UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#572. Vad betyder den skylten?? –”kameralocket” undrar??

Det är inte klokt! –ett kameralock, är ett kanonbra objektiv!! Satte locket, förlåt objektivet Olympus 15/8 body cap lens, på gamla E-PL1 och gick ut i höstsolen! Både arkitektur, som knasig skylt dök upp!

Det är säkert med stor skepticism som du läser om det nya objektivet från Olympus?? Det är tunt som ett kameralock och har bara tre linser i objektivet. Det har bara fast bländare 8 och brännvidden 15 mm (= FOV 30 mm för småbild). Men tro mig det är ett jättekul objektiv. Bilderna blir skarpa i alla väder?? –och kameran går ned i fickan!

Det är bara att ta en flanering, medan stackars assistent Ninni sitter i tandläkarstolen, och undra över tillvaron. Här har du något att fundera över.

Vad säger du om den skärpan?? –i med och motljus!!

Det byggs ett stort hotell vid motorvägen i Lund. Det behövs när alla konferenser skall hållas vid universitetet. Jag hann inte med att gå och kolla skyltens betydelse.

Postat 2012-11-21 06:59 | Läst 6846 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#559. Emporia – Mammons tempel?? –”kameralocket” studerar arkitektur!

Vad håller vi på med? –vi bygger jättelika centra med affärer för att köpa nytt, nytt, nytt! Norr Europas största shoppingcentra? –Emporia!! En underlig modern arkitektur i glas och betong, kul att plåta med ”kameralocket”.

I södra delen av Malmö, nära bron till Danmark, ligger många nya affärscentra. Det senaste är Emporia, ett centrum med hundratals affärer och matställen. Ytterst modernt, supermodernt och elegant. Jättelika ytor där man lätt går bort sig! Man undrar om vi måste köpa så mycket nytt?

Assistent Ninni och jag laddade kameran med ”kameralocket” (Olympus 15/8 Body Cap lens) och försökte hitta en parkeringsplats kl 10 en tisdag!! Fikaställen var det gott om och vi började med en go fralla med kaffe.

Sen drog vi runt och plåtade! Kamera Olympus E-PL1 och ”locket”, d.v.s. fast bländare 8, och ungefär 1/60 sek vid ISO 1600. Det blev mycke ”arkitekturfoto” utan stativ!!

Det gällde att hitta ingången!!

På vägen hem stannade vi till och handlade mat i Lund. Då upptäckte vi en ny typ av bilförare!

Postat 2012-11-08 07:01 | Läst 9134 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

#452. Svinstian som blev en lekstuga?? –för små och stora!!

För nästan 100 år sedan var många anställda vid SJ!! –som fixade tjänstebostäder. Det här huset byggdes 1917!! –å svinstian också?? Då fyllde den sin uppgift?? –å det fanns ett utedass i dess anslutning??

Idag är det andra tider!! --speciellt för SJ!! --ty få har en hushållsgris och det samma gäller utedass. Men husen består, trots många generationer av förändringar. Det hyser nu sin fjärde generation sedan 1950, och är året-runt-stuga för stressade 08or. Svinstian har blivit lekrum för barnen!! --och dasset del av en verkstad, som har fyra generationer av verktyg samlade!! --som i ett hembygdmuseum. Den flitige överbanmästaren som köpte stället på femtiotalet, byggde till ett stort garage. Det blev också en tillbyggnad för en vedbod.

Jag tänkte i min enfald att jag skulle gör en arkitektonisk dokumentation!! --i bild!! --av hur boa ser ut idag. Väggfotografi är ju i tiden?? Panasonic GH2 och Sigma 30/2,8 användes sent på kvällen, för att bli av med skuggorna från den eviga solen!! –denna sommar.

Svinens dörr satt under fönstret.

Postat 2012-07-24 07:19 | Läst 7175 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#209. Leitz Noctilux M 1:1/50 @ 1,0!! – en glugg för en gyllene arkitektur??

Ett gyllene tillfälle?? –en gyllene byggnad?? –en gyllene arkitektur?? –med gyllene ytor!! --att plåta med en glugg som bara kan ge ett gyllene resultat!! Drömgluggen från Leitz!! –Noctilux!!

I helgen invigs Domkyrkoforum i Lund. Byggnaden är ritad av den unga kvinnliga spanska arkitekten Carmen Izquierdo och den har en mycket modern och oförvägen utformning med en guldlik metallyta. Den bryter av mycket utmanande mot den gamla 1100-tals domkyrkan med sin grå sandstensyta.

Jag tyckte det skulle vara en utmaning att plåta den här byggnaden med en ljusstarkt objektiv?? --så att man skulle få fram den ”glöd”! --som bildas vid bländare 1,0 hos Noctilux. Jag satte objektivet på min Olympus E-PL1 med en adapter köpt för 20 dollar från ebay. Med kropp-faktorn blir det ett 100mm objektiv!! Här kommer bilderna:

Jag hade med mig Panasonic GH2 med 14/2,5 för att få en mera vidvinklig bild också.

Postat 2011-11-25 06:59 | Läst 4359 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#167. Kvasikristaller? –årets Nobelpris i kemi?? Kameran avslöjar!! --eller de som kasta Nobelpriset i papperskorgen!!

Kvasikristallen, som gav årets Nobel pris i kemi, upptäcktes med hjälp av bilder från ett elektronmikroskop av Daniel Schechtman 1982. Före det hade många forskare kastat bilder av liknande innehåll i papperskorgen för att de trodde på gamla teorier.

Vanliga kristaller, som de som du går på varje dag, i berggrunden, som till exempel kvarts, byggs upp av atomer som sitter väl ordnade i tre dimensioner.  Man säger att de har fjärrordning på atomerna. Det betyder att om du säter dig på en atom, vilken som, så är alltid omgivningen exakt lika. Motsatsen är amorfa material, som glas, vilket har bara närordning.

Men så finns det, vilket Schechtman på pekade, kvasikristaller som inte är två-, tre-, fyr- eller sextaliga, som vanliga kristaller, utan fem- eller tiotaliga. Han studerade metallegeringar med hjälp av elektronmikroskop och fick då fram en bild som ser ut så här!

Kvasikristall, 1986. Elektronmikroskopibild av så kallat diffraktionsmönster.

Ja, jag har tagit den här bilden eftersom vi också studerade kvasikristaller vid Lunds universitet 1986. Om du sätter dig på en vit prick i mitten på den här bilden så får du 10 vita prickar runt dig. Dessutom är avståndet mellan två prickar i en rad det gyllene snittet, ungefär 1,618. Bilden ovan kommer från det bakre fokalplanet i elektronmikroskopet och det visar det så kallade diffraktionsmönstret, vilket visar  bild av det ”inversa rummet”. Här är alla avstånd A inverterade dvs =1/A. Kort avstånd blir långa och långa avstånd blir korta. Det är tur att man i elektronmikroskopet kan koppla om till det vanliga bildplanet och samtidigt se den tvådimensionella bilden av atomstrukturen. Även i denna kan man se den 10-taliga symmetrin. Bilder med 5- och 10-talig symmetri i planet har man känt till länge. Om du reser till Alhambra, i Spanien, så finns där islamiska apriodiska mosaiker med denna symmetri och de är från 1300-talet. Det är svårare att fylla rymden, 3 dimensioner, med atomer med denna symmetri, men det kan naturen göra i kvasikristallen. Det finns till och med ett mineral, ikosaedrit, som består av en legering av aluminium, koppar och järn.

Islamisk aperiodisk mosaik med lokal tiotalig symmetri, Alhambra 1991.

Många forskare hade tidigare studerat metallegeringar, långt före Schechtman. Redan på 30-talet, och även senare, när man studerade kristaller med röntgenstrålning fann man ofta diffraktionsmönster som det vi ser ovan. Man trodde på den här tiden att naturen inte kunde fylla kristallen med atomer som satt utspridda med  5- eller 10-talig symmetri.  Följaktligen kastade man negativen i papperskorgen.

Så tro aldrig på vad andra säger!! –för då missar du Nobelpriset!!

Femtalig symmetri är ganska vanlig i naturen och nästa gång du går ut i skogen så se om du kan finna det.

Vilken symmetri ser du här?

Postat 2011-10-14 07:00 | Läst 9026 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera