UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#50. Manuellt fokus?? –eller autofokus!! –eller blixtruschen bara jag hann med! –eller vem tog skinnet? --isbjörnen!

Det snobbar lätt till sig bland naturfotografer? Klart jag kör med manuellt fokus!! Man måste ju veta var man sätter det? –på ögat så klart!? Mitt i blänket!! Djur rör ju aldrig på sig! –de sitter där??  Int de djuren jag ser?

Har du snacket med en sportplåtis ida?? –sätter han fokus manuellt? –fortfarande?? Nääää! –dä int 1958! --å en Hasselbladare på långsidan. Då va dä manuellt fokus!!, --men gissa om det va en å annan suddig ruta!? –å man hade bara två, tre rullar Tri-X med sig. Ty man tankframkallade själv i landsortpressen. Det var sällan bilden såg ut så här! Nästan i fokus!!

Harry Bild, IFK Norrköping, hoppar över "Säcken" Sandstedt, Linköpingalliansen, på Folkungavallen i Linköping. Bilden publicerad i Norrköpings Tidningar 1958. Hasselblad 1000F, Carl Zeiss Sonnar f/5,6 250mm

En fotografs ögon börjar degenereras redan i 30 årsåldern!!, --som hos all andra. Det betyder att det rent fysiskt blir svårare och svårare att fokusera manuellt med skärpa!!.  Jag vet! --för jag är elektronmikroskopist, på atomär nivå!! Efter 55+ kan man glömma att fokusera utan hjälpmedel! Alltså autofokus gäller!! Här är ett exempel!!

12 naturfotografer är helt absorberade av närheten till en isbjörn som äter säl!! –på 30m!! Plötsligt rycker han loss dä göttaste!! ---å springer iväg!! –dä ä fler isbjörnar i närheten!! En isbjörn ä snabb!!

Isbjörn sticker iväg med sälskinnet!! Svalbard 2007. Canon EOS 1D Mark III, EF 100-400mm f/4.5- 5.6L IS USM

Han, ja dä ä en hanne, springer snabbt iväg över isen med skinnet i munnen. En spektakulär syn!!. Jag har autofokusen ”naild to his body” med 5 bilder/sekund!!  –10 hade vart å ta i!  Det visar sig att detta är ett exempel på att isbjörnen tycker bäst om späcket!!, --som sitter just under huden. Han är som min salig morbror Kurt!! –han tyckte bäst om stekt svål från grisen!! --- ty den kunde man tugga på länge!!

Va det nån mer naturfotograf som fick den bilden?? Nix!! De satt mä mauellt!!

Postat 2011-05-22 07:58 | Läst 8395 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#31. De bor i ett stinkande helvete!!!! –men invånarna trivs ändå??

Det är vidrigt stinkande!! --det är blött!! Värmen är nästan outhärdlig?? --å man kan inte tänka sig en mer motbjudande miljö att bo i!! Men invånarna trivs?? –de sover gott och njuter av tillvaron?? Vad är detta för konstiga individer??

Vi stannar till mitt för en damm, som dämmer upp en ganska djup flod?? Vi stänger av ljudet på Land Rovern och sticker upp huvudena genom takluckan. Vi blir varse den vedervärdiga stanken!! --när vi lägger upp de vita teleobjektiven på bönsäckarna. Å börjar fyra av!!

Trött hippo i Serengeti 2005. Canon 20D, 100-400mm/4.0-5,6 L

Där ligger massor av dem!!, --flodhästarna!!?  --och de vilar sig efter nattens skrovmål på gräs. Smälter maten, jäser och tar det lugnt. Vattnet är gulgrått, grumligt och det bubblar ständigt?? –från vad?? De flesta sover i vattenlinjen med ett blinkande öga? --då och då. De behöver inte va rädda för någon?? –inte ens den stora krokodilen!! --som sover nästan helt dold intill. Han är säkert också mätt?? Någon lägger till en jättejäsp!! –alldeles ljudlöst!! Några små fåglar går på ”hippo’s” huvud!!  De ser ut som små svarta vadare?? --och hittar uppenbart något att äta på huden??

Knack – knack ä du vaken? Serengeti 2005. Canon 20D, 100-400mm/4.0-5,6 L

Protesterna från assistenten Ninna blir allt mer högljudda!! –stanken är outhärdlig?? Jag känner den inte längre!! --så brukar det vara när jag plåtar!! Omvärlden försvinner, bara det i sökaren existerar!! Det är inte undra på att invånarna i det här samhället har dålig hygen!! --de skiter obehindrat i badvattnet!!?? Speciellt när ett mindre slagsmål uppstår!! –man undrar om vad?? Då kan hända att –”when the shit hit the fan”!! Bäst man håller sig undan!!

Shit! Serengeti 2005. Canon 20D, 100-400mm/4.0-5,6 L

Nu börjar resten av sällskapet, sonen och hans hustru, att ställa ultimatum!!?? --och vår utmärkte guide fattar vinken! --och startar motorn, --off we go! Jag hade kunnat stanna längre, de andra tror mig inte!!

Postat 2011-05-04 07:56 | Läst 5764 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#28. Livet ä kort?? –i norra änden av sjön Lien?? –om man är and och duvhöken kommer!!

Ibland blir man varse att livet är begränsat?? –i tiden!! –på ett brutalt sätt?? Även om solen skiner och det är en underbar!! --solvarm dag i skogen. Vi hade just städat min sons geocach vid utekällaren i Läckebo. Där både min farmor och far är födda!! –mitt ute i skogen?? –inget hus finns kvar!! --det rev skogbolaget för många år sedan?? –sådant skräp får inte stå å skräpa i naturen. Men utekällaren står där i sin prakt av blå bergslagsten!!. Det ryktas att en laglös levde där i källaren i många år.

Assistenten Ninni å jag skulle just köra hem å äta fisk?? –då nått rör sig nära vassen??!!. En duvhög höll fast en andfågel!!! --i vattnet!! –den sprattlar förgäves!!

Lien 30-04-2011. Duvhök har slagit en and. Panasonic GH2. Vario, 300 mm, 1/250, 5,6, ISO 400

Upp med kameran, --objektiv i 600 mm läge från bilfönstret, --några enstaka bilder!! Han är irriterad!! –han tittar på oss, --en solreflex lyser under hans öga?? – solen står i 12-läge, mitt upp!!. Han dar iväg med anden, försöker flyga iväg!! --med anden den är för tung!!??

Lien 30-04-2011. Duvhök försöker lyfta med en and. Panasonic GH2. Vario, 300 mm, 1/500, 5,6, ISO 400

Han drar in anden i vassen och får säkert ett fint kalas. Du vet and är inte kattmat?? –int ens för oss överst i näringskedjan!! Det blev inget bo i år!! --för anden –inte i denna världen!!

Postat 2011-05-01 07:33 | Läst 6690 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 86 87