UNDER FOCUS
#137. 360 mm FOV?? –shootout!! –vilka objektiv skall med till Svalbardresa??
Det drar ihop sig!! –till resa mot Svalbard!! –och isbjörnsjakt?? –med kamera!! Vilka objektiv skall man ha med sig?? Jag har åtminstone 4 objektiv som är tänkbara med tanke på tidigare erfarenheter?? Så vilka blir det?? Vi gjorde en enkel testvid 360mm ”field of view” (FOV)!!
Efter fyra resor till Svalbard börjar man få en viss känsla?? --för vilka objektiv man behöver för att få bilder av landskapet och dess invånare. Huvudmålet är isbjörnar!! Eftersom det blir allt svårare att ha stora utrustningar med sig på flyget!! --till orter utanför allfartsvägarna. Så satsar vi på lätta objektiv?? Vi vill dock att de skall ge bra bilder för tryck i en bok.
Vi gjorde en ”shootout” med tre objektiv. Ett gammalt Zuiko 180mm/2,8!! Ett sprillans nytt Lumix Vario 100-300mm för m4/3!! --och den gamla trotjänaren EF 100-400/4,5-5,6 L IS från Canon. Vi satte Zuiko objektivet på en Olympus E-LP1, som ger FOV som ett 360mm objektiv på en full format (24x36 mm). Den gluggen funkar bra eftersom E-PL1 har intern-IS. Lumixgluggen satte vi i Panasonic GH2, som med zoomen satt på 180 mm ger samma FOV som Zuikon. GH2 litar på IS i gluggen. Canon zoomen satte vi på både 1d Mark III och 550D. I fallet 550D blir brännvidden satt på 225mm och i fallet 1D på 277mm för att ge samma FOV för all kamerorna. Alla kameror fick ISO 800, för det kan va ganska mörkt i Svalbard!! Vi sate kamerorna på enbensstativ, som vi brukar använda på båten där uppe. Vi satte bländaren till 5,6.
Så här ser kamerorna ut:
Vi valde som vanligt en skylt, som är ungefär 50 m bort?? –normalt isbjörnsavstånd!! Så här ser bilderna ut direkt från LR 3.4.1, utan behandling, men utskurna så att om du klickar på kartan så blir det en 100% bild.
Resultatet är att all fyra kombinationerna är bra tom mycke bra!! Skarpast är inte oväntat 550D, med en sensor som har Nyquist gränsen 115 lp/mm. Nu har visserligen GH2 motsvarande gräns vid 133 lp/mm, å borde va bättre. Men båda sensorerna har ”anti-aliasing filter”, så den praktiska gränsen är nog ungefär 96 lp/mm. Det är dock inte säkert att de båda zoom objektiven når upp till den gränsen. 1D Mark III har ju en Nyquist gräns som är så låg som 69 lp/mm och det är nog därför som den bilden är lite mer oskarp, men den går att skärpa upp!! Den gamla Zuiko gluggen är förvånansvärt skarp på bländare 5,6 när den sitter på E-PL1, som har Nyquist gränsen 116 lp/mm. Zuikon ger nästan lika skarp bild som de nya gluggarna. Det märkliga är att den är lika skarp på bländare 2,8, se här
Zuiko 180/2,8 ISO 800.
Så jag blev inte mycket klokare inför resan till Svalbard. Det lutar dock åt att de båda zoomlinserna får åka med och kanske får inte 1D Mark III lämna Lund heller, men å andra sidan är den säker i alla klimat.
Det är bara att hoppas att det dyker upp en del nallar och att det blir lite aktion och olika temperament, som hos den här gubben!!
Hu va gott! Nordost om Svalbard ute i isen 2007. Canon 1D Mark III, 100-400 L IS
#121. Hur bra är en 50 mm plast-gl(m)ugg från Canon?? --med en m4/3 kamera?? –objektiv testing!!!
Det här är ett konstigt objektiv från Canon!! –det är plastigt och har nästan ingen fokuseringsring?? Autofokus visslar!! --om den sitter på en Eos kamera. Det är mycket billigt!! --kring tusenlappen!! Det finns två andra normalobjektiv från Canon, med bländare 1,4 eller 1,2. Prislapparna är därefter!! --nästan 4 eller 16 tusen, respektive.
Men slår man upp hur nät-siten dxomark (http://www.dxomark.com/index.php) klassar det här plastobjektivet!! --som är det!! --hör och häpna!! –näst bästa normalobjektivet!! --on the market!! Alla kategorier!!
Det måste vi ju ta en titt på. Vi har satt det här objektivet (Canon EF 50/1,8 II, nr 09042857) på en Panasonic GH2 med adapter, vilket betyder att vi kan testa upplösningen för full bländaröppning.
Vi testar objektivet, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg:
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm
Med full bländaröppning så är upplösningen i centrum mycket bra!! --96 linjepar per millimeter (lp/mm). Det är vad vi kan förvänta oss som maximum för sensorn i GH2!! I hörnen är upplösningen också mycket bra med 84 lp/mm!! Det vill säga detta plastobjektiv tecknar skarpt!! --över hela halvformat (13x17,3mm) sensorn. Detta är med full bländaröppning!! --och man kan förvänta sig att det är bättre i hörnet vid bländare 5,6. Kontrasten är bra redan vid full bländaröppning, i centrum!! --och vi ser ingen distorsion i hörnen. Detta är helt enkelt!! --och förvånande nog!! --ett mycket bra objektiv för bara en tusing!! Så gå inte å köp de dyra normalobjektiven, utan lägg de slantarna på en annan glugg eller resa!!
Kanske till Alaska, ty jag har inte tagit någon bild på gatan med det här objektivet på sistone, så det får bli en bonusbild därifrån:
Svart vargunge, Denali, Alaska 2004. Canon 300D, 100-400/4,5-5,6
#111. Dagens äventyrare?? –men gårdagens de va nått!! --som Sven Gillsäter!!
Dagens äventyrare måste utföra mycket farliga äventyr för synas genom mediebruset!! –klättra högt, och brant, eller dra ut i kylan eller segla i oländiga trakter!! Gårdagens äventyrare var inte dåliga!! --de heller!! –tänker på Sven Hedins resor i Asien(1887), Sten Bergman å paradisfåglarna (1950), Rolf Blombergs film om jakt på anakonda (1954), och Sven Gillsäters reseskildringar!!
Den senare tycker jag är underskattad som äventyrare!! Gillsäter var en erkänd fotograf och medlem av de Tio. Vi tar som exempel hans bok ”VÅG FÖR VÅG, En resa bland polcirkelns djur” (utgiven på Forum förlag 1962). I denna bok skildrar han resor i Arktiska områden, inkluderande Alaska.
Frukost med boken VÅG FÖR VÅG av Sven Gillsäter.
Boken kan du lätt köpa antikvariskt på nätet (http://www.antikvariat.net) och den är väl värd att läsa. Sven skriver lättläst, och hans strapatser, på till exempel Svalbard, går inte av för hackor. Här ligger dagens äventyrare lite i lä!!
I den här boken finns det många fina bilder, bland andra, bilden ovan där en Grizzly biter till en laxhona så rommen sprutar!! Kom ihåg kära fotovänner att det här var före kameramotorernas tid!! Sven använde mycket ofta Hasselblad kameror, och att smälla en sådan bild med en Bladare det kräver sin fotograf!! Gör om den även idag?? –med tio bilder i sekunden.
Inte lyckades jag göra det!! --då jag besökte Grizzly i Brooks Camp i Katmai, Alaska! Kolla upp mitt försök!! –ingen sprut här!!
Grizzly dinner! Canon 300D, EF 100-400/4,5-5,6L IS
#110. Gillar du att se pappersbilder?? Gå och se en utställning!! Vår utställning i Malmö??
Om du tycker om att se bilder utskrivna på papper!! --så är en fotoutställning det rätta stället att besöka!! Igår hade vi vernissage på en utställning med isbjörnar och kejsarpingviner i Malmö. Det kom ett flertal besökare för att se bilderna!! --som beskriver hur de båda djuren lever på och av vad vinterisen i Arktis och Antarktis har att erbjuda.
Fotoutställning på Scandinavian Photo Galleri i Malmö.
De flesta besökarna tyckte det var intressant att se verkliga papperskopior!! --som man kunde granska i detalj. Det är alltid roligt att möta sin publik på en vernissage och berätta om bilderna och hur de var tagna.
Om du har dina vägar förbi Malmö fram till och med 27 augusti, så varför inte titta in och se verkliga kopior!! Här kommer en bild som inte är med på utställningen!! –du måste ju ha en bonus.
God dag! Kejsarpingviner. Canon 1D III, 100-400/4,5-5,6L IS
#109. Vernissage?? –Välkomna!! Vi bjuder på isbjörnar och kejsarpingviner!!
Idag är det vernissage på Scandinavian Photo Gallery i Malmö, kl 1400!! Välkomna!! Det blir bilder på isbjörnar och kejsarpingviner?? Allt för att ni skall tycka om de djur som lever på och av iskantens möjligheter!! De är absolut beroende av att det finns is, som bildas under vinterhalvåret i Arktis och Antarktis!!
Isbjörnen kan bara jaga sitt byte, sälen, om den ligger på isen. Den kan smyga sig på sälen uppe på isen, eller komma simmande och slå sälen från vattnet. Isbjörnen sägs vara vänsterhänt, så den måste va intelligent!! Den kan inte fånga en säl i vattnet. Så om nordpolens is inte längre bildas på vintern så måste isbjörnen lägga om sin meny!! Isbjörnar äter också kadaver av val. Den klarar inte ta en vuxen valross, men kan då och då död en valrossunge. I nödfall äter isbjörnen fågelägg!!
Mid-night sun snack. Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS
Kejsarpingviner lägger sitt enda ägg på hanens fötter strax innan den stränga Antarktiska vintern börjar. Han står på den frusna vinterisen och bevarar ägget under den -60 gradiga vintern och det kläcks sedan i oktober. Modern kommer tillbaka med mat och sköter uppfödningen tills fadern kommer tillbaka varvid de växelföder upp ungen tills han dyker i själv. Hela processen är beroende av en vinteris som kan hålla hela kolonin, av kanske 5000 kejsare. Om isen försvinner, så måste kejsarpingvinen hitta en ny kall plats att sätta bo på!!
Lanskapet, där kolonin lever, är helt underbart. I isen finns infrusna blå glaciärberg, som lossnat från den antarktiska inlandsisen.
Har du nån mat? Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS
Om du har vägarna till Malmö idag så titta in på Scandinavian Photos affär, Östra Förstadsgatan 44.
Jag och min assistent Ninni finns där hela eftermiddagen. Välkomna!