UNDER FOCUS
#3850. Kan de va släkt tro??
Utpräglade jägare?? –med kroppar utmejslade genetiskt under årmiljoner?? –för att blixtsnabbt anfalla och döda ett levande bytesdjur som flyr?? Varför har det utvecklats så många varianter??
Orsaken är nog så att bytesdjuren lever i olika miljöer och är olika stora??
Numera lever några jägare som husdjur och äter både räkor och specialmål på silvertallrik?? De är ständigt nyfika om det är något på gång?? Några får lyxen att vara ute när de vill och kan då jaga äkta villebråd??
Några av dessa djur håller verkligen formen av en jägare även om de lever inomhus??
Duke of Lilla Nygatan
Man undrar då om Duke har någon likhet med de här katterna från Serengeti:
Full jakt med Lejon och Gepard i Serengetis savann
#3845. Aldrig kan de göra något rätt här??
Isbjörnen: --Nu är parabolantennen på plats?? –så modern att den kan vridas på toppen?? Nu har jag justerat riktningen nästan rätt?? –å då borde det ju bli en superbra bild??
Å så har de klantarna från affären ställt den på kant?? –trodde de att man skulle ligga och titta på TV??
Felaktigt monterad TV har installerats på Karl den tolftes ö på Svalbard anno 2007-08-29
Våran vän ”jägmästaren” på ön framhåller: --Ja, jag skall fixa det till nästa gång ni kommer på besök?? Jag lovar.
Omfattande justeringar är nödvändiga tills vi kommer på nästa besök
Detta kan till synas vara ett skämt?? --detta att isbjörnarna i norr alltmer kliver in på människans revir?? Men jag föreslår att du studerar den här artikeln som rapporterar om en rysk fotograf, Dmitry Kokh, och hans bilder från ön Kolyuchi. Som ligger nära kusten av ryska delen av Chukchi havet, långt söder om Wrangelön.
Forskningsstation på Kolyuchi ön. Visat med stöd av Wikimedia CC BY-SA 3.0
Här ligger en övergiven forskningsstation som isbjörnar har flyttat in i. Fantastiska bilder som varje naturfotograf borde studera. De väcker många tankar??
Rent tekniskt förstår man att fotografen har varit mycket nära isbjörnarna?? Ja, rent av bara någon meter ifrån deras tassar. Forskarna på Wrangelön och troligen även här?? --har i stället för skjutvapen en lång påk i sin hand. Detta, tror man, uppfattar isbjörnarna som att forskarna är större och mer respektingivande än vanliga människor??
#3785. Hur får man fler åskådare??
Om du följer de stora fotograferna?? --så vet du att de har en stor publik på nätet?? Naturfotografernas superstar Paul Nicklen har 7.2 miljoner följare och normalt mer än hundra tusen hjärtan för en bild!!
Nu är kanske Paul en ovanligt populär naturfotograf med enorma resurser?? –som till exempel egen båt för resor i Arktis och Antarktis?? Just nu är han vid Galapagos öarna. Han är också skicklig dykare och fotograf nere i havet. Några av hans bilder av isbjörnar och leopardsälar under havsytan är helt unika.
Seniorplåtis har varit vid några av de plaster som Paul Nicklen rapporterat från?? –och naturligtvis kan inte bilderna vara i den klass som Paul visar. Vi har båda plåtat brunbjörnar som försöker fånga lax i Alaska. Kolla en bild som Paul säljer på Instagram.
Den bilden får han 69 tusen hjärtan för!! Seniorplåtis har tagit en liknande bild vid ”Brooks fall” nära den berömda Brooks Camp:
Grizzly björn i Katmai national park i Alaska 2004
Det är stor skillnad på utrustning mellan de här två bilderna. Canon EOS 300D med en zoom glugg Canon EF IS 100-400 mm @ 400mm och F/7.1 var seniorplåtis utrustning. Paul Nicklen har naturligtvis senaste topp utrustning.
Seniorplåtis har 152 följare och får normalt ungefär 20 hjärtan för en bild. Frågan är nu?? –hur får man fler besökare??
Jag tror inte det hjälper om man går över till färgbilder i stället:
Sushi lunch med lax vid Brooks falls i Alaska 2004
#3753. Naturhistoria??
Mineralen i vår berggrund behöver vi inte oroa oss för?? –de försvinner inte?? På sin höjd omvandlas de till någon annan kemisk förening?? Så som i vulkanerna på La Palma och på Island just nu??
Det är lite mer krångligt och slutgiltigt när livsformer på vår planet dör ut?? Då finns det ingen återvändo?? –de är borta för alltid och återbildas inte i brådrasket?? Hela den levande massan på vårt klot hänger samman i en jämvikt?? –som kan rubbas så att vissa andra arter dör ut?? Som till exempel den art som anser sig vara kronan på verket?? Fundera på vad som händer om det lilla nektarsamlande biet dör ut??
Nu kan vissa arter vara mer robusta än andra?? –å kanske är det så att de arter som lever i en extrem miljö och ganska isolerade kan klara sig bättre?? Å andra sidan är deras nisch så smal att varje rubbning av denna släcker ut dem helt?? –å snabbt??
Ta till exempel kejsarpingvinen på Antarktis?? De lever i extrem kyla och äter vad vi vet nästan bara krill?? Det är en smal tillvaro?
Dagis hos kejsarpingvinerna vid Snow Hill i Antarktis
#3724. Du folkvalde!! –kan du se den här polaren i ögonen??
Så här i tider med början av valkampen till riksdagsvalet och byte av partiledare kan man fundera över vad de folkvalda på alla nivåer har åstadkommit för bromsa växthuseffekten??
Kanske är det så att vi, var och en, borde börja leva så att koldioxidhalten i atmosfären minskar!!
Då kanske vi, och även de folkvalda, kan se isbjörnen i ögonen och lova att göra vårt bästa!! –för att rädda livet på klotet!!
Kan du se honom i ögonen och lova honom ett drägligt liv