UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#111. Dagens äventyrare?? –men gårdagens de va nått!! --som Sven Gillsäter!!

Dagens äventyrare måste utföra mycket farliga äventyr för synas genom mediebruset!! –klättra högt, och brant, eller dra ut i kylan eller segla i oländiga trakter!! Gårdagens äventyrare var inte dåliga!! --de heller!! –tänker på Sven Hedins resor i Asien(1887), Sten Bergman å paradisfåglarna (1950), Rolf Blombergs film om jakt på anakonda (1954), och Sven Gillsäters reseskildringar!!

Den senare tycker jag är underskattad som äventyrare!! Gillsäter var en erkänd fotograf och medlem av de Tio. Vi tar som exempel hans bok ”VÅG FÖR VÅG, En resa bland polcirkelns djur” (utgiven på Forum förlag 1962).  I denna bok skildrar han resor i Arktiska områden, inkluderande Alaska.

Frukost med boken VÅG FÖR VÅG av Sven Gillsäter.

Boken kan du lätt köpa antikvariskt på nätet (http://www.antikvariat.net) och den är väl värd att läsa. Sven skriver lättläst, och hans strapatser, på till exempel Svalbard, går inte av för hackor. Här ligger dagens äventyrare lite i lä!!

I den här boken finns det många fina bilder, bland andra, bilden ovan där en Grizzly biter till en laxhona så rommen sprutar!! Kom ihåg kära fotovänner att det här var före kameramotorernas tid!! Sven använde mycket ofta Hasselblad kameror, och att smälla en sådan bild med en Bladare det kräver sin fotograf!! Gör om den även idag?? –med tio bilder i sekunden.

Inte lyckades jag göra det!! --då jag besökte Grizzly i Brooks Camp i Katmai, Alaska! Kolla upp mitt försök!! –ingen sprut här!!

Grizzly dinner! Canon 300D, EF 100-400/4,5-5,6L IS

Postat 2011-07-20 06:18 | Läst 6308 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#110. Gillar du att se pappersbilder?? Gå och se en utställning!! Vår utställning i Malmö??

Om du tycker om att se bilder utskrivna på papper!! --så är en fotoutställning det rätta stället att besöka!! Igår hade vi vernissage på en utställning med isbjörnar och kejsarpingviner i Malmö. Det kom ett flertal besökare för att se bilderna!! --som beskriver hur de båda djuren lever på och av vad vinterisen i Arktis och Antarktis har att erbjuda.

Fotoutställning på Scandinavian Photo Galleri i Malmö.

De flesta besökarna tyckte det var intressant att se verkliga papperskopior!!  --som man kunde granska i detalj. Det är alltid roligt att möta sin publik på en vernissage och berätta om bilderna och hur de var tagna.

Om du har dina vägar förbi Malmö fram till och med 27 augusti, så varför inte titta in och se verkliga kopior!! Här kommer en bild som inte är med på utställningen!! –du måste ju ha en bonus.

God dag! Kejsarpingviner. Canon 1D III, 100-400/4,5-5,6L IS

Postat 2011-07-19 07:47 | Läst 6687 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#109. Vernissage?? –Välkomna!! Vi bjuder på isbjörnar och kejsarpingviner!!

Idag är det vernissage på Scandinavian Photo Gallery i Malmö, kl 1400!! Välkomna!! Det blir bilder på isbjörnar och kejsarpingviner?? Allt för att ni skall tycka om de djur som lever på och av iskantens möjligheter!! De är absolut beroende av att det finns is, som bildas under vinterhalvåret i Arktis och Antarktis!!

Isbjörnen kan bara jaga sitt byte, sälen, om den ligger på isen. Den kan smyga sig på sälen uppe på isen, eller komma simmande och slå sälen från vattnet. Isbjörnen sägs vara vänsterhänt, så den måste va intelligent!!  Den kan inte fånga en säl i vattnet. Så om nordpolens is inte längre bildas på vintern så måste isbjörnen lägga om sin meny!! Isbjörnar äter också kadaver av val. Den klarar inte ta en vuxen valross, men kan då och då död en valrossunge. I nödfall äter isbjörnen fågelägg!!

Mid-night sun snack. Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Kejsarpingviner lägger sitt enda ägg på hanens fötter strax innan den stränga Antarktiska vintern börjar. Han står på den frusna vinterisen och bevarar ägget under den -60 gradiga vintern och det kläcks sedan i oktober. Modern kommer tillbaka med mat och sköter uppfödningen tills fadern kommer tillbaka varvid de växelföder upp ungen tills han dyker i själv. Hela processen är beroende av en vinteris som kan hålla hela kolonin, av kanske 5000 kejsare. Om isen försvinner, så måste kejsarpingvinen hitta en ny kall plats att sätta bo på!!

Lanskapet, där kolonin lever, är helt underbart. I isen finns infrusna blå glaciärberg, som lossnat från den antarktiska inlandsisen.

Har du nån mat? Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Om du har vägarna till Malmö idag så titta in på Scandinavian Photos affär, Östra Förstadsgatan 44.

Jag och min assistent Ninni finns där hela eftermiddagen. Välkomna!

Postat 2011-07-18 08:40 | Läst 11376 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#101. De växer ett grått skägg!! –livsnjutare av en annan värld!! –å äter gott??

De lever i en annan värld!! –de finner sin föda med lätthet!!  --och bankar loss det göttaste!!  --med magen som bord?? Med ökande vishet och ålder!! --så växer de ett stort grått skägg!! Undrar just hur man kan lära sig att leva ett sådant liv?? De borde starta skola!! --och lära oss människor hur man når denna högre nivå av nirvana.

Varje dag dyker havsuttern ned i de djupa fjordarna i stilla havet!! –långt ned hittar de huvudsakligen musslor!! -- som de tar med sig upp till ytan!! Med musslan på magen!! --bankar den sönder den med en sten!!

En grånad kämpe, njutande av solvärmen. Alaska 2004.  Canon 20D, EF 100-400/4,5-5,6 L IS

Väl mätta!! --ligger de på rygg och solar sig i havsytan!! –å samlar in värme!! De är säkert mycket trötta och behöver vila hela dagen!! Men lite lek med kompisarna är säkert kul!!

Simma i tåg verkar kul! Canon 20D, EF 100-400/4,5-5,6 L IS

Vi människor skulle nog behöva lära oss från havsuttern. Vilka klarar av att fixa sin egen föda från naturen?? Vem högaktar ålder och visdom??

Postat 2011-07-10 07:17 | Läst 4313 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#100. Gillar du plåta ”birds on the beach”?? –eller hur man ordnar ett fotovänligt fågelbad!!

Det klart att vi tycker det är kul att plåta birds!! –speciellt på stranden!! Hur skall man fixa det?? --om man är blygt lagd!! Jo, man får göra i ordning ett enkelt fågelbad!! --som lämpar sig att bra för fotografering av fåglar. De är ju i vanliga fall ganska skygga, men ett dopp så här års är alltid lockande!!

Först får man skaffa sig ett enkelt fågelbad hos någon trägårdsfirma. Det skall vara grunt!! –så att fåglarna bottnar!! Det är bra om storleken är så stor som möjligt!! –för att ge snygg spegling i vattenytan!! Placera badet på ett upphöjt fundament, så att du kan få kameran enkelt i nivå med vattenytan. Byt vatten ofta!!

Fågelbad på fundament. Verkstad med kamera, i bakgrunden.

Placera ut stenar av olika storlek längs kanten!! --så att olika stora fåglar kan få bra istegsplatser för ett dopp. Försök att dölja kanten på badet så att det inte syns i den kameravinkel du väljer.

Fågelbad med neutral bakgrund.

I framkanten av badet kan du placera mossa eller växter så att du får en snygg och grön förgrund.  Sedan får du tänka på att få en lugn och neutral bakgrund. Antingen träd eller gräsmatta!! --fungerar bra. Eftersom man fotograferar med ganska lång brännvidd 400-600mm så blir bakgrunden utsmetad. Genom att placera badet på en plats, som har ett varierande ljus under dagen!! --kan du få olika typer av bakgrund. Der är bra med både skugga och solljus under dagens lopp, som variation i hur fåglarna friläggs mot bakgrunden. Jag lägger inte ut någon mat!! Jag är i princip emot all åtel-fotografi!!

Kameran på stativ och med fjärrutlösare. Objektiv Canon EF 100-400/4,5-5,6 L IS

Kameran får du placera så att den är på ungefär 4-6 m från badet. Jag har tur med att jag kan ställa kameran på stativ i en verkstad. Genom att sluta till dörren till en del kan jag dämpa ljudet från slutaren!! Man kan också ställa kameran fritt kring badet, men lägg då över en filt som ljuddämpare. Tro mig fåglarna hoppar högt!! --och sticker om de hör slutaren för högt. Canon 550D är ganska högljudd, med Canon 1D III har ett tystläge, som är ganska ok. Jag har ännu inte testat att placera ett litet stativ bredvid badet med vidvinkel på kameran. Det kommer!!

Jag använder en sladdlös fjärrutlösare, som verkar upp till 60m från kameran och det är bra!! --för då kan du sitta vid kaffebordet med en bulle i handen och klicka av när det är någon ”bird” på plats. Det är jättekul!! --och lite chansartat att få en kul situationen på bild. Det blir många överraskningar.

Beroende på var du bor så kommer et att dyka upp ganska många olika badgäster. Jag har hållit på i två år och det är en ganska stor variation. Vanligast är blåmesen och talgoxen. Men flugsnappare, trastar och skator dyker upp regelbundet. Hackspetten verkar vara en badkruka?? De flesta fåglarna uppträder ganska individuellt när de badar!! --de blir personligheter. De är ganska skygga när de badar?? --troligen beror det på att de flyger sämre som dyblöta!!

Här kommer några exempel på nytagna bilder från de senaste två dagarna!!

Vem sa att man inte kunde dyka här??!!

Det var skönt!

Här va dä luft I luckan!!

Ung och stursk!

Postat 2011-07-09 07:11 | Läst 3938 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 86 87 88 ... 89 Nästa