UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#123. Makro ä bra?? –som normalglugg!! –objektiv testing!!

Allmänna meningen är att ett 50 mm makroobjektiv går bra som normalglugg!! –d v s som ditt alldagsobjektiv!! Det kommer sig troligen av att många tester i tidskrifter utförs med makroobjektiv. Naturligtvis kommer det också av att man har hela avståndsområdet tillgängligt i samma objektiv!!

Kan det här stämma?? –vi skall ta en titt på ett Zuiko makroobjektiv.  Olympus gjorde små och nätta objektiv och Zuiko MC Auto-macro 50 mm 1:3,5 (no 132665) är inget undantag. Det ger ett solitt intryck med djupt liggande lins, som gör att man behöver inget motljusskydd. Närgränsen är 0,23 m.

Man kan fråga sig varför vi envisas med testar av upplösningen, med Paterson testtavlor. Det gör väl inget om det är lite suddigt ibland?? Nä, än en gång, det är innehållet i bilden ”that counts”. Det finns en intressant kommentar till detta på den här länken:

http://www.mir.com.my/rb/photography/opinion/html/sharpness.htm

Men å andra sidan vi kör som vanligt med en skarptest enligt:

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Objektivet ser ut så här, när det sitter på Panasonic GH2 med adapter:

Om vi börjar med bländare 3,5 så är upplösningen i centrum mycket bra!! –med 96 linjepar per millimeter (lp/mm). I hörnet är upplösningen bra med 72 lp/mm. Objektiv tecknar alltså skarpt ända ute i hörnet på en halvformat (18x24mm) sensor. Vilket man kanske skall förvänta sig?? --men det finns Zuiko-objektiv som är bättre!! --t ex 50/1,4!! – som har 96 både i centrum och hörn för bl 1,4!!

Vid nedbländning till 5,6 blir upplösningen den samma i centrum och hörnen, 96 lp/mm!! Kontrasten är bra, och distorsionen försumbar!!

Det här är ett mycket bra objektiv, som kan användas som allround glugg!! Det går utmärkt att plåta gatufoto, om man kan stå ut med 100mm utsnitt från halvformatet. Jag tycket det här är ett utmärkt objektiv, om man vill ha tillgång till makro i sitt every day plåtande!! Här kommer några exempel jag tog i förrgår. Bilderna är inte justerade i PS och LR, bara förminskade!!

Lund har en underbar torghandel varje dag. Så här års är färgprakten skön!!

Lund 2011-07-30. Olympus E-LP1, Zuiko 50/3,5

Lund 2011-07-30. Olympus E-LP1, Zuiko 50/3,5

Det är sannolikt att makroobjektiv vanligen är bra objektiv, men det finns inget som säger att de skulle va bäst i alla lägen. De är trots allt konstruerade för att vara optimala på korta avstånd!! I en test som denna, som tar bilderna på ståndet 80xbrännvidden = 4m, är det ju inte makroläge.

Postat 2011-08-01 07:43 | Läst 7260 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6