456 pixel på 13 mm, alltså 133 lp/mm. Det härgivna värdena är Nyquist upplösningen. Den verkliga upplösningen ligger betydligt under detta värde, nämligen värdet dividerat med roten ur 2 =1,4.

Till att börja med, vårt öga kan se så där 4-8 lp/mm, om vi är unga. Hur bra upplösning behöver vi då för olika medier?? Vanligen skriver en bläckstråleskrivare ut med 240dpi/färg, som alltså blir 240 linjer/ 25,4 mm = 9,4 linjer/mm, alltså 4,7 lp/mm. Din dataskärm har kanske 100 dpi, som ger ungefär 2 lp/mm.  Det betyder att vi kan förstora ungefär 20x för en bild med 96 lp/mm och fortfarande vara inom ögats upplösningsförmåga. För en 4x6 cm sensor blir det 80x120 cm stor bild. Nu är det inte hela sanningen, via datorteknik kan man göra en lika stor bild med ett småbildformat. Man får också ta hänsyn till betraktningsavståndet, som spelar en stor roll. En faktor som styr hur vi uppfattar upplösningen är den så kallade akutansen. Grovt kan man säga att det anger hur brant kanten mellan svart och vitt är!! En diffus kant ger låg akutans. Man kan se det tydligt hos ljusstarka objektiv vid full bländare och speciellt ute i hörnen.

I vår test av upplösningen hos mina objektiv har vi använt Paterson Optical Test Target. I deras anvisningsbok säger de att för de flesta fotografiska ändamål kan man nöja sig med 30 lp/mm. Låt oss ta det som ett riktmärke för om ett objektiv är godkänt!!

Här vår lista över objektiv (länk till en pdf) och dess upplösning vid full bländaröppning och bländare 5,6.

Tabell

Här är några iakttagelser man kan göra. All objektiven har godkänd upplösning!! --även vid full bländaröppning!! --och ute i hörnen!!  Dyra objektiv, som Noctilux, behöver inte vara bäst!! Det lilla objektivet Zuiko 50/1,4 är bäst i test!! Den förutfattade meningen att öststatsobjektiv är bara skräp!! –stämmer inte alls!! Helios 44M-4 har utmärkta prestanda och hamnar på andra plats. Det objektivet kostar nästan ingenting, under hundralappen, på loppmarknad. De zoom-objektiv, som vi testat på olika inställningar av brännvidd, visar utmärkta prestanda och är väl så bra som fasta brännvidder. På senare tid har objektiv med korta brännvidder blivit populära eftersom de kan användas på m4/3 kameror och andra sensorer mindre än 24x36 mm. Priserna har gått upp drastiskt det senaste år. Till exempel det utmärkta Zuiko 21/3,5 kostar 3500 kr på ebay.   De här objektiven visar mycket bra prestanda och kan mycket väl användas på nya kameror via adaptrar.

Vi får ju ha en bild på de två bästa objektiven!! Så har du en sådan här uppsättning??  --så behöver du inget annat, bara en finkornig film!! --å sen ut å plåta!!

   

Zuiko 50/1,4 och Helios 44M-4 monterade på vår testkamera Panasonic GH2

Postat 2011-11-10 07:43 | Läst 4949 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#193. USA vår hackkyckling?? –har en underbar natur!!

Landet många tycker illa om!! –landet som skitar ner!! –landet med kass kultur!! –landet heter USA?? Ack, så orättvist?? –det landet har de mest framstående universiteten!! –det landet har framstående konst, bild, ord och  musik kultur!! –och en underbar natur!!

Kritikerna av USA dess livsstil har på många sätt rätt och det är mycket man tycker skulle ändras på i detta stora land. Jag tänker dock inte bemöta kritiken i alla påstående i inledningen, utan skall påminna oss om den natur som finns i smältdegeln USA.

Jag har kortare eller längre perioder besökt 25 delstater i USA, närmare hälften. Om man tänker på naturen i USA så den mycket variationsrik och i många områden väl bevarat. USA är inget tätbefolkat land utan det finns plats för många och stora nationalparker. Kom dessutom ihåg att USA var en av de fösta länderna som inrättade skyddade nationalparker. Jag har varit huvudsakligen i västern. Jag tänkte jag skulle plocka fram några pärlor, som jag tycker om.

Petrified forest, Arizona.

Den största sevärdheten i USA är de förstenade träden i Arizona. Detta är en unik plats för hela klotet. Inte någonstans finns det så många bevarade träd, som infiltrerats med kvarts i underbara färger. Man står stum inför dess åsyn!!

Yellowstone in Wyoming, Montana, Idaho.

Yellowstone är den äldsta nationalparken i världen och stor som Södermanland. Naturen är mycket varierad med ett intressant djurliv, men är också känt för sina gejsrar. Här finns otroliga scenerier med varma källor. Glöm inte bort att gå ut på natten och plåta. Här kan man bo bekvämt på hotell, men undvik högsäsong. Vår och höst är kanon.

Hawaii.

Ögruppen Hawaii är otroligt sevärd ur många synpunkter. På den stora ön Hawaii finns jättevulkanen Kilauea. Den är ständigt aktiv, mer eller mindre, men ständigt rinner det ner lava i havet. Ett spektakel av naturens underverk. Även växtligheten på denna ö är underbar, som till exempel stora träd av jakaranda med bara blå blommor.

 Glaciärsjöar i Denali, Alaska

Delstaten Alaska är som en enda nationalpark. Här finns kontinentens högsta berg, Mount McKinley, med den imponerande nationalparken Denali. Här finns björn, varg och älg och många andra sällsynta djur.  I norr kan man se isbjörnar och i söder täta bestånd av brunbjörnar som käkar lax. Ingen annan stans kan man gå omkring bland stora björnar utan att bli tuggad i bitar.

Kära vänner klaga inte på USA, där finns mycket att se och uppleva.  

Postat 2011-11-09 06:25 | Läst 7146 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#192. Hur bra är ett modernt zoom-objektiv?? Kan den mäta sig med singlar?? Objektiv testing!!

Köper man grisen i säcken?? –när man satsar på ett zoomobjektiv?? –de är ju så bekväma att resa med!! –många objektiv i ett!! Frågan är hur skarp en modern zoom, som Lumix Vario G 14-140/4-5,8 är om man testar den??

Eftersom en zoom skall täcka ett helt brännviddsområde så måste dess konstruktion bli komplicerad och många kompromisser måste göras!! När man testar ett objektiv så är det inte bara objektivets upplösning som spelar roll utan man måste ta hänsyn till att sensorn i kameran har tillräcklig upplösning för att avslöja objektivets gräns. Som användare är det ju viktigt att mina objektiv helst skall vara bättre än sensorns gräns. Det är tveksamt om så är fallet, i alla fall?? –men flera av de objektiv jag testat i år är nog bättre än sensorn. Kameran jag använt är Panasonic GH2, som har en Nyquist upplösning av 133 linjepar/mm. För en sensor med Bayer-mönster blir den verkliga upplösningen 133/1,4=96. Det här värdet uppfyller många av de objektiv jag testat, speciellt vid bländare 5,6 och i centrum!! –men även vid full bländaröppning förekommer 96 lp/m.

Hur klarar sig då Lumix Vario G 14-140/4-5,8 vid olika brännvidder. Vi kollade för brännvidder från 50 mm och nedåt. Metoden var som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Vi ställde fokus i centrum av bilden och eftersom vi har en bildfältskrökning i de flesta objektiven så får vi summan denna och objektivoskärpan ute i hörnen!! –men det är juvad vi ser i verkligheten. För brännvidderna 50, 35, 28, 24, 21 och 14 mm så var upplösningen i centrum bättre än 84 lp/mm!! Det vill säga nära eller lika med övre gränsen för sensorns upplösning. Ute i hörnen så ligger upplösningen i intervallet 66-84 lp/mm. Detta är långt bättre än de 33 lp/mm som anges, av Paterson-manualen, vara den upplösning som krävs för skarpa 30x40 cm utskrifter.

Det betyder att det här objektivet, som är konstruerat för m4/3 formatet, är långt bättre än det behöver vara för sensorer som sitter i m4/3-kamerorna idag!! –och även sitter i andra kameror?? Det bör betonas, att vad jag vet finns det inga sensorer att köpa idag som i praktiken har en bättre upplösning än 96 lp/mm. Inte ens i mellanformatkamerorna.

Vi avslutar med en bild tagen med det här objektivet i kyliga breddgrader. Det fungerar utmärkt på resor och skulle kunna vara det enda objektivet i de flesta situationer. Min assistent Ninni har använt det mycket i fält.

82 breddgraden nord. Svalbard 2011. Panasonic GH2, Lumix Vario G 14-140/4-5,8. 1/400 sek @9,0 ISO 250.

Postat 2011-11-08 07:22 | Läst 4206 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#191. Rekordutsläpp av koldioxid på jordklotet. När skall du, eller vi starta städningen?

Radio och tidningar meddelar att under år 2010 släpptes det ut rekordmängder av växthusgaser i världen. När skall västvärlden börja reagera och städa upp?  USA och Europa fortsätter att sprida ut avgaser och nu tillkommer Kina med en tillväxttakt högre än någonsin.

Ända sedan industrialismens start i England med Spinning Jenny och ångmaskinens drift av pumpar i gruvor och ångloken har västvärlden bränt onaturligt stora mängder fossila bränslen. De säger sig självt att detta är en process som ökar mängden koldioxid i luften.  Men så har också halten atmosfärisk koldioxid ökat med 30% (IPCC-data) till idag.

Trafik på Oxford street i London 1967.

Storstäderna i västvärlden och Kina är ju idag igenkorkade med bilar, och så har det varit sedan länge, som framgår av bilden ovan från London 1967. Det kan ju vara en tröst att vi troligen har passerat konsumtionstoppen för förbränning av råolja och en dag, inom hundra år, så är den slut.

Då kan det dock vara försent att stoppa den globala påverkan som koldioxid har på vårt klimat. Växthusgaserna har till följd att jordens temperatur stiger snabbare än den naturliga interglaciala temperaturhöjningen orsakar. Detta kommer att ge mindre mängder is i Arktis under sommarhalvåret, något som vi redan kan se från satellitbilder som avslöjar att det är rekord lite is i år.

Var är isen? Isbjörn i Hinlopen, Svalbard 2007.

Det finns tecken på att vårt närklimat förändras mot ett mer drastisk vädermönster. Översvärmningar blir vanligare, som nu i Thailand. Sandstormar dyker upp i Arizona. Regnkatastrofer av förut ovanligt slag förkommer, som nu i Genua. Det går att vifta bort dessa iakttagelser som tillfälliga, men mönstret verkar förändras mot det värre. Rent logiskt verkar det sannolikt att så är fallet, om man betänker att vi just nu förändrar temperaturen i olika områden mot ett högra värde. Detta ger ändrade strömningsmönster i atmosfären, men det är svårt att förutse. Vårt väder styrs av kaosprinciper och det vet vi så lite om. Vi har inga bra räknemodeller.

”Flodding” i öknen. Phoenix, Arizona 2003.

Vem är det som skitar ner? Jo det är du och jag och resten av västvärlden och nu Kina. Vem tycker du skall städa upp? Vem skall ta konsekvenserna av skiten? Det vore väl rimligt att vi som skitat ner också skall städa upp och förändra oss till det bättre. Så verkar det inte bli, utan de rika och nyrika fortsätter att skita ned. Politiker i vä(r)stvärlden styrs huvudsakligen av pengar och röster. Därför låter de det gå åt skogen.

Kanske du och jag skall göra något, gå före med gott exempel? Kan en lite obetydlig fotointresserad individ göra något? Jag tror det är enda vägen. Fotografer måste dokumentera vad som händer med vår natur. Ut med kameran och visa vilka konsekvenserna är av vårt slösaktiga liv. Kom fram ur gömslena ni som plåtar naturen. Visa vad som händer och tala om för folket hur det står till med vårt lilla tunna syreskal. Vårt livsrum. Plåta inte så ofta ekorrar, vi vet hur de ser ut.

Plåta inte mig, utan visa hur du skitar ned i naturen.

Postat 2011-11-07 07:37 | Läst 6765 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#190. Det gäller att ta rätt tofflor!! –avslöjande KORTfilm??

Någon har gått in i templet? –det stod två par trätofflar utanför!! –det är inte ovanligt att ta av skodon?? –innan man går inomhus i det här landet!! De va trätofflor?? –å vi va inte i Holland?? –utan i det religiösa Japan!!

 Det fanns en vacker väggbonad!! –med blommor!! -- i ingången till templet. Skön att beskåda! Men så klev ägaren till ett par av tofflorna ut?? –en man med underlig  huvudbonad!! --och någon slags träspatel?? Han var ännu mer skön att beskåda!! -- kanske var han shinto präst??

Så här ser det ut på KORTfilm!!

Tempel i Tokyo 1988

Postat 2011-11-06 08:13 | Läst 3550 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa