UNDER FOCUS
#3032. Leitz arkivet i Wetzlar?? –anger juridiska hinder?? --för mer info om vår Leica II No 1002:an
Seniorplåtis är nyfiken på att få reda på mer information om denna Leica II?? --som vi köpte av en ”dödsbohandlare” i Täby i våras?? Men det visade sig vara svårt??
Kameran har varit på service hos Jonas ”Analoga kameror i Stockholm” och då framgick det att det låga Serie numret 1002 finns både på utsidan och insidan:
Leica II Ser No 1002
Med det låga numret så har den ursprungligen tillverkade kameran varit en Leica I, tillverkad 1926. Med objektivet Elmax 50mm 1:3,5. Vid den här tiden var det mycket vanligt att man uppgraderade sin dyra Leica kamera till den senaste modellen? Det var dyrt men mycket vanligt.
Detta har skett även med vår kamera. Någon gång 1932-33 blev den uppgraderad till en Leica II, som var flaggskeppet just då. Allt tyder på att vår kamera inte byggdes om till modell II, utan man tog en ny kamera från fabriken och satte dit det gamla numret?? Enligt Eberhard Jakob på Customer Care i Wetzlar, med vilken vi har varit i kontakt med via flera e-mail, inkluderande bilder, så var det mycket vanligt att detta skedde hos de lokala Leica kontoren i många länder. Troligen inkluderat Stockholm?? Denna typ av uppgradering bokfördes vanligen inte centralt i Wetzlar enligt Eberhard. Det finns därför inga noteringar om kamera 1002 i Leitz arkiv, enligt Eberhard. Eberhard påpekar att informationen i leveransböckerna är inkompletta och alla kamera nummer finns inte med. Enligt honom är inte arkiven, av juridiska skäl, offentliga!! Så man kan idag inte be att få se eller kopiera informationen om vart kamera 1002 eventuellt skickats för försäljning.
Tidigare har det slunkit ut utdrag ur bokföringen av tillverkade kameror från Leitz. Där har framgått till vilket land de sänts och ibland till vilken affär det skickats. Dock har jag inte sett något om 1002:an. Det enda jag har sett är ett register över tillverkningsnummer, med årtal:
Leica Serie nummer för tidiga modeller
Så skall man luska mer angående denna kamera så får man söka bakåt till affärer i Stockholm som kan ha sålt Leica kameror och eventuella verkstäder som byggde om kameror?? Är det någon på fotosidan som vet något om detta??
P.S. Vid samtal med personal hos Mattssons Foto i Lund så framgår det att de startade redan 1921. Troligen började man sälja Leica I i mitten av 20-talet. Hoppas att de har sina arkiv kvar. D.S.
#3027. Planerad?? –inget för en fotoflanör??
Att vara en flanör är att vara totalt fri att strosa runt i en by?? –det enda du behöver tänka på är att vara en iakttagare?? –och filosof?? Begrunda vad du ser och du behöver inte fatta något beslut??
Är du en fotoflanör?? –så har du en kamera med dig?? Å då kan en klassisk utrustning se ut så här:
Leica II + Elmar 3,5cm 1:3,5 med klocka, penna, notesblock, och vin
Men vad som helst duger i kameraväg?? –bara du är lycklig!! En fotoflanör kommer att vara det?? –för det är meningen med fotoflanerande!!
Nu måste du skärpa dig och bedöma vilka intryck du skall fästa på bild?? –vilka det blir kommer att visa din stil som fotoflanör?? Om du visar bilder som många tycker om?? –så får du din belöning!!
P.S.
Seniorplåtis får ofta frågan vad en sådan här kamera kostar?? Kamera, 7600; Objektiv, 3500; Sökare, 1000; Mjukt avtryck, 1000; Rödöga, 1000; CLA, 1500; och ny kameraklädsel, 800;
Totalt: 15400 kronor
D.S.
#3019. Digitala kameror minskar med 75%!! –semiantika Leica upp 100%
Det är inte så underligt?? –har du kollat vilka kameror som är vanligast där ute i gatan?? Är det en stor Canon?? –eller Nikon?? –eller Olympus?? Nä de e en platt telefon??
Tror du att det avspeglar sig i försäljningssiffrorna?? –av digitala ”klassiskt formade kameror”?? Gissningen är enkel?? Den senaste internationella statistiken säger att den totala försäljningen av digitala kameror?? –inte telefoner inkluderade—HAR MINSKAT MED 75%!!
Man undrar ju hur stämningen är hos utvecklarna på Canon och Nikon när de dricker sitt glödheta ”green tea” (綠茶) i fikarummet??
Nåja det finns en försäljning som är upp med 100% det senaste året och det är försäljningen av semiantika Leica kameror till seniorplåtis:
Leica IA, Leica II, Leica II och Leica Standard
#3015. I bara mässingen??
Nej, det är inte reklam för nakenbilder här?? Det är i stället legeringen mässing, som blivit på ropet för kameror?? Det betyder slitage, som indikerar erfarenhet?? –som visar att kameran tar bra bilder??
Det är naturligtvis en doft av humbug?? –men det får man ju inte säga om det gäller en Leica kamera?? Då blir det skampålen?? –och kanske kölhalning??
Men räknar man krasst med ”buck”?? –så är ju en svart Leica sliten ned till bara mässingen guld värd?? –inte kattguld!! Numera kan man ju låta måla din Leica M hos t ex Kantocamera.com i Tokyo i svart och så sliter de ned den i ett snyggt ”naturligt” mönster?? Nu behöver man inte nöja sig med det?? –du kan lösa en flygbiljet till Bangkok och köp en sandblästrad ny Leica M i bara mässingen!! Snacka om humbug??
Det underliga är att för riktigt gamla Leica kameror, de semiantika, så är bilden mer komplicerad. Här gäller att en gammal Leica IA från 1926 i så kallad ”mint kondition” kostar skjortan (>200 laxar). Men om en väl brukad kamera i bara mässingen kan vara betydligt billigare:
En Leica IA (Serie nummer 32832) snyggt sliten av mycket fotograferande
#2980. Gamla Leica gluggar från 30-talet?? –de är bra!!
I bloggen i förrgår gjorde vi på fotofikat en test av några ryska gluggar från 50-talet?? Å samtidigt tog vi snabbt några bilder med några gamla Leica gluggar: Summar 50/2 och Elmar 50/3.5??
Ja, ni vet, många gamla gluggar har i ett slag blivit användbara på moderna kameror medelst en adapter?? Det gillar inte tillverkarna av nya gluggar!! Speciellt inte eftersom de är nästan lika bra som nya och kostar nästan ingenting?? De kostar allt från några tusen till femti spänn?? –på eBay!! Det betyder att du kan sätta en gammal glugg från 30-talet på din moderna Leica M:
På det senast fikat hade seniorplåtis med sig två tyska gluggar från före WW2 och Bo hade med sin Leica M (240).
Leitz Summar f=5cm 1:2 från 1935 @ Leica M (överst) och samma kamera med Leitz Elmar f=5cm 1:3.5
Vi skall kolla på några bilder, som inte skärpts i något program, som vi tog i all hast på vårt fikaställe:
Först Summar med full glugg (överst) och bländare 8 med beskärning till 100%.
Summar f=5cm 1:2 @ 2 (överst) och bländare 8
Det här är en mycket populär och ljusstark glugg från Leitz redan 1935. Det här exemplaret är enkelt reflexbehandlat av Leica på femtiotalet. De flesta är förvånade över hur bra den här gluggen är?? Hittar du den på loppis eller eBay får du lägga upp kring två laxar. Gluggen är skarp redan vid full glugg och mycket bra vid bländare 8.
Hur är det då med den betydligt enklare Elmar gluggen från 1940:
Elmar f=5cm 1:3.5 @ 3.5 (överst) och bländare 8
Elmar har bara fyra linser, med bländaren bakom första linsen. Konstruktionen användes redan 1926 i Leica I. Den blev mycket populär och användes ända in på 50-talet. Den är troligen mycket billig och enkel att framställa. Likafullt ger den mycket skarpa bilder redan på full glugg.
Så var inte rädd för att köpa riktigt gamla tyska gluggar ty de är tillräckligt bra för de flesta tillämpningar.