UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#749. Rykande bilder från Girot?? –en smutsig sport?? –vilka spurter!!

Så har man då plåtat Girot!! Det var full fart?? –spurterna var spektakulära!! Det var lite kyligt, men kampen fanns där hela vägen?? Jag tror inte det var helt rent spel?? –men det hör ju till!!

Det där med att det var smutsigt?? –tyckte nog de flesta var kul?? –för det var ju ett mountain bike lopp, närmare bestämt det nystartade Göteborgsgirot!! –som kördes på söndagen i omgivningarna av Götet. På lördagen kördes också ett landsvägslopp för elit och motionärer.

Jag hade special uppdrag att bevaka motionslaget ”Cykelgubbar” i vilket min son kör. Det var mer än 450 startande i motionsgruppen!

Redo för start i MTB-loppet i Göteborgsgirot 2013.

Bäst bland Cykelgubbarna blev Erik Bladh!! --som blev sexa!! –in på Nya Ullevi.

Cykelgubben Bladh spurtar i mål.

Segraren i damklassen, Åsa Erlansson, uppvaktades flitigt av den lokala pressen!!

Åsa Erlansson sträcker cykeln i luften efter seger i Göteborgsgirot.

Resten av cykelgubbarna körde bra!! –sonen blev 55:a!! --och alla var lyckliga med att bli leriga??

Det delades ut många medaljer till de som gick i mål. Det trevliga var också att sjukvårdarna inte hade mycket att göra inne på Nya Ullevi!!

Postat 2013-05-17 06:35 | Läst 4366 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#745. De fick SE?? –och de var juniorplåtis idoler?? –ny bok ute??

Dagens ungdom har andra idoler?? –när juniorplåtis var ung, då lockade äventyret!! Resor, sport, upptäckter stod högt i kurs?? –SE-fotograferna fick uppleva detta!! Nu finns det en bok om dessa idoler!!

Idag har man andra idoler, som popsångare och kändisar?? Vem orsakade denna förändring?? –kan det ha varit ABBA?? Nåväl det spelar ingen roll, men varför är det andra idoler idag?? Grunden ligger nog i hur man skall göra mycke pengar, med till synes  minsta möjliga insats!!

Efter andra världskriget var inställning något annat, bygga upp!! -lära nytt!! –stod högt i kurs. För oss som kom från arbetarhem var tanken till högre studier främmande?? –men önskan till äventyr och att göra något nytt fanns där. Tidningarna visade allt mer bilder från världen utanför Sverige!! –och tidningen med BILDEN var SE. Fotograferna som gjorde den så uppskattad  var anställa av Bonniers i bildbyrån Kamerabild.

Förra året kom det ut en bok, skriven av Lars Fahlén, -VAD DOM FICK SE- (ISBN: 978-91-7139-881-9). I denna nostalgi-trip?? –för oss  som var unga vid en här tiden?? --finns det intervjuer med de flesta av fotograferna som var mina idoler när jag jobbade som juniorplåtis på dagstidningen Östgöten i Linköping i slutet på 50-talet.

Underbar läsning och många klassiska bilder visas!! –och det som slår mig är att många av de kända namnen började mycket tidigt som fotografer vid små tidningar och bildbyråer. De hade sedan kraften och skickligheten att ta sig fram till positionen att bli anställda vid Kamerabild. Flera i mycket ung ålder. Några anställdes vidare vid andra tidningar eller startade eget.

Fotograferna på SE reste över hela jorden och gjorde spännande bildreportage!!  Juniorplåtis, då 16 år gammal, fick mest plåta lokala händelser?? Han tog bilder av den här typen??

Jag hade också drömmar att gå vidare till SE?? –när jag jobbade på Östgöten?? En gång lyckades jag få bilder publicerade i Expressen!! –kanske man kunnat gå vidare om man flyttat till Stockholm?? Jag var dock dum nog att lyssna på en erfaren pressfotograf?? –som sa att jag skulle bli ingenjör i stället?? Till slut fick jag resa jorden runt och plåta atomer??

Postat 2013-05-13 07:02 | Läst 10783 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#696. Expedition söder ut!! –på jakt efter gamla HC-B cykelbilder!!

Gamla fina cykelbilder vill man ju se?? –efter tips skulle de finnas i södern!! Så det blev att starta en utflykt?? –stöd av assistent Ninni, till cykelaffären där tidskriften lär finnas lagrad!!

Det var tips på FS, i en blogg av Alf Johansson, som påpekade att HCB hade bilder i en engelsk cykeltidning, Rouleur!! Det ledde till en blogg av Micke Berg, där han påpekade att Cykelcity på Folkungagatan 126?? –sålde denna, för mig okända, tidskrift.

Så assistent Ninni och jag gav oss ut i det artiska 08! –och embarkerade den blå bussen nr 2 mot söders höjder?? När vi klev av bussen på gatan Folkunga så insåg man att detta var vilda trakter!!

Söder av 08, OM-D + 14/2,5.

Utspisningsplatser var legio på denna gata.

Cykelaffären var mycket stor med cyklar av alla de slag, samt all kringutrustning du kan tänka dig för att rulla ut i landskapet. Expediten var väl insatt i tidskriften och berättade att den också ger ut en årsbok. Jag köpte nr 34 för 150 kr och den var tjock som en bok!!

Jag har sett många bilder av Henri Cartier-Bresson och just nu kan du se ”förr många=250?” på Fotografiska!! Jag har dock aldrig sett några cykelbilder av HC-B!! –så jag blev mycket nyfiken av vad han fångat på bild??

Sidorna 36 och 37 i Rouleur nr 34.

Det är 15 mycket intressanta cykelbilder i den här tidskriften!! --tagna utan blixt i en rökig mörk velodrom!! Året var 1957 och bilderna skildrar åkare och publik under ett sexdagarslopp. Man slås av att bilderna är mörka?? –och många är oskarpa!! HC-B har kämpat med det svaga ljuset?? –och vunnit och fångat en förtätad miljö!! Några av bilderna är ”så” bra!! –som den ovan med cyklisten, cyklandes!! --som läser tidningen för att se vad som hände i loppet dagen innan!! Kanonbra!!

Jag känner igen tonen i bilderna, jag kämpade med en Leica M2 på ett danshak!! –vid den här tiden.

Nu gäller det bara att hitta nr 31!! --med Robert Capas bilder från ”Touren” 1939!!

Postat 2013-03-25 06:15 | Läst 6392 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#677. Våren är här, vilka härliga vårtecken!

Ljuset kommer tidigare på morgonen!! –snön smälter bort!! De först blommorna sticker upp mot solen, vid sydväggen. Människorna vänder ansiktet mot solen!! Det verkliga vårtecknet är dock det här!!

Vår för mig är den tid då cykeltävlingarna startar i Europa. Just nu rullar Paris-Nice igång och det är bara att bänka sig framför TV och ratta in Eurosport.

Sauternes kyld för cykel. Olympus med 45/1,8 gluggen. Bl. 8.

Roberto Vacchi kommenterar mycket sakkunnigt och roligt!! Det är ett nöje att följa med i loppet. Det är bara att korka upp Sauternes flaskan från 1976!! –ropa in äppelkakan, som assistent Ninni bakat. Så är den första vårveckan räddad!!

När man sitter där och beundrar cyklisternas framfart så kommer tankarna tillbaka till den tiden då cykel var en aktad sport i Sverige?? Då man rullade med i följebilarna på de nationella tävlingarna och rapporterade i tidningen Corren i Linköping. Här kommer en bild från den tiden!! Känner du igen cyklisterna?? Tävlingen är Monark-Crescent-loppet och året är 1962. Det var en lagtempotävling mellan Varberg och Uppsala och man hade lag från olika länder med.

Paul Munther, Gösta Fåglum, Sven-Uno Stensson och Sonny Green kör mot Motala.

Jag hade då en Hasselblad 1000F med en 80mm glugg.

Postat 2013-03-06 07:05 | Läst 6921 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#676. Vill du bli en berömd fotograf?? –här är hur det går till!

Många drömmer om att bli en berömd fotograf!! Hur skall det gå till?? En hjälp kan vara att studera hur berömda fotografer blivit till tidigare! Då framgår det tydligt att man kan göra på följande sätt!

Tänk efter?? De flesta berömda fotograferna är kända endast för några få bilder!! Även om de har tagit hundratals riktigt bra. Skall vi göra ett tankeexperiment?? –jag nämner tre berömda fotografer, så får du associera till en bild?? Jag är ganska säker på att vi tänker på nästan samma bild?? Fotograferna är:

Robert Capa, Ansel Adams och Eugene W Smith.

En av de saker som slår mig! --den digitala revolutionen gör att många fotografer tar många fler exponeringar!  De kommer tillbaka från semestern och skryter om att de tog tusentals bilder eller säger att de tog hundra tusen exponeringar under det senaste året. De lägger ut flera varianter av samma bildskott på nätet!!

Det är inte rätt sätt att bli berömd. Ingen blir någonsin känd genom att ta massor av bilder. Enda anledningen att ta många bilder är att det kan hjälpa dig att få någon mycket bra bild i stället för ett fåtal som är ganska bra. Om du bara tar halvbra bilder, spelar det ingen roll om du får 50 av dem eller 500. Det betyder inget, inte om ditt mål är att bli berömd??

Om du skall bli berömd måste du satsa på att ta några få superbra bilder –och det gäller att publicera dem så mycket och så ofta som möjligt. Du måste bli din egen reklamagent?? Tryck upp affischer och kopiera stora bilder!! --skicka runt dem till tidskrifter, gallerier och utställningar!!

Så jag har bestämt mig för att göra mina bästa bilder kända!! --och jag börjar i den här bloggen!!

Den här bilden har blivit utvald som ”nominated” vid New York Photo festival år 2008, i tävlan med andra fotografer, bl. a Elliot Erwitt. Min bild vann inte. Samma bild valdes senare ut i en Canon granskning av Editor choise, Aidan Sullivan, år  2009. Samma bild är publicerad i Camera Natura.

Isbjörn på isblock vid Svalbard.

 Den här bilden valdes till bästa fotbollsbild 1958 av tidningen MATCH.

AIK-målvakten Jörgen Ekengren boxar till Sören Nilsson, eller bollen, i en allsvensk match i Motala. Bilden publicerades i tidningen Östgöten. 

 PS.

De bilder jag tänker på när jag ser de tre ovanstående fotograferna är:

Robert Capa = den suddiga bilden med  soldaten i vattnet, från dagen D

Ansel Adams = månen över kyrkogård i Mexico

Eugene W Smith = två barn som vandrar ut i ljuset.

DS.

Postat 2013-03-05 07:10 | Läst 7646 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 22 23 24 ... 34 Nästa