UNDER FOCUS
#2208. Vilka tjejer vi har?? –uppe i luften??
Konsten att hoppa högt är svårbemästrad?? –det är inga hjälpmedel, mer än ett par stadiga skor med spikar?? Sedan är det bara att lära tekniken?? –att hoppa över ribban på rätt sätt??
Konsten är att föra kroppens tyngdpunkt (var sitter den?) över ribban?? –helst med densamma under ribban?? –vid passagen?? Många hoppare är långa och smala?? –all övervikt är av ondo??
Sedan är det bara att lära sig tekniken?? –från någon som kan den?? –kanske till och med från en riktig mästare??
I söndags klarade Sofi Skoog, IF Göta, kvalhöjden 194 cm till nästa VM. Det var tävlingar på Stockholms stadion och Erika Kinsey, Trångsvikens IF, var på håret att ta samma kvalhöjd. Veckan innan hade Erika hoppat 192 cm på Lunds IP, där tävlingen Lundahoppet ordnades för herrar och damer.
Seniorplåtis och assistent Ninni har tillbringat många timmar på 80-talet när barnen var friidrottare. Vi tänkte att det skulle vara kul återvinna gamla minnen och se en tävling.
Det fina var att det var en liten tävling med bara höjdhopp. Man kunde komma nära hoppställningen?? –och plåta med vidvinkel. Även så är det svårt att plåta höjdhopp?? –just detta att visa att det är HÖGT!! Här kommer Erik först och sedan Sofi:
Erika Kinsey och Sofi Skoog klarar ribban i Lund anno 2017-06-10
Båda hopparna hade förstklassiga rådgivare. Erika fick råd av Linus Törnblad och Sofi av Stefan Holm:
Vilka rådgivare!! Linus Törnblad och Stefan Holm på plats i Lund
Sofi och Erika är bästa tävlingskompisar, som du säkert såg på Stockholms stadion.
Erika och Sofi vid inhoppningen
Tävlingen vanns av Erika på banrekordet 192 cm och Sofi hoppade något lägre.
Det kommer mer bilder från de här tävlingarna!!
#2165. Äntligen?? –cykel på TV!! –Girot rullar igen??
Nu börjar allvaret?? –de stora etapploppen är igång!! Giro d´Italia 2017 startade på Sardinien och 194 länder sänder TV. Vi bullar upp med gåslever, Ruffino vitt vin, Pecorino ost och baguette!!
Ett historiskt etapplopp kräver bra tilltugg, –å vi är lite udda?? –vi äter gåslever på baguette och dricker ett sött italienskt vin till och rundar av med en italiensk hårdost!!
Girot med tillbehör
Du vet naturligtvis att att vår största cyklist Gösta Fåglum Pettersson vann Girot i början på sjuttiotalet. Men kom ihåg att Tommy Prim kom tvåa 1981 och 1982!! –en sann storbedrift!!
Gösta Fåglum Pettersson
I år finns faktiskt en svensk med?? –Tobias Ludvigsson och han är hjälpryttare i FDJ laget.
Missa inte det!!
#1939. Hur högt kan man hoppa?? –är gränsen nådd??
Någon måste ha räknat på det?? –maxhöjden i hopp från ett ben?? Rekordet är gammalt nu?? –både för män och kvinnor?? Är gränserna mycket nära??
Just nu är rekordet för män 2,45 m av Sotomayor från 1993 och 2,09 m för kvinnor, taget av Kostadinova 1987. Anmärkningsvärt är att Kajsa Bergqvist har inomhusrekordet med 2,08 m. Dessutom ligger Patrik Sjöberg trea i världen med 2,42 m.
I alla år har många hoppare presterat mellan 2,30 och 2,43 m, det bekräftades ju också vid årets tävling för män vid OS. Idag klara få kvinnor att komma över 2 m. Så frågan är om man har nått nära gränsen för människans höjdhopp utan hjälpmedel och från ett ben. Det är ju bara frågan om gravitation, tyngdpunktens höjd, muskelkraft och rörelseenergi??
Eller gäller det att ligga rätt till??
#1938. Kallur vilken kämpe?? –ett föredöme för ungdomar!!
Efter sex år av kämpande genom skador?? –står hon där igen på startlinjen i OS!! Även om loppet inte räcker till en tid för semifinal så är hon en av mina hjältar!! Hon är ett föredöme.
Tänk om ungdomarna och alla andra i ”landet utom sig” kunde komma upp till den kämpaglöden?? –ja då får vi tillbaka tron på att allt ordnar sig?? Vi kommer att lösa de flesta problemen?? –även växthuseffekten??
Sanna fick sluttiden 13.04, bara fem hundradelar från semifinalen.
Bild från TVn, som alla tidningar kör med på nätet:
Sanna blir femma i OS försök. Från TV3.
Sanna har ett mycket fint löpsteg och är snabb?? –hon leder sitt heat efter 60 m?? Hon har ju också världsrekordet inomhus på 60m häck!!
Här kommer en bild från inomhus SM, då seniorplåtis plåtade Sanna för första gången:
Sanna vinner inomhus SM på 60 m
#1922. Se sportfotografen som den konstnär hen är??
Detta är en rubrik i The New York Times angående en ny utställning av historiska sportfoto hos Brooklyn Museum i NY. Där man visar bilder från 1843 till nutid.
Det ges också ut en tjock bok med massor av sportbilder, dock med viss tonvikt mot amerikanska sportfotografer. Boken heter ”Who Shot Sports:A photographic History, 1843 to the present”.
Då dyker genast “vän av ordning” fram och frågar vem är konstnär?? –för mig duger det att kalla en fotograf för konstnär om han ställer ut på ett etablerat konstmuseum?? Dessutom finns det många hemma i stugorna, som beundrar sportfotografier?? –och skulle med glädje sätta upp t ex Anders Engmans ”fotbolls ballett” från 1958 års VM i Stockholm?? --på väggen??
Finns det då några sportfotografer idag?? –här i ”landet utom sig” som är så bra att de skulle kunna tänkas vara konstnärer?? Seniorplåtis, som har plåtat sport, tycker det finns flera?? –t ex Joel Marklund och Peter Holgersson . Det finns flera och du har säkert en annan smak än min.
Det tråkiga är att det är så svårt att få se bra sportfotografi i dagspressen?? –det är rent ynkligt hur dåligt pressen visar bilder. Kolla hur dåligt tidningarna visade Zlatans mål på Ullevi!!
Hur många svenska sportfotografer kommer vara på OS i Rio?? Aftonbladet har en, Pontus Orre, och troligen har TT och Bildbyrån några där nere bland myggen?? Å andra sidan har ju de flesta tidningarna avskedat sina duktiga fotografer.
Det var annat på den gamla goda tiden?? –för så där ett halvsekels sedan. Då skickade till och med de små lokaltidningarna, Östgöten, fotografer till sporthändelserna?? –låt vara för det mesta lokalt?? Juniorplåtis tog då en del bilder med tidningens Rollieflex:
Olle ”Varg-Olle” Nygren och Ove Fundin i depån i Linköping på 50-talet. Observera att ingen blixt användes här!!
Ove Fundin kollar rörelsen i startmekanismen, inte snodden
Seniorplåtis ser ingen ljusning i framtidens presentation av sportbilder i pressen?? –allt kommer att hamna på flyktiga nätet?? –eller kanske då och då på konstmuseum??