UNDER FOCUS
#204. Saknar jag film?? –absolut inte!!
Saknar film?? –nä det kan jag inte säga!! –jag saknar inte heller kemikalieångor!! –fläckar på fingrar!! –slask med giftiga kemikalier!! –avyttra miljöfarligt gods!! Jag saknar inte heller dammfläckar, tork avlagringar, och repor på filmen. Nämnde jag allt damm??
Nu mer än tio år in i den digitala äran kan man dela in fotograferna i tre grupper: De som brukade skjuta film, de som aldrig använt film och de som skiter i film!! Men ändå finns det ett intresse i att göra svartvita bilder!!
Jag har gjort min andel av foto med film, kanske mer än de flesta. Jag har i princip stått i ett mörkrum någon dag i varje vecka sedan början av sextiotalet. Men det var slut i mitten på nittiotalet. Jag har svurit mycke över fotokemikalier, och jag är livslångt märkt av dem genom allergi!! Så jag har fyllt mina lungor nog med giftiga kemikalier. Jag är glad att dagens ungdom inte behöver göra det!!
Men jag kan fortfarande tycka om den nyans och färg bilder från film ger. Jag tycker om svartvita bilder, men det kan man fixa från digitala filer!! Genom att skjuta digitalt RAW kan jag skaffa precis de stämningar jag vill genom att arbeta i datorn. Detta kan man inte göra med en enkel film! Det finns flera programvaror som kan hjälpa dig att få fram den fina känslan av ”film” till exempel DxO FilmPack 3. Silver Efx Pro är också en annan programvara för svartvita bilder. DxO är mera specifikt inriktat mot att kopiera egenskaperna hos olika gamla filmer som fanns en gång i tiden!! –även färgfilmer. Så går du där i nostalgi och ånger efter diafilmen du hade på sextiotalet så skaffa en plugin!! De kan fixa dina digitalfiler!
New York 2007. Canon 20D. Till svartvit med Silver Efx Pro.
#203. Behöver vi bättre kameror?? –nej nu ä dä bra!! –eller måste hjulen rulla?
Nu får det vara bra!! –kamerorna är tillräckligt bra nu!! –nästan alla fotografiska situationer kan lösas med dagens teknik och kameror!! Alternativa lösningar finns redan i de modeller som saluföres!! Säg emot mig om jag har fel?? Ge exempel!!
Här kommer nu en reaktionär gubbe!! –som inte vet vad han talar om!! Naa jag tror jag är ganska modern?? --och jag har använt kameror sedan 1955!! Jag är tekniskt hyffsat utbildad!! –tyvärr så långt att jag vet mycket om ingenting!! Professionellt har jag jobbat med digitalkameror sedan 1985!! --och även utvecklat en del gamla kopieringsmetoder för film!!
Det var inte mig vi skulle tala om utan min ståndpunkt!! --att vi i stort kan sätta stopp för kamerautvecklingen här och idag!! --och använda de kameror som finns i lådorna hemma!! ----gamla och nya, de räcker länge!!
Varför då?? –jo det är slöseri att lägga resurser på något som är bra nog idag. Till exempel så skitar vi ner i naturen med flamskyddsmedel vid halvledartillverkning. Isbjörnens första kull dör på grund av detta!! De flesta tillverkarna släpper nya modeller varje år och detta är helt onödigt!! Varför??
Om vi ser över utvecklingen för film baserad fotografi så utvecklades den under 150 år, och nådde på åttiotalet en utmärkt nivå!! Filmerna återgav naturliga färger och hade en utmärkt upplösning. Silverkornen var av storleksordningen 3 till 8 mikrometer. Helt tillräckligt för de optiska prestanda som kamerorna hade vid den här tiden. Vi kunde ha stannat här!! --med den teknik som film gav, ty autofokus och ljusmätning var tillräckligt bra!! –för de flesta tillämpningarna. Men så händer något som gör att denna teknologi dör ut!!
Halvledaren upptäcks i mitten av 1900-talet!! --och redan i slutet av sjuttiotalet kom de första ljuskänsliga CCD-sensorerna!! --och på åttiotalet var de etablerade inom vetenskapen, som i astronomi och elektronmikroskopi. Till en början såg det ut som om CCD-cellen aldrig skulle komma ner till silverkornets storlek?? --men si i slutet av nittiotalet var de lika stora!! Saken var klar de digitala kamerorna utvecklades till samma nivå som film kamerorna!! Datorkraften gjorde att man kunde processa nollor och ettor allt snabbare!! --så att autofokus och bildbehandling kunde ske i kameran ytterst snabbt. De flesta av kamerorna innehåller redan idag ett överflöd av finesser och funktioner som är grädde på moset!! De behövs sällan!!
Det är ingen större skillnad på bilder vi tog på 50-talet och idag!! –eller hur??
Kvällsmatch, Linköping 1958. Rolleiflex 80/3,5
Close up, Svalbard, 2011. Canon 1D III, EF100-400/4,5-5,6
Det betyder köp inga fler kameror. Så stannar hjulen på kamerafabrikerna och de kan börja göra något nyttigt, vindkraftverk??
#202. Platt på magen!! –låg skottvinkel!! –lång glugg!! –frilagd bakgrund!! –dä inne nu??
Det är inne nu bland naturfotografer?? –låg bildvinkel och lång brännvidd!! --för att frilägga bakgrunden så att den blir oskarp!! Det ger en nästa total isolation från naturen runt djuret i bilden!! –är det bra??
Det här sättet att superisolera föremålet i bilden har blivit allt vanligare. Det går nog en del mode i detta sätt att fotografera. Den ledande naturfotografen just nu är Brutus Östling och hans bilder är mycket avslöjande och koncentrerade kring den enskilda fågeln!! –som en understrykning av personligheten eller situationen i bilden!! Brutus bilder är bra och populära. De bygger på möjligheten att frilägga ett dramatiskt ögonbild!! --genom att ta snabba serier av bilder!! Nackdelen med denna typ av naturbilder är att man går miste om naturen i omgivningen!!
Jag har också tillämpat metodiken!! –ibland!! Som vid ett besök hos kejsarpingvinerna vid Snow Hill i Antarktis. Liggande på magen i sextimmar, med en brännvidd av 1,3x1,4x400 = 728mm, är obekvämt och kallt i minus tjugo grader!! –men det gjorde att jag kunde frilägga ungarna trots att ljuset var intensivt.
Flygförsök vid Snow Hill 2007
Det var inte svårt att plåta de här ungarna?? --för de kunde komma ända upp till kameran!! --och då var det bara att byta till vidvinkel. Men då fick man ju med miljön runt omkring!! Klart brott mot konventionen!! –som ju inte får styra?? Jag tycker att man skall visa miljön också!!
Jag kan flyga, i alla fall under vatten!
Närgången koncentration i en bild kan vara eftersträvansvärt om man vill framhålla ett beteende, som man tror är spännande. I sådana fall är ju den långa brännvidden en hjälp?? De små pingvinungarna är mycket lekfullt interaktiva och det kan ju framhållas i bild.
Lekfullt nyp!
En liten kram!
Jag är inte odelat positiv till den isolerande bilden. Den är ok för att visa upp en oväntat beteende, men att alltid visa upp vackra bilder på olika isolerade djur blir som en upprepning av illustrationer till ett uppslagsverk. Jag föredrar att man visar hur djuren lever i sin omgivning!! Kanske man kan visa på avvikelser för miljön!! --eller förändringar av miljön och hur det påverkar deras livsbetingelser!!
På väg till maten!
#201. Fotosafari i Afrika?? –kamera?? –ett tips!! –välj en kamera mot dammet!!
Fotosafari i Afrika!! –vilken utrustning skall du välja?? Det blir vackra landskap och vilda djur och små blommor?? Snabba och dåsiga situationer!! Fotografering genom taklucka!! Räkna med skakiga transporter och extremt mycke damm!!
När man reser till Västafrika går flyget ofta till Arusha i Tanzania eller Nairobi i Kenya. Det är samma problem som alltid?? --man inte kan ha hur tung utrustning som helst. Kolla med flygbolaget!! Är du beredd att bära tungt och betala extra vikt så skall du satsa på den vanliga tunga utrustningen från Nikon eller Canon. Deras systemkameror är ju damm och regntätade och det är mycket bra i denna miljö. Jag föreslår två kamerakroppar, en kan fallera!! Eftersom du har med vackra landskap att fotografera så ta med en objektiv med lite bredd!! Låt säga 24mm. Det kan dyka upp situationer som denna!!
Vila på savannen i Serengeti.
Eftersom den mesta fotograferingen sker från takluckan behöver du en bean-bag, som stöd för en zoom 70-300mm. Ta inte med stativ!! Om du vill släpa på riktigt tunga objektiv tar du med en 400/2,8 glugg och extender också. Du är nu beredd på alla eventualiteter. En del fotografer tar med blixt också, något som jag aldrig gillat. En lång glugg kommer till nytta eftersom det är gott om fåglar!!
Gycklarörn på kaktus i Ngorongoro kratern.
På senare tid har de mindre kamerasystemen kommit att bli mer populära! –som m4/3!! Objektiv och kameror är tillräckligt bra för de flesta ändamålen, som bilder till böcker eller föredrag. Om jag skulle resa till Tanzania idag skulle jag ta med Panasonic GH2 med de båda zoom objektiven 14-140mm och 100-300mm!! De skulle då täcka området 28-600 mm för fullformat. Jag skulle dessutom ta med en Olympic EP-3, som backup!! De här kamerorna är inte vädertätade så en viss försiktighet måste iakttagas vid transportsträckor!! –för det dammar!! Jag föreslår att du tar med två stycken ”vattentäta” plastsäckar, som när du åker båt. De är också dammtäta. Ta med några extra sopsäckar, typ mindre i reserv.
Lejonhona markerar i Serengeti.
Å måste ha med rengöringsutrustning!! –och en sensorborste är inte dumt heller!! Ta för vana att rengöra kamerorna varje kväll!!
Du måste naturligtvis ha med dig en lite dator med en ordentlig extern disk!! –sådär 500GB!! Det kommer att finnas batteriladdare på alla lodger och hotell. Men kanske inte hela tiden!! –kolla med guiden noga var och när du kan ladda. Det kan bli kö??
Zebror i tidigt morgonljus just utanför Serengeti.
Nationalparken Serengeti har utegångsförbud på natten. Det betyder att du nästan alltid missar morgonljuset och kvällsljuset!! –det som fotografen helst vill ha. Har du tur så kommer ni att vara någon gång utanför parken.
Klädsel är som vanligt heltäckande med hatt!! –här finns malaria-mygg och tsetseflugor. Tag inget svart eller blått på dig i tygväg. Då kommer flugorna!! Lanskapet på kvällen är magiskt!!
Babao träd i Tarangire.
#200. Ska du på safari?? –några tips?? –skaffa en chaffis som kan laga punka!!
På fotosafari till Västafrika?? –javisst det är en upplevelse för livet?? Vad skall du tänka på?? –skaffa en guide som kan hitta djuren du vill se!! Åk i en liten grupp max 4!! –om du vill plåta i lugn och ro. Anlita en renommerad arrangör!!
Fotoresor arrangerade av naturfotografer är att föredra om du har gott om pengar!! Googla Norske naturfotografen Ole Jörgen Liodden, han är mycket bra, men dyr. Det finns en engelsk arrangör riktad till fotografer och hans hemsida hittar du här. Jag kan rekommendera Äventyrsresor som har mycket bra resor till Serengeti i Tanzania. När vi reste dit samarbetade de med Albatros travel som har säte i Danmark.
När du beställer resan skall du göra klart att du skall fotografera mycket och att chaffisen skall stanna motorn och stå still så länge som ni vill!!. Det skall vara en bil med två hål i taket så minst fyra vuxna skall kunna stå upp och fotografera. Res absolut inte med en arrangör som har minibussar. I Tanzania är vanligen bilarna av Land Rover eller Land Cruiser typ och de är mycket bra!! --medan det i Sydafrika är en helt annan typ av öppen bil. Du får då större problem med damm. Ja, det dammar som tusan!! –i Afrika.
Proviantering av vatten och enkla snacks och bönor till bean-baggen göres tidigt!!
Du måste ha en bra chaffis och guide allt i en person. Vår guide var superb!! –tyvärr kräver det lite tur. Men det skall vara en infödd och utbildad guide, som är godkänd i Tanzania. Kräv detta vid beställningen. Chaffisen/Guiden måste klara allt!! –han måste klara en punktering eller stötdämparbyte!!
Störtdämparbyte i Serengeti.
Förläggningarna kan vara blandning av hotell eller lodger. Äventyrsresor har bra förläggningar, med utmärkta hotell . Sämsta lodgen såg ut så här!!
Ikoma Bush Camp just utanför Serengeti!!
Sedan måste naturligtvis guiden ha en bra näsa!! --för att hitta djuren i nationalparken. Här får man lita på att man har turen att få en bra guide!! Det är inte så lätt att hitta till exempel leoparden!! Vi hade förmånen att se två stycken!!
Leopard i Serengeti.
Var vänlig mot din guide!! --och framför din önskan att komma till rätt fotoposition på ett följsamt sätt!! Observera!! --att man får inte köra av vägarna i Serengeti. Man måste dessutom vara tillbaka på förläggningen före solen går ner. Det gör att tidiga mornar och sena kvällar för maximalt bra fotoljus är svårt att uppnå!!
Den första gången du åker kan det vara bra att testa en 7 dagars resa!! –det är ju inte säkert att du gillar strapatserna och maten!!
Ett sista tips är att du klär dig i neutrala kaki-färger!! –det är beprövade färger!! Klä dig inte i svart eller blått för då kommer ”sömn-flugorna”.