UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#216. Cykla är farligt!! –speciellt om det tävlas!! –eller svårt att plåta cykelvurpor!!

Cykelolycka vid tävlingar!! –tävlingscyklist körde på äldre par!! Inga synliga skador!! –gubben tappa hatten!! –tävlingscyklisten klarade sig med lindriga skrubbsår!!

De stora cykeltävlingarna på kontinenten, Giro Italia och Tour de France, bevakas idag med direktsändningar av loppen. Helikoptrar och motorcyklar följer varje meter av loppet. Det är spännande att se dessa sändningar, speciellt om man vet var ett cykellopp innehåller av rävspel och taktik och laganda!! Det är inte ovanligt att man får se svåra olyckor direkt i sändning och det sätter ju extra spänning på loppet för ”hyenorna”.

Så var det inte på femtio- och sextiotalet!! –då fanns det inga direkta sändningar. Dagens Nyheter och Idrottsbladet var den enda tidningarna som bevakade cykel med krydda, och kunskap. Sven P på DN var ju en sådan kunnig expert att han blev ledare för landslaget under en period. Palle Brewitz var ofta utsänd av Idrottsbladet till Tour de France och var en ytterst skicklig skribent.  

Vad gäller fotografer som kunde cykel, från insidan, så minns jag bara John Adelfalk i Malmö. Lille juniorplåtis på Östgöten och Corren i Linköping följde cykelsport allt mer och skrev och fotograferande cykel i slutet av femtiotalet inpå halva sextiotalet. Det var ytterst ovanligt att man lyckades fotografera en olycka i cykellopp. Den enda bilden, jag minns, var av Hammarbycyklisten Sten Söderlund vådliga vurpa 1965. Jag tror att det var en fotograf på Aftonbladet?? Så här ser den ut om man tar loss den från Hammarbys historiesida. Sten klarade sig bra!!

Sten Söderlund vurpar i Stockholmsloppet 1965. Okänd fotograf.

Sololoppet i Malmö 1967 gav upphov till en nästan komisk situation, som jag nästan fick på bild. Klungan av cyklister körde ifatt ett äldre par på cykel.

Ur spår!! Ett äldre par på cykel leder klungan i Sololoppet 1967 i Malmö

Jag hade långt zoomobjektiv på kameran och missade fokus en del och hann inte dra tillbaka zoomen långt nog. Men i nästa bild hade gubben blivit påkörd av en cyklist. Klungan vinglar förbi!!

Gubbe och cyklist i vägbanan.

Turligt nog var det uppförsbacke så det gick inte så fort. Både cyklist och gubbe reste sig utan skador.

På med hatten igen!!

Så det var bara att cykla vidare. Cyklistens kompis väntade och hjälpte nog till att dra upp till klungan igen!

Postat 2011-12-02 07:06 | Läst 8570 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#214. It looks funny!! –but it ain´t funny!! –eller en storm drog förbi!! –Bill ryckte ut!!

Det drog förbi en riktig storm!! –med orkan i byarna!! Det slet ned träd och orsakade förödelse i byarna och städerna!! Trädfällarexperterna fick rycka ut!! –med de stora motorsågarna för att röja undan!!

Barnen var i skolan. Assistent Ninni stod i köket och bakade när stormen drog fram!! –det tjöt i fönster och ventilation!! Plötsligt hördes ett muller?? –en tromb?? –ett förfärligt brak!! Ett jätteträd hade rasat omkull!! –precis missat att träffa huset!! När vinden mojnat vågade Ninni sig ut och då möttes hon av den här synen!!

Inspektion av stormfälld palm på 5730 N 4th Street, Phoenix, 1979

Efter en stund kom en stor vit bil med antenner på taket!! –det var en av de lokala TV-kanalerna som sänt ut kamera och reporter team för att spela in NEWS. Ninni vågade inte gå utan, men grannarna berättade i sändning vad som hänt.

På eftermiddagen kom barnen och jag hem. Vi inspekterade förödelsen tillsammans med husägaren!! --hur stora var skadorna som uppkommit. Vår son, då 7 år, hade gått i skolan någon månad och hajade språket bra och sa:

--It looks funny!! –but it ain´t funny!!

Husägaren, som vi hyrde av, tycket att detta sammanfattade situationen mycket bra. Det blev vår granne, Bill, som fick röja upp efter den fallna palmen. Han var hero i kvarteret, för han kunde hålla en motorsåg med en hand!! Han var helikopter hjälte från Vietnam!! --med två krascher där!! --och några ytterligare krascher som helikopter ”Fire fighter” i California. Han hade en riktig öppen krigs-jeep i trädgården!! Barnen och vuxna såg upp till honom, han gjorde TV-reklam för ÖL!!

Postat 2011-11-30 07:06 | Läst 10636 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#202. Platt på magen!! –låg skottvinkel!! –lång glugg!! –frilagd bakgrund!! –dä inne nu??

Det är inne nu bland naturfotografer?? –låg bildvinkel och lång brännvidd!! --för att frilägga bakgrunden så att den blir oskarp!! Det ger en nästa total isolation från naturen runt djuret i bilden!! –är det bra??

Det här sättet att superisolera föremålet i bilden har blivit allt vanligare. Det går nog en del mode i detta sätt att fotografera. Den ledande naturfotografen just nu är Brutus Östling och hans bilder är mycket avslöjande och koncentrerade kring den enskilda fågeln!! –som en understrykning av personligheten eller situationen i bilden!! Brutus bilder är bra och populära. De bygger på möjligheten att frilägga ett dramatiskt ögonbild!! --genom att ta snabba serier av bilder!! Nackdelen med denna typ av naturbilder är att man går miste om naturen i omgivningen!!

Jag har också tillämpat metodiken!! –ibland!! Som vid ett besök hos kejsarpingvinerna vid Snow Hill i Antarktis. Liggande på magen i sextimmar, med en brännvidd av 1,3x1,4x400 = 728mm, är obekvämt och kallt i minus tjugo grader!! –men det gjorde att jag kunde frilägga ungarna trots att ljuset var intensivt.

Flygförsök vid Snow Hill 2007

Det var inte svårt att plåta de här ungarna?? --för de kunde komma ända upp till kameran!! --och då var det bara att byta till vidvinkel. Men då fick man ju med miljön runt omkring!! Klart brott mot konventionen!! –som ju inte får styra?? Jag tycker att man skall visa miljön också!!

Jag kan flyga, i alla fall under vatten!

Närgången koncentration i en bild kan vara eftersträvansvärt om man vill framhålla ett beteende, som man tror är spännande. I sådana fall är ju den långa brännvidden en hjälp?? De små pingvinungarna är mycket lekfullt interaktiva och det kan ju framhållas i bild.

Lekfullt nyp!

En liten kram!

Jag är inte odelat positiv till den isolerande bilden. Den är ok för att visa upp en oväntat beteende, men att alltid visa upp vackra bilder på olika isolerade djur blir som en upprepning av illustrationer till ett uppslagsverk. Jag föredrar att man visar hur djuren lever i sin omgivning!! Kanske man kan visa på avvikelser för miljön!! --eller förändringar av miljön och hur det påverkar deras livsbetingelser!!

På väg till maten!

Postat 2011-11-18 07:14 | Läst 8740 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

#201. Fotosafari i Afrika?? –kamera?? –ett tips!! –välj en kamera mot dammet!!

Fotosafari i Afrika!! –vilken utrustning skall du välja?? Det blir vackra landskap och vilda djur och små blommor?? Snabba och dåsiga situationer!! Fotografering genom taklucka!! Räkna med skakiga transporter och extremt mycke damm!!

När man reser till Västafrika går flyget ofta till Arusha i Tanzania eller Nairobi i Kenya. Det är samma problem som alltid?? --man inte kan ha hur tung utrustning som helst. Kolla med flygbolaget!! Är du beredd att bära tungt och betala extra vikt så skall du satsa på den vanliga tunga utrustningen från Nikon eller Canon. Deras systemkameror är ju damm och regntätade och det är mycket bra i denna miljö. Jag föreslår två kamerakroppar, en kan fallera!!  Eftersom du har med vackra landskap att fotografera så ta med en objektiv med lite bredd!! Låt säga 24mm. Det kan dyka upp situationer som denna!!

Vila på savannen i Serengeti.

Eftersom den mesta fotograferingen sker från takluckan behöver du en bean-bag, som stöd för en zoom 70-300mm. Ta inte med stativ!! Om du vill släpa på riktigt tunga objektiv tar du med en 400/2,8 glugg och extender också. Du är nu beredd på alla eventualiteter. En del fotografer tar med blixt också, något som jag aldrig gillat. En lång glugg kommer till nytta eftersom det är gott om fåglar!!

Gycklarörn på kaktus i Ngorongoro kratern.

På senare tid har de mindre kamerasystemen kommit att bli mer populära! –som m4/3!! Objektiv och kameror är tillräckligt bra för de flesta ändamålen, som bilder till böcker eller föredrag. Om jag skulle resa till Tanzania idag skulle jag ta med Panasonic GH2 med de båda zoom objektiven 14-140mm och 100-300mm!! De skulle då täcka området 28-600 mm för fullformat. Jag skulle dessutom ta med en Olympic EP-3, som backup!! De här kamerorna är inte vädertätade så en viss försiktighet måste iakttagas vid transportsträckor!! –för det dammar!! Jag föreslår att du tar med två stycken ”vattentäta” plastsäckar, som när du åker båt. De är också dammtäta. Ta med några extra sopsäckar, typ mindre i reserv.

Lejonhona markerar i Serengeti.

Å måste ha med rengöringsutrustning!! –och en sensorborste är inte dumt heller!! Ta för vana att rengöra kamerorna varje kväll!!

Du måste naturligtvis ha med dig en lite dator med en ordentlig extern disk!! –sådär 500GB!! Det kommer att finnas batteriladdare på alla lodger och hotell. Men kanske inte hela tiden!! –kolla med guiden noga var och när du kan ladda. Det kan bli kö??

Zebror i tidigt morgonljus just utanför Serengeti.

Nationalparken Serengeti har utegångsförbud på natten. Det betyder att du nästan alltid missar morgonljuset och kvällsljuset!! –det som fotografen helst vill ha. Har du tur så kommer ni att vara någon gång utanför parken.

Klädsel är som vanligt heltäckande med hatt!! –här finns malaria-mygg och tsetseflugor. Tag inget svart eller blått på dig i tygväg. Då kommer flugorna!! Lanskapet på kvällen är magiskt!!

Babao träd i Tarangire.

Postat 2011-11-17 06:31 | Läst 7987 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#195. Den bomma?? --vilken tur!! –dä inte alltid den gör det!! –snart är det slut??

Den 400 m stora stenbumlingen bommade!!! –med en fart av 2000 km/tim hade det blivit en bra smäll! Hela södra Sverige hade försvunnit!!

Jorden lever farligt och med den dess invånare!! –rätt som det är kommer det en jättesten och kolliderar med oss!! Det sker så där vart 50000 år?? Och ingen vet när!!

Men det landar aldrig i Sverige?? –joho kolla smällen i Siljansringen, den va inte liten!! Sjön Mien ligger i södra Småland, där vet man säkert att en meteorit landat med en smäll. Hur vet man det?? På ön mitt i sjön finns högtrycksformen av kvarts, koesit!!

Hur det kan gå?? --ser man vid Meteor Crater  i Arizona, där en nickel-järn meterit slog ner för 50000 år sedan och den var bara 50 m i diameter!! Så gissa vilket hål det blivit när 400 meters bumlingen hade slagit ner här??

Meteor Crater i Arizona.

Postat 2011-11-11 07:22 | Läst 7857 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 16 Nästa