UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#98. Sommarstuga utan swimming-pool!! –hopplöst att hyra ut!!

Sommargästerna blir bara kräsnare och kräsnare!!  Nu duger det inte med en snygg villa!! --helt byggd i trä!! --och med underbar utsikt över en välskött trädgård!!  --med blåbär strax nedanför. Nä, nu måste det också finnas en konstgjord sjö med badplats!! –på tomten.

Till slut fick vi dock en hyresgäst, en rar liten familj med tre hungriga ungar!! – underligt namn dock, Muscicapa striata.

Grå flugsnappare. Canon 1D III, EF 300/4, EF 2x III

 De slet dag och natt med att mata ungarna!! --stor insekt minst 30-40 gånger per timma!! --men det pep ständigt i huset ändå??

Matleverans. Panasonic GH2, 100-300/4,5-5,6.

Man kunde förstå att de hade letat efter ett hus med pool. För de tog sig ofta ett dopp!! --för att coola off!! --mellan jakterna efter mat till barnen.

Ett dopp mellan varven. Canon 550D, EF 100-400/4,5-5,6

Det visar sig dock att familjen fick en hel del besök i poolen!! --av det mest egendomliga gäster?? Ett dopp avslöjar verkligen hur man ser ut?? --eller va säger du??

Blåmes i badet. Canon 550D, EF 100-400/4,5-5,6

På eftermiddagen den 6/7 tyckte de tre ungarna att det var dags att ta en koll på omgivningarna. Man kunde ju inte bara sitta inne!! --och få maten levererad. Även om de flesta ungdomar tycks leva efter den devisen!! En liten flygtur skulle inte va dumt?? --om man fick vila sig efter en vända!! Det är ju inte så lätt när man bara är några veckor gammal!!

Vila efter första flygturen. Panasonic GH2, 100-300/4,5-5,6.

När ungarna flög ut ur boet, drog hela familjen?? De betalde ingenting!! --å de städade inte efter sig!! De kanske tyckte att det var betalt nog bara att få ha nöjet att bo bredvid dem?? Det var nog sant!!

 

Postat 2011-07-07 07:49 | Läst 3415 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#92. Jag har det!! –back up kameran till alla kameror!! –vilken??

De hade väl varit kalas!! --om man kunde ha bara en ”back up” kamera!! –oavsett vilken utrustning du har valt att ha med på ditt uppdrag. Naturbilder i öknen!! –pingviner i issörja!! –gatufoto i Paris!! –isbjörnar i Kaktovik!! Långa, som korta gluggar!! Till allt detta skall du kunna plocka upp en liten ersättare ur väskan när batteri eller elektroniken lägger av. Var finns den godbiten??

Alla ni som varit med ett tag?? --vet att det måste va en kamera som accepterar adaptrar!! --till alla kända gluggar?? --och sedan kan passa på kameran med åtminstone manuellt fokus. Det finns en sådan kamera: Panasonic GH2 och dess syskon t ex nya G3, eller dy nya Olympus E-P3 o s v.

Jag vet inte något objektiv?? --som GH2 inte tar?? –med adapter (kolla ebay)!! Jag kan ta ett exempel som hände i våras. Vi brukar åka till Hornborgarsjön kring 1:a april, för att plåta tranor.  Då brukar jag släpa med mig långa tele och stativ. Man behöver allt mellan 200-2000 mm gluggar. Naturligtvis har man med konvertrar också. Jag har 300/4 och 100-400/4,5-5,6 zoom med. Jag orkar inte bära de verkligt stora tunga vita bestarna längre!! I år tog jag med min GH2 för att lära mig filma!! Det visade sig att det fina i kråksången var att jag kunde använda vitgluggarna fullt ut på full bländaröppning. I filmläge kunde jag få 500-2000 mm och det behövs när man filmar. I filmläge kan man också ta stillbild. I vanligt bildläge har man ju 200-800mm. Tidigt på morgonen är det inget ljus alls och då sätter man på Noctilux 50/1, som i filmläge blir 250/1. Kors i taket!!

Nu tar vi ett bildexempel från H-sjön!!

Morgon med landande tranor 2011. Panasonic GH2, Canon 100-400/4,5-5,6

Så ta å kolla upp en m4/3 kamera, som universal back up.

Kolla in filmen på http://www.youtube.com/user/BobBovin?feature=mhum

Plåta mera!

Postat 2011-07-01 07:21 | Läst 3461 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#84. Han bor granne?? –men syns sällan!! –idag såg jag honom, han satt å åt!! Han slängde en stor del av portionen??

Han är en knepig en?? –han bor granne med oss sedan flera år?? Han byggde om förra hösten, men sa ingenting, utan bara jobba på, --kvistigt!! Idag såg jag honom?? –han satt på sin vanliga plats och glodde på mig!! –och åt något vegetariskt?? Konstigt nog kastade han en del av portionen på marken?? Nästan demonstrativt!!

Han föredrar att vara klädd i rött!! –utom på vintern då han har en grå kofta på sig?? Han snor ofta maten från överflödets bord?? När jag såg honom idag såg han ut så här!! --när han åt.

Grannen äter vegetariskt! Canon 550D, 300/4

Det var en ganska stor kotte han skalade av i rask takt!! Äter väl bara det gotta?? –förståss!! –fröna. Sedan glodde han på mig en lång stund och var tydligen nöjd. Han sa inget!!

Va glor du på? Canon 550D, 300/4

Sedan slängde han iväg en stor del av portionen!! Han hade inte läst de senaste rönen om att vi slänger 25% av maten. Men å andra sidan han lever kanske i överflöd?? --ibland misstänker jag det. Jag har försökt säga till honom!! --att slänger han iväg kotten??  --så skall han göra det mot mig!! Det blir mycket bättre bilder då??

Slänger kotten! Canon 550D, 300/4

Det är helt klart!! --att jag inte börjar filma honom i full-HD?? --förrän han har lärt sig att ta regi!!

Postat 2011-06-23 06:53 | Läst 5150 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#83. Stridspilot med guldtänder!! –i helikopter till -24C!! –eller i skärande oljud till koloni med kejsarpingviner!!

Det var totalt oväntat att man skulle åka med ryska före detta stridspiloter!! –i helikoptrar startande från en liten platta på en sexvåningar hög isbrytare. Ljudnivån var öronbedövande och det var tur att man hade hörlurar på!! Det var garvade gubbar som körde helikoptrarna på den trettio minuter långa flygtrippen till den enda kolonin av kejsarpingviner, som vanliga naturälskare kan åka till i Antarktis. Det var något bistra piloter, med många gnistrande guldtänder!! --som lastade in tio förväntansfulla fågelskådare och fotografer i den halkiga kabinen. De hade monterat bort kulsprutorna!!

Resan gick snabbt över det stelfrusna havet, med infrusna glaciärberg!! Etthundratjugo pers!! --skulle transporteras ut till den provisoriskt anlagda landningsplatsen!! --som låg 3 km från kolonin. Ett logistiskt pussel under två dagar!! De två helikoptrarna körde sträckan Antarktis till New York!! Det är verkligen miljöförstörande turism!!?? Må någon förlåta oss!!

Landing at Snow Hill 2007.

Efter landning var det fri vandring över is!! –skare!! –och pulssnö!! –de tre kilometrarna till kolonin med kejsarpingviner!! –bestående av sådär 20000 ungar och föräldrar. Ingen mat fick man ta med!! --blev man hungrig fick man gå tillbaka!! --och äta power-bars!! Det blev inte frågan om det?? –det blev 6 timmar i -24 grader och fågelskit!! Nu vet jag att jag klarar att ligga huvuddelen av den tiden?? --på magen eller på sidan!! --med Canon 1D III delvis vilande nere i snön!! Objektiven var mest vidvinkelzoom eller 100-400. Kejsarpingvinungarna var otroligt nyfikna och kom ända fram till några centimeter från gluggen.

Sol och snöstorm samtidigt!

Postat 2011-06-22 07:23 | Läst 5806 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#51. Storleken spelar en viktig roll!! –men hur?? Här publicerar vi en utförlig praktisk test?

Vi vet att storleken spelar en stor roll!! Det säger alla!! Men är det negativt eller positivt?? Vi redovisar här!! --våra erfarenheter från rent praktiska experiment!! --med flera modeller och med rätt närkontakt??

Kameror med objektiv är stora och tunga om man skall fotografera djur i naturen. Speciellt om det är farliga djur så man måste hålla sig på avstånd. I slutet av augusti åker jag och min assistent Ninni till Svalbard för vilken gång i ordningen vet jag inte, men Ninni har varit där 5 gånger. Första gången 1996. Vi är mycket fascinerade av naturen och ljuset där uppe. I början av september börjar solen gå ned någon minut under horisonten. Det ger ett fantastiskt ljus. Kronan på verket är isbjörnarna. Ninne har blivit jagad av en hona med två fullvuxna ungar. Jag sov den morgonen. Vi jobbar på en bok om isbjörnar och kejsarpingviner! De senare finns inte där uppe!!

Nu har huvudskyddsombudet i vårt familjeföretag, Ninne, protesterat över att kamerorna är så tunga. Hon hotar med stängning av arbetsplatsen. Det är kanske inte att undra över för våran utrustning de senaste gångerna har varit det här:

Två Canon kroppar. Just nu 1D mark III och 550D. Det väger i allt 8,7 kg!! --med EF 100-400L IS, EF 300/4L IS, EF 17-35L 2,8, samt konvertrar. Nu har vi fått upp ögonen för mikro4/3 systemet. Vi köpte in en Panasonic GH2 med zoomarna 100-300mm och 14-140mm. Så här ser det ut i jämförelse!! --storleksmässigt:

   

Skillnaden i vikt är stor; Panasonicen väger 1039 gram och 550D väger 2231 gram på bilden till vänster, zoomarna är utdragna!!. Ändå större skillnad blir det t. h. med 1DIII+1,4extender, som har vikten 3780 gram, zoomarna indragna!!. Dubbelt så tung i första fallet och mer än tre gånger så tung i andra fallet!!

Det betyder att en kameraväska med en Panosonic GH2 med de två zoomar 100-300mm och 14-140mm och en Olympus E-LP1 med en litet objektiv får plats i en liten kameraväska:

Väskan väger bara 3 kg!! Då frågar man sig om Panasonic GH2 med 100-300mm objektivet kan ersätta en Canon med vita gluggar?? Testing!! Testing!!

På 6o meters avstånd från vårt fönster finns en skylt, som är stor som ett isbjörnshuvud. Den har jag plåtat med, stativ, , utan stabilisator, och med 2 sek självutlösare, och objektiven inställda så att brännvidden ger ett utsnitt som motsvara 600 mm på en fullformat sensor. Bländare 8.

Här är bilderna: (klicka för att förstora!!)

   

Från vänster: Panasonic+100-300@300, 550D+100-400@375mm, 1Dx1,4+100-400@330mm

Bilderna är tagna i RAW, intagna i LR3.3 med 25 [email protected]. Croppade till detta format. Överförda i jpg. I övrigt ingenting. Ser ni någon större skillnad, som inte kan justeras bort i LR??

Nu kan man sätta 3 stycken olika 300 mm linser på samma kamera, nämligen på på GH2:an med adaptrar. Då ser det ut så här!! --med manuellt fokus:

Från vänster: Pan + 100-300@300mm, Pan + EF 100-400L@300mm, och Pan + EF 300L.

Stor skillnad? Vad skulle du bära på när du passerar alla flygplatser??

Postat 2011-05-23 07:47 | Läst 8091 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 87 88 89 Nästa