UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4376. Mondo på stadion?? –vår corre Mia är inside??

Är du så lyckligt lottad att du är i Stockholm på söndag?? –så får du ju inte missa att se landets lysande stjärna?? –stavhopparen Mondo i egen hög hoppning?? Blir det rekord igen??

Segerpremien säges vara tio tusen dollar i varje gren?? Men sanningen närmast är nog den att någon betalar stjärnorna en startpremie också?? –som troligen är minst lika stor?? Om du tycker att det är för mycket?? --så kom ihåg att ryktet säger att en före detta stadsledare i landet utom sig tog 40 laxar för ett föredrag.

För att vår blogg skall få bästa tänkbara inside information från tävlingarna så är Mia, för andra året, värdinna på pressläktaren. Är det någon stans man får se tävlingarna och händelserna bra så är det just därifrån??

Vi ser fram mot hennes reportage från bakom kulisserna och du kan se det på måndag i vår blogg.

Mia var och hämtade sina kläder för värdinnejobbet på pressläktaren och fick info för tävlingarna på Stadion igår:

Stavhoppsbädden på Stadion är redo att ta emot Mondo anno 2023-07-02

Postat 2023-06-30 05:04 | Läst 1020 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4325. MTB i tiden?? –också vår sport??

Om du är intresserad av cykelsport?? –så händer det mycket just nu på TV?? –och på nationell nivå?? Giro d’Italia rullar på med femte etappen, Mountain Bike World Cup startar nu!

Här har vårt land en världsstjärnan Jenny Rissved i MTB. Den enda superstar vi har just nu i cykelsport. Hon kan mycket väl vinna redan nu i helgen.

Men även på nationell nivå har säsongen startat med Billingeracet i Skövde, som kördes senaste weekenden. Här deltog vår Corre i Kållered, Jan Bovin och han körde bra i motionsklassen. 

Vår Corre Jan Bovin går i mål efter 69 km i Billingeracet anno 2023-05-06- Fri bild från Cykelkalendern.se

Nä, Jan har inte punktering utan kör med så lågt ringtryck i framhjulet, 1 bar fram och 1,4 bak. Han stegrade cykeln över mållinjen och fotografen var lite sen med att trycka av. Här kommer en bild från banan:

Jan Bovin bland blommor i Billingen

 Familjen Bovin i Kållered planerar att köra årets cykel Vasalopp, det stora MTB loppet för motionärer i Sverige.

Postat 2023-05-10 07:09 | Läst 947 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#4109. Lennart Håwi pressfotograf i Göteborg??

Håwi var fotograf för Expressen från 1944 och var chef för Expressens fotografgrupp i Göteborg fram till 1953. Han var därefter freelance i Göteborg med egen firma.

Han var en mycket välkänd fotograf i hela landet med mycke pressbilder i Expressen och Göteborgstidningar.

De stora händelserna i vårt land under femtiotalet var fotbolls-VM 1958 och Ingemar Johanssons VM-match i New York mot Floyd Patterson 1959. Juniorplåtis på Östgöten slukade allt som publicerades om dessa VM händelser. Om vi fokuserar på boxningen så var det bilder i förväg i många tidningar. Speciellt tidningen Se, vars redaktör Rune Moberg hade fina personliga kontakter med Ingemars manager, satte heltidsbevakning på matchen med fotografen Len Waernberg. Till den innersta kretsen kring Ingemar fanns också Lennart Håwi. Det förstår man när man ser hans bok om matchen (Natten då Sverige stod still,  ISBN 9789185319565, utgiven av Sport förlaget 2009):

Lennart Håwis bok om Ingemar Johanssons VM i New York, med tidsenliga kameror från Canon

Vilka svenska fotografer som fanns vid ”ring side” är svårt att veta, men Len Waernberg och Lennart Håwi fanns på plats för det framgår av Lennarts bok. På sidan 56, vänstra bilden, kan man se Len och Lennart äter glass tillsammans med Ingemars trolovade Birgit. På sidan 56, vänster halva bilden, kan man ana Len, delvis skymd i vänster bildkant, med en svart Leica M med troligen en Leica 21/4 glugg. I mitten på 50-talet använde Len en Leica IIIf, bland annat i Ungernkonflikten 1956. Förlaget Åhlen &Åkerlunds bildbyrå Kamerabild gav också ut ett häfte med bilder från matchen, där huvuddelen av bilderna är Waernbergs:

Åhlén & Åkerlunds bok om Ingemar Johanssons VM match 1959 med tidsenliga Canon kameror

Det är känt från en LP auktion att Lennart Håwi använde en svart Canon VI-T med en svart Canon 50/1.2 glugg. Här en bild från LP auktionen visad av Bengt Björkbom (Bengan bus) i hans blogg på fotosidan.se.

Lennart Håwis kamera från ring side i New York när Ingemar Johansson knockade Floyd Pattarson

För en tre-fyra år sedan köpte vi en bunt Canon kameror på Lysekils Auktionsbyrå, och en var en svart Canon P (den är med på bilden överst) med en Canon 25/3,5 glugg som lär ha varit ägd av en Göteborgs fotograf och kanske var det Lennart Håwi??

Postat 2022-10-07 08:37 | Läst 1743 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4077. Leo 13 tränar ”down hill” i Vallåsens Bike Park

Cykelsport är en bra motionssport och i landet utom sig är det stort?? Tävlingsformerna inom cykelsport är inte så stora som de är i Danmark. Men Mountainbike är på gång??

TV exponeringen av sporter är mycket viktiga?? –och MTB ser man nästan aldrig i rutan?? Kanske kan det bero på att TV rättigheterna fram till nu har ägts av Red Bull TV och det finns bara på internet via en App. Nästa år kommer Eurosport ta över även MTB och sedan länge täcker de nästan helt landsvägscykel.

Vårt land har i stort inga stora stjärnor i cykelsport, med ett lysande undantag Jenny Rissved i MTB Cross Country. Hon blev ju olympiamästare i Brasse OS. Hon vinner numera några världslopp per år. Alltså hon är  en big star. Det har ungdomarna börjat förstå och det kommer fler till MTB i vårt land nu.

Vår Corre i Kållered Jan har en son Leo 13 år som nu har tagit upp sin pappas intresse i MTB och i helgen var de och tränade i Vallåsens Bike Park på Hallandsåsen.

Jan har skickat några fartfyllda bilder av Leos träning. Och han använder en Canon EOS D90 med EF24-106mm f4L USM. För att få fram fartkänslan har han använt typiskt 1/60 sek.

Leo fångad i ett hopp i Vallåsen Bike Park anno 2022-09-03

För att ta sig upp i backen får man använda samma bana som skidåkarna på vintern.

Down Hill åkaren Leo med full utrustning för MTB och GoPro kamera för video koll på magen

Full speed nedför backen i Vallåsens Bike Park med Leo Bovin anno 2022-09-03

Postat 2022-09-05 07:31 | Läst 2121 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4019. Gymnastikens fader ”såg” inte Mondo

Den svenska gymnastiken fader Pehr Henrik Ling grundade GHI, och var bl a fäktmästare vid Lunds universitet och senare vid Karlbergs krigsakademi och ledamot av Svenska akademien.

Ling var ett exempel på hur mycket en person kunde betyda under 1800-talet?? Nästan all motionsgymnastik grundar sig i Lings skola. På sätt och vis finns det säkert anknytningar till Mondo Duplantis träninng idag?? --eftersom hela västvärldens metod vid idrottsmassage grundlades av Ling.

Ling står staty som en byst på högra sidan av huvudporten till Stockholms stadion, vilket är en hedersplats för honom eftersom alla medaljer vid Olympiaden 1912 hade P H Lings porträtt i relief.

Det var därför mycket oartigt av arrangörerna till Diamond league att ställa en reklamportal i uppblåsbar plast framför näsan på Lings byst?? Han kunde ju då inte ”se” en produkt av hans gymnastik?? –just den lysande stjärnan i svensk idrott just nu Mondo Duplantis??

Just när Mondo hade varit och” lättat på vikten” på stadion muggen?? Fångade vår corre Mia den här bilden av Ling och Mondo??

P H Ling ”såg” inte världsmästaren Mondo Duplantis när han passerade vid porten till Stockholms stadion anno 2022-06-30

Vår eminenta fotograf Mia filmade också när Mondo hoppade på höjden 6,03 m och hon påpekade att man kan se att Mondo nästan helt försvinner ned i madrassen i landningen:

Vart tog Mondo vägen vid landningen på moder jord efter hoppet på 6,03?

Postat 2022-07-09 06:26 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 34 Nästa