UNDER FOCUS
#4242. Leica kamera levererad den 22 januari 1926
Äntligen har vi fått bekräftat från Leitz arkivet att vår Leica #1002 blev levererad den 22/01 år 1926. Tyvärr finns det ingen notering om vart den levererats och inte heller till vem.
Vi fick ett e-mail från Peter Brieger från Customer Care, Produkt Support, Leitz Camera AG. Han bekräftade kamerans existens. Vi köpte kameran på tradera.se 2019 från en handlare i Täby som säljer dödsbo ägodelar. Vi betalade 7500 kr och handlaren förstod nog inte kamerans betydelse. Denna ursprungliga Leica I var uppgraderad till Leica II någon gång 1932 – 35 då Leica II blev populär med sin inbyggda avståndsmätare.
Leica #1002 i Leica II skrud
Kameran fick service och rengöring hos Jonas på Analoga kameror i Sundbyberg och han kunde dokumentera att No 1002 finns också inne i kamerahuset.
Enligt Leica arkivet finns det inget noterat uppgraderingen i Wetzlar, men det är inte ovanligt för större orter som London, New York och kanske Stockholm hade egna Leica verkstäder som gjorde uppgraderingar.
Numreringen inne i kameran
Många undrar väl varför man köper gammal kamera som denna?? –de går väl inte å plåta med den. Jorå, det är bara att sätta en samtida glugg som denna och plåta med negativ färgfilm. Om man skannar negativen så kan det bli både bra färgbilder som svart-vita bilder. Vem har sagt att bilder måste va superskarpa. Det är ju innehålet som betyder något:
Leica #1002 och Elmar f=3.5cm 1:3.5 med negativ färgfilm
Om någon vet något om Leica affärer i Sverige på 1920-talet så hör av er.
#4212. Varför är Leica R objektiv så lågt värderade?
När motsvarande Leica M objektiv är så många gånger dyrare?? –de borde ju vara lika väl byggda och konstruerade som M gluggarna?? Nu skall seniorplåtis försöka testa det??
Han var dum?? --nog att köpa en Leica-R 28mm f:2.8 från 1976 på den senaste LP auktionen?? Den kommer att kosta totalt 5 laxar när den dyker upp hos DHL-utlämningen på hörnet?? Ett ganska lågt pris?? –jämfört med dagens ebay.
Nyinköpt glugg från LP anno 2023-01-14
Nu kan ju någon påpeka att du har ju ingen R kamera?? –helt rätt är det så men man kan köpa en M adapter på amazon.se för 332 kronor. Å då kan man sätta den på en Techart LM-AE9 och få autofokus. Det tror jag inte att den har varit med om tidigare.
Nu finns det tester redan på nätet och den här verkar vara ganska nöjd med den här. Även Cyber foto har en test på sin sida.
Så du kan se fram mot en blogg lite längre fram. Då får vi se hur autofokus varianten fungerar.
#4211. Gamla å nya Canon gluggar i mitten av 50-talet
Även objektiv konstruktörer måste va moderna och förnya sig i Japan under femtiotalet?? I början kopierade man glatt gamla objektiv från Europa?? –som Leica Elmar 3,5cm 1:3,5 från 1920-talet.
De var nästa exakta kopior i sin design. Åtminstone 8 typer är kända. I början hade de namnet Serenar, och först 1963 kallades de Canon. Den vi har är den sista med namnet Serenar , av typen 6*, med # 10576. Bara 24 st är kända idag. Den är knappt använd, misstänker vi för den är ren och har snygg glasklara linser. Objektivet av denna typ, vänster på bilden, tillverkades under 1952.
Två japanska objektiv med Elmar konstruktion: Serenar 50mm f:3.5 från 1954 och Canon 50mm f:2.8 från 1956
Objektivet till höger på bilden tillverkades 1956-57. Det fick en ovanlig design av ART DECO typ. Denna typ byggdes i en aluminiumlegering som var mycket lätt. Den här gluggen säges vara ett samlarobjekt. Vårt objektiv är vad man säger i det närmaste som ny. Eftersom den är av Elmartyp så är dess prestanda riktigt hyfsad. Båda objektiven kan med förtroende användas även idag för vanliga publicering på nätet.
Bara det ”modena” objektivet fungerar perfekt på Techart LM-AE9. Det vänstra gluggen med den så förargliga fokusknappen får man köra på Techart LM-AE7 för att få autofokus med Sony a7RII.
#4210. Fler gamla objektiv från Canon med normalbrännvid
De internationella reportrarna krävde allt bättre ljusstarka normalobjektiv och Canon var först med objektivet 50mm f:1.2 redan 1956. Den kom samtidigt Canon V-T kameran.
När svarta kameror levererades var också objektivets bländarring svart. Ingen vet hur många sådana objektiv det finns men de är få?? Fram till 1961tilverkades ungefär 24 tusen objektiv. Vissa skönhetsförändringar gjordes och ungefär 20 tusen såldes fram till och med 1967. Redan 1961 kom så dröm objektivet med 0.95 som största bländare och den hade i princip samma lins konstruktion som f:1.2, som har 7 linser med sällsynta jordartsmetaller i 5 grupp. Det här objektivet anses vara lite mjuk vid full glugg?? –men vi anser att den är skarp i mitten om man sätter fokus rätt. Den går att sätta på Techart LM-AE7 adaptern, med lite övning, men den är för stor för att passa på Techart LM-AE9. Då blir det autofokus med Sony a7RII t ex.
Svart Canon 50mm f:1.2 tillsammans med Canon 50mm 1:2.2
I dessa dagar när nästan alla digitala systemkameror har helt otroligt höga ISO-tal i jämförelse med ASA 400 hos Tri-X, så är ju inte ljustyrkan hos objektivet så kritiskt länge?? Men det är det ju ingen som bryr sig om?? –utan vi köper ju fortfaran 0,95 gluggar till hög kostnad??
Likafullt fanns det i början av 1961 ett billigt objektiv för den Japanska marknaden. Lins designen är en förenklad Planar med fem linser i fyra grupper. Zeiss Planar har 6 element i fyra grupper.
Objektiver tillverkades bara i sex månader och troligen är antalet mindre än fyra tusen. Vårt exemplar är som nytt med felfria glas. Det finns en test på nätet av 35mmc. Våra tester på Sony a7RII ger mycket bra bilder med perfekt bokeh!! Vi kommer att köra en länge användning av objektivet för gatufoto och återkommer i en senare blogg.
#4209. Nästan bortglömda gamla Canon objektiv?? –men bra??
Efter andra världskriget startade Japan från nästan bottennivå?? –svält var en realitet och hårt arbete väntade?? --för att exportera produkter som resten av världen ville köpa??
Ni vet säkert att landet i stort saknar råvaror och därför måste sikta på tillverkning av förädlade produkter?? Tekniska produkter prioriterades och kameror och objektiv blev en del i denna satsning. I början, nästan tio år, kopierade man många produkter?? –och fokuserade på att tillverka dem bättre och ha ett lägre pris. Redan i början av femtiotalet kom kameror och objektiv som började konkurra på alvar med rest av världens kameratillverkare.
Canon och Nikon var de som visade framfötterna. I några bloggar framöver skall vi ta upp några starka Canon tävlare. Vi börjar med storsäljaren Canon 50mm 1:1.8 med Leica skruvfattning:
De två modellerna Canon 50mm 1:1.8 av typerna 5 (tv) och 4
Mellan 1951 och 1956 tillverkades mer än 100 00 objektiv i förkromad mässing. De var en förenklad variant av Dr Ludwig Bertele’s Zeiss Sonnar objektiv patenterat 1932. De tre linserna i andra gruppen utbyttes mot en grupp med två linser. Canon tillverkade under samma period en Sonnar kopia, Canon 50mm 1:1.5. Efter 1956 ändrade Canon utseendet på objektivet och ytterligare 100 000 objektiv tillverkades fram till 1975. Den här modellen har serie nummer som börjar med 200 000. Några få tillverkades huvudsakligen i svart, som den till höger i bilden ovan.
Objektiv av den första modellen har mycket få problem och hittas ofta med klara glas. Puts repor i frontlinsen kan man se, men det påverkar inte bilden så mycket. Nästa modell har dock problem. Linsen längst fram i tredje gruppen är ofta dimmig och kan va svår att rädda. Ibland går det att göra ytan ren med utspädd ättiksyra och väteperoxid.
Det finns massor av objektiv till salu på ebay.com. Priserna varierar mellan 1000 till 2500 kr.
Det här är inte ett objektiv som tävlar med dagens superskarpa datorberäknade konstruktioner?? Men om du kan se skillnaden så säger jag grattis, du är troligen under 25 år. För vanliga dagliga bilder för publicering på nätet är de helt ok. Det här är små och enkla objektiv som fungerar fint med adaptern Techart LM-AE9 och då får du autofokus med Sony a7Rxx.